La violència invisible en el si de la parella surt a la llum en l'obra 'Només una vegada'

  • La violència masclista centra l’estrena de la Sala Petita del TNC ‘Només una vegada’ de l’autora i directora Marta Buchaca.
  • El muntatge tracta les agressions físiques i psicològiques en el si d’una parella formada per l’Eva, una editora, i en Pau, novel·lista.
Els actors Maria Pau Pigem, Anna Alarcón i Bernat Quintana.
Els actors Maria Pau Pigem, Anna Alarcón i Bernat Quintana.
DAVID RUANO
Els actors Maria Pau Pigem, Anna Alarcón i Bernat Quintana.

Un tema tan delicat com desgraciadament actual com el de la violència masclista s’aborda des de la Sala Petita del Teatre Nacional de Catalunya (TNC) amb l’obra Només una vegada, peça de creació pròpia de la dramaturga Marta Buchaca. L’espectacle es va poder veure a l’estiu durant el passat Festival Grec de Barcelona.

El muntatge tracta les agressions físiques i psicològiques en el si d’una parella formada per l’Eva, una editora, i en Pau, novel·lista, i, per a la seva construcció, Buchaca ha comptat amb la col·laboració del Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida (Sara) de l’Ajuntament de Barcelona.

L’autora recalca que en tot moment ha volgut tractar aquest tema «amb molt de respecte i allunyar-lo de l’estereotip que aquesta violència solament es produeix envers dones amb baixa cultura».

La parella d’escriptors i la psicòloga especialitzada en violència masclista protagonistes els encarnen els actors Bernat Quintana, Anna Alarcón i Maria Pau Pigem. Buchaca escenifica en aquest projecte la violència de gènere més comuna, la de cada dia, la que no diries mai que ho és, la  que acceptem sense adonar-nos-en.

Amb un to escènic que es mou entre el drama i la comèdia, la creadora vol fer reflexionar el públic sobre els problemes de comunicació que sobrevolen una societat on les tensions de gènere es barregen massa sovint amb els comportaments violents.

La intenció de Buchaca és poder muntar una trilogia a partir d’aquest espectacle teatral. La segona entrega podria ser en forma de documental i la tercera una història al voltant de la filla d’una dona maltractada que vol conèixer el seu pare maltractador.

L’autora es va formar com a dramaturga al Centre d’Études Théâtrales de Louvain-la-Neuve de Bèlgica i a l’Obrador de la Sala Beckett. Ha estat autora i directora de Les nenes no haurien de jugar al futbol (programada al Grec de l’any 2009), de Litus o de Losers. I els seus textos s’han programat a països com Croàcia, Veneçuela, El Salvador, Grècia, la República Txeca, els Estats Units ei el Canadà.

Després de la funció del pròxim divendres 26 d’octubre, s’organitzarà un  col·loqui amb entrada gratuïta vinculat a l’espectacle, que comptarà amb la participació de Marta Mariñas López, una de les encarregades d’assessorar en violència masclista a l’equip de l’obra juntament amb Carol Palau Oltra i Sonia Muñoz Serrano. També hi seran presents els membres de la companyia(divendres 26 d’octubre després de la funció, gratis, més informació:  tnc.cat/colloqui-amb-marta-marinyas.

Teatre Nacional de Catalunya (TNC). Sala Petita. Plaça de les arts, 1. Avui i dissabte a partir de les 20 hores i diumenge a les 18 hores. Preu: 24 euros. Fins al 4 de novembre. www.tnc.cat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento