Comunitat Valenciana

Les taxes universitàries baixaran un 8% aquest curs a la Comunitat Valenciana

  • La futura Llei d'Acompanyament dels pressupostos de 2019 inclourà una nova rebaixa.
  • L'any passat ja van descendir un 7% i l'objectiu és facilitar l'accés als graus, segons el Consell.
  • Els preus acadèmics tornen així a la mitjana estatal després de disparar-se un 33% en 2013.
  • Les universitats públiques rebran 9,5 milions d'euros per a compensar la caiguda d'ingressos.
Generalitat Valenciana
Generalitat Valenciana
Europa Press - Archivo
Generalitat Valenciana

Les taxes acadèmiques universitàries experimentaran una reducció del 8% aquest mateix curs 2018/2019, una rebaixa que s'uneix a la del 7% que va aplicar el Consell el passat any. Així ho va anunciar aquest dimecres el conseller d'Hisenda, Vicent Soler, després del ple extraordinari en el qual es va aprovar l'avantprojecte de la coneguda com a Llei d'Acompanyament dels Pressupostos per al pròxim exercici 2019. Segons fonts d'Hisenda, com ja es va prometre aquest descens als rectors, les universitats ja ho han aplicat i ara es materialitza en la Llei d'Acompanyament.

El text, que arriba al Consell després d'haver passat la fase d'informació pública i que ara es remetrà al Consell Jurídic Consultiu (CJC) i al Comité Econòmic i Social (CES) per a l'emissió dels informes preceptius, arreplega un ampli ventall de mesures fiscals, socials o d'impuls econòmic amb incidència en els pressupostos, com l'esmentada reducció del 8% en les taxes acadèmiques o la supressió de barreres per a acabar amb la marginació digital en tot el territori de la Comunitat Valenciana.

En total, el text inclou modificacions parcials a 30 lleis amb impacte pressupostari. Entre les iniciatives, destaca especialment la reducció del 8% en les taxes acadèmiques per al curs 201819, que s'uneix a la rebaixa del 7% acordada l'any passat, culminant així el pla de reducció del cost de les matrícules, després de les pujades de l'Executiu anterior que solament en el curs 2012-13 va ser del 33,3%, segons fonts de l'Executiu valencià.

El Consell “compleix la seua promesa, malgrat les limitacions pressupostàries”, apunten aquestes mateixes fonts, amb l'objectiu que cap jove es quede sense estudiar en la universitat per motius econòmics. Com va succeir el curs passat, els Pressupostos de 2019 inclouran una partida d'al voltant de 9,5 milions per a compensar a les universitats per la reducció d'ingressos com a conseqüència de les menors taxes a abonar pels estudiants.

Estalvi d'uns 200 euros de mitjana

La rebaixa acumulada en dos anys comportarà que la Comunitat Valenciana haja passat de ser una de les autonomies amb les matrícules universitàries més cares a estar en la mitjana estatal. Els alumnes universitaris valencians s'han estalviat en taxes una mitjana de 200 euros.

A més, el Consell continua millorant el sistema valencià de beques, destinant 30 milions a aquesta fi, el doble que en 2015. Açò suposa que actualment hi ha més de 43.000 alumnes beneficiaris de beques. Una de les modalitats són les Beques Salari, úniques a Espanya. Hi ha 1.154 alumnes universitaris que s'han beneficiat. Les famílies d'aquests alumnes no poden fer front a les despeses derivades dels seus estudis. Aquest alumnat percep fins a 600 euros mensuals per a estudiar en una universitat pública valenciana.

També en l'àmbit educatiu, s'introduirà la figura de la persona coordinadora d'igualtat en tots els centres escolars sostinguts amb fons públics de la Comunitat Valenciana. Segons va avançar la vicepresidenta, Mónica Oltra, aquesta mesura té com a objectiu avançar en la coeducació i la formació per a la igualtat en l'àmbit educatiu i en la incorporació de les perspectives de gènere de les polítiques d'igualtat en tots els àmbits educatius.

Menys paperassa i més fibra òptica 

Bretxa digital. La Llei d'Acompanyament també eliminarà les taxes per a la instal·lació de fibra òptica en zones rurals i en polígons industrials. Solament el 20% de les àrees empresarials compten amb aquesta tecnologia.

Aparcabicis. Els nous edificis hauran de disposar d'una plaça d'aparcament per a bicis per habitatge.

Burocràcia. Se simplifiquen els tràmits per a la compra de vehicles relacionats amb l'IRPF, la qual cosa beneficiarà a 30.000 valencians.

Víctimes de violència de gènere. S'inclouran en les indemnitzacions per violència masclista a tots els fills i als qui muiguen defensant a víctimes d'aquesta xacra.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento