Comunitat Valenciana

BBVA preveu que l'economia valenciana tanque 2018 amb un creixement del 2,7% i 110.000 noves ocupacions fins al 2019

  • VALÈNCIA, 3 (EUROPA PRESS)
David Conde, Rafael Doménech i Carlos Rodríguez
David Conde, Rafael Doménech i Carlos Rodríguez
BBVA RESEARCH
David Conde, Rafael Doménech i Carlos Rodríguez

BBVA Research preveu que el PIB de la Comunitat Valenciana continue creixent a un "ritme sòlid" del 2,7% enguany per a "desaccelerar-se progressivament" fins al 2,3% en 2019. De complir-se aquests càlculs, podrien crear-se al voltant de 110.000 noves ocupacions fins a finals del pròxim any i la taxa d'atur es reduiria fins al 12,6%.

Així ho indica el Servici d'Estudis de BBVA en el seu últim informe 'Situació Comunitat Valenciana', que ha sigut presentat aquest dimecres pel responsable d'Anàlisi Macroeconòmica de BBVA Research, Rafael Doménech, i el director de la Territorial Est de BBVA, David Conde.

L'estudi posa en relleu amb aquestes xifres, la Comunitat Valenciana encadenaria sis anys de creixement econòmic, encara que assenyala "diferències significatives" en el ritme de la recuperació de l'ocupació en la regió amb major dinamisme en les àrees urbanes i el sud de la regió, mentre el nord es troba en encara lluny dels nivells precrisi.

El document adverteix també dels "riscos" que poden influir en la "desacceleració" de l'economia valenciana per a 2019 encara que "ara com ara no contemplem per a res situació d'estancament econòmic a la Comunitat Valenciana ni de recessió", ha puntualitzat Doménech.

Entre els factors que influirien en el menor creixement de l'economia valenciana ha ressaltat la "fragmentació política" espanyola. "L'elevada incertesa quant a la política fiscal per a 2019 o sobre si haurà Pressupostos Generals de l'Estat", així com sobre la capacitat per a dur a terme les reformes econòmiques pendents condiciona les perspectives, ha subratllat Doménech.

També s'ha referit a la "incertesa" per la situació a Catalunya, que segons ha precisat, té un impacte negatiu acumulat a la Comunitat Valenciana que li fa caure tres dècimes el seu creixement del PIB. En lloc de tancar l'any amb un increment del PIB del 2,7% podria tancar-ho en un 3%, ha assegurat.

A açò cal afegir el menor creixement del consum privat. Segons ha explicat Doménech, la demanda havia repuntat en els primers anys de recuperació després de la crisi i ara s'ajusta a nivells "raonables" i "més sostenibles en el temps". També el turisme mostra "símptomes d'esgotament", en part perquè durant uns anys havia rebut el turisme desviat de països que vivien una forta inestabilitat política com Tunísia o Egipte.

En l'àmbit internacional, BBVA Research adverteix de les factors com l'augment del preu del petroli, l'amenaça de polítiques comercials proteccionistes o un Brexit "dur", que en el cas de la Comunitat Valenciana afecta tant les exportacions del sector agroalimentari com les de l'automòbil, així com al turisme britànic i a la compra residencial.

En tot cas, el "sòlid" creixement de l'economia valenciana per a enguany es deu al bon comportament de la inversió en equip i no residencial que s'ha accelerat en el que va d'any. També la construcció residencial manté el seu dinamisme encara que açò no s'ha traslladat encara a un augment dels preus de la vivenda i "per a res es pot parlar d'una nova bambolla immobiliària", ha assegurat Doménech.

També el sector públic ha aprofitat la recuperació econòmica per a tornar a donar un impuls a la despesa final, que va créixer un 6,2% en 2018, molt per damunt de la mitjana autonòmica (2,9%). Igualment la Generalitat continua donant una embranzida a la inversió autonòmica, amb un creixement del 4% que recuperaria els nivells previs a la crisi.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento