Comunitat Valenciana

El Magnànim, que compleix 70 anys, entrega els Premis València

  • Per a pròximes edicions estudien canvis en la categoria de menors de 31 anys.
  • L'entitat pertany a l'àrea de Cultura de la Diputació de València.
Presentació de l'esdeveniment
Presentació de l'esdeveniment
DIVAL
Presentació de l'esdeveniment

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació, que compleix 70 anys enguany, va presentar aquest dijous en roda de premsa als guanyadors dels Premis València i València Nova 2018, que atorga aquesta entitat depenent de l'àrea de Cultura de la Diputació de València.

L'acte va comptar amb la presència del diputat de Cultura, Xavier Rius, i del director del Magnànim, Vicent Flor, que van acompanyar als premiats d'enguany, Antoni Corominas, Jordi Julià, Javier Velaza, Joanjo Garcia, Núria Tamarit, Estefanía Cabello i Mònica Richart, detalla la corporació provincial en un comunicat.

La presentació es va realitzar en la sala Alfons el Magnànim del Centre Cultural La Beneficència, amb una exposició dels llibres ja editats i els quadres originals que l'artista Manuel Boix ha creat expressament per als guardonats.

El diputat de Cultura, Xavier Rius, va felicitar els premiats, "els autèntics protagonistes de la gala". També va subratllar el suport de la Diputació a la creació a través d'aquests guardons i de molts altres premis comarcals i locals que reben la seua ajuda econòmica.

Potenciar la participació de joves

Per la seua banda, el director del Magnànim, Vicent Flor, va valorar la consolidació dels canvis introduïts en la nova etapa i va avançar que per a pròximes edicions estudien canvis en la categoria de menors de 31 anys, amb l'objectiu d'afavorir la participació "especialment en la modalitat d'assaig i narrativa". Els canvis passarien per "ampliar l'edat fins als 35 anys o obrir la categoria a autors i autores que no hagen publicat", ha detallat.

Respecte a les categories que han quedat desertes, especialment les de narrativa en castellà, a pesar de la nombrosa participació, Flor va assenyalar que és una "prova de la independència i qualitat dels jurats".

Premiats

Els premiats es van mostrar agraïts amb la Institució Alfons el Magnànim i amb la Diputació. El guanyador del de poesia en castellà, Javier Velaza, va afirmar que és "un verdader placer" estar en la gala, "tant pel premi com pel tracte rebut".

Per la seua banda, el de poesia en valencià, Jordi Julià, va agrair que les institucions "aposten per la cultura, la creació i la llengua en moments com aquest".

La primera guanyadora del premi de novel·la gràfica, Núria Tamarit, va ressaltar que "una institució com el Magnànim aposte pel treball de tants dibuixants que estan creant en la penombra".

Els guardonats també van dedicar part de les seues intervencions a parlar dels seus llibres, que tracten temes "diversos i universals" com el dolor i l'amor i la cerca del jo en un temps impregnat de màquines i tecnologia, com és el cas d'Estefanía Cabello, València Nova de poesia en castellà.

També han escrit històries sobre la maduració personal, l'amor, la mort o l'autisme, com va apuntar la premi València Nova de narrativa en valencià, Mònica Richart; "la València dels noranta que ens van deixar en herència", que Joanjo Garcia va destacar de la seua novel·la, guanyadora del premi de narrativa en valencià, o l'estudi de l'evolució i la situació de la sanitat pública i universal, tema central de la investigació del premi València d'assaig 2018, Antoni Corominas.

Edicions Bromera s'ha encarregat de la publicació dels llibres premiats en les modalitats de narrativa i poesia en valencià, mentre que Hiperión dels distingits en poesia en castellà. Andana Edicions publicarà el premi de novel·la gràfica i la mateixa Institució Alfons el Magnànim ha editat el llibre d'assaig, que passa a formar part de la col·lecció Estudis Universitaris.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento