Comunitat Valenciana

La CEU UCH demostra per primera vegada l'eficàcia d'un fàrmac d'immunoteràpia per a tractar inflamacions oculars

  • Investigadors de l'Institut de Ciències Biomèdiques de la CEU UCH han testat per primera vegada en un model experimental l'eficàcia d'un fàrmac d'immunoteràpia per al tractament de la uveïtis, la inflamació de l'úvea -el teixit ocular situat entre l'esclerótica i la retina-, a causa d'infeccions o trastorns autoinmunes.
Els investigadors de la UCH CEU
Els investigadors de la UCH CEU
UCH CEU
Els investigadors de la UCH CEU

Els resultats de la investigació, que aporten una nova estratègia per al tractament de la uveítis i la prevenció dels seus efectes, han sigut publicats en la revista científica internacional 'Frontiers in Pharmacology', segons ha informat la institució acadèmica en un comunicat.

L'úvea aporta la major part del subministrament sanguini a la retina, per la qual cosa el tractament primerenc de la seua inflamació podria ser "clau" per a evitar conseqüències en altres teixits oculars, ja que, de no tractar-se a temps, aquest procés inflamatori pot estendre's al vitri i a la retina.

Segons explica el professor i director de l'Institut de Ciències Biomèdiques de la CEU UCH, Francisco Bosch, "Bevacizumab és un fàrmac emprat en immunoteràpia combinada per al tractament de tumors, que té també diverses aplicacions oftalmològiques per a tractar malalties oculars com la retinopatia diabètica, l'edema macular o el glaucoma".

L'equip investigador de la CEU UCH, liderat pel doctor Bosch, ha estudiat per primera vegada la capacitat antiinflamatòria del fàrmac, enfront dels seus potencials riscos quant a toxicitat, en uveïtis induïda en un model experimental.

EFECTE ANTIINFLAMATORI

Segons destaca Francisco Bosch, "els resultats de recompte cel·lular i histopatològics obtinguts demostren la capacitat preventiva de la inflamació d'aquest fàrmac, no solament de l'úvea, sinó també de la retina i de la cambra vítria. I també permeten descartar el risc de degradació de la retina que podia estar associat a l'ús del fàrmac".

Aquests resultats aporten també dades "rellevants" en la polèmica entorn de l'ús de fàrmacs de factor anticreixement de l'endoteli vascular injectables, els anti-VEGF. "Encara que el bevacizumab, comercialitzat com Avastin, fora desenvolupat originalment per al tractament de diversos tipus de càncer, s'utilitza comunament en oftalmologia malgrat no estar específicament recomanat per a açò", ha explicat Bosch.

"Els nostres resultats corroboren que en aquest àmbit és tan efectiu i segur com altres medicaments anti-VEGF, com Lucentis, que es va dissenyar específicament amb finalitats oftalmològics, però que té un cost més elevat", ha indicat el doctor.

EQUIP INVESTIGADOR

La investigació, publicada en 'Frontiers in Pharmacology', ha sigut desenvolupada per l'equip integrat pel director de l'Institut de Ciències Biomèdiques de la CEU UCH i els professors i investigadors Salvador Mèrida, Inmaculada Almansa, Vicente Villar i Amparo Navea.

Aquests professors de la CEU UCH han treballat al costat de Carmen Desco i Cristina Peris, de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO); María Sancho-Tello, de la Universitat de València (UV); i Mari Luz Moreno, de la Universitat Catòlica de València (UCV).

Mostrar comentarios

Códigos Descuento