Augmenta l'assetjament en les aules, especialment cap a xiquetes
Augmenta l'assetjament en les aules, especialment cap a xiquetes EUROPA PRESS - Archivo

El secretari del Consell Valencià de Cultura (CVC), Jesús Huguet, ha explicat que una de les qüestions "més importants" que aquesta entitat ha tractat en 2017 ha sigut l'assetjament escolar o el bullying en les escoles. Encara que ha disminuït "una mica" el nombre de casos, Huguet ha advertit que ha crescut "enormement la violència", especialment contra les xiquetes, que pateixen el 75% dels supòsits de ciberbullying. A més, s'ha comptabilitzat un suïcidi d'un menor a la Comunitat per aquest tema.

Així ho ha indicat Huguet als mitjans de comunicació, després d'entregar el president del CVC, Santiago Grisolía, al de Les Corts, Enric Morera, la Memòria de 2017 de l'entitat que arreplega 35 informes aprovats sobre diferents qüestions i més d'un centenar de documents tractats durant eixe exercici.

Així mateix, Grisolía ha destacat que es va rebre la visita de 32 experts i responsables de les administracions, més de 100 reunions de treball, taules redones i visites a poblacions. "No volem una altra cosa, amb açò, que retornar als representants del poble valencià la confiança que posen en nosaltres", ha assenyalat Grisolía.

En aquest sentit, Huguet ha posat l'èmfasi en l'assetjament escolar com un dels temes "més importants" que el CVC ha tractat i ha advertit que "encara que han disminuït el nombre de casos, ha augmentat la violència". De fet, ha indicat que enguany "s'han donat casos de suïcidi dins de l'escola en general i un a la Comunitat".

"El tema de l'assetjament escolar és un tema horrorós perquè, a més, pareix que no té fi. Com actualment part del bullying és ciberbullying, per mitjà de les xarxes socials fa que la impunitat en la qual actuen els assetjadors siga enorme", ha lamentat. Així mateix, ha destacat la violència contra les dones i, en aquest punt, ha estimat que "pràcticament més del 75% del ciberbullying és contra xiquetes", per la qual cosa "s'uneix el bullying amb la violència de gènere".

Al seu juí, la cultura "no és simplement tindre un coneixement sobre qui és el director d'una pel·lícula o l'autor d'una novel·la, sinó que és la capacitat de l'individu per a millorar la seua societat en la mesura dels possible". Per açò, ha incidit que un dels efectes de la "plenitud cultural" és "la capacitat de viure en convivència entre la gent" i, per tant, la falta de cultura comporta que l'individu "no siga plenament humà".

D'aquesta manera, ha subratllat que l'assetjament escolar és "un tema de formació cultural" i, en aquest punt, ha afirmat que "qualsevol tipus d'assetjament ve d'una falta d'educació cultural i formació".

Altres temes

Altres qüestions que el CVC ha tractat al llarg de l'exercici de 2017 han sigut temes "estrictament culturals i científics" com els arxius o la violència sobre el patrimoni ja que ha lamentat que "pràcticament no hi ha hagut setmana que no hàgem vist una agressió al patrimoni monumental tant a espais físics, escultures o monuments".

També ha defés la promoció de la llengua valenciana, "el primer gran patrimoni dels valencians" o la pol·lució atmosfèrica. De fet, ha explicat que en un dels seus informes s'indica que hi ha zones en la província de Castelló, sobretot en el cluster ceràmic, que "l'índex de càncer és més elevat que en altres zones" o hi ha àrees de la ciutat de València que la contaminació de l'aire "excedeix els límits marcats pels organismes internacionals".

D'altra banda, ha mostrat la seua "satisfacció" pel fet que una de les accions que havia impulsat el CVC com va ser la declaració de les Falles com a patrimoni immaterial de la humanitat per la UNESCO siga ara una realitat. "Nosaltres vam ser els primers que ho vam impulsar encara que l'Ajuntament de València ha treballat molt, però des de CVC vam tindre els primers contactes amb la UNESCO", ha fet notar.

Consulta aquí más noticias de València.