Comunitat Valenciana

'La Celestina' i 'Mulïer', triomfadores dels Premis de les Arts Escèniques

  • Josep Manuel Casany fou reconegut com a millor actor pel seu treball en la comèdia 'Nadal en casa els Cupiello'.
  • Els guardons han tornat a lliurar-se enguany després de desaparéixer en 2010.
  • La gala, que es va retransmetre en directe per À Punt, es va celebrar al Teatre Principal.
Premis de les Arts Escèniques Valencianes
Premis de les Arts Escèniques Valencianes
TWITTER DE MÓNICA OLTRA
Premis de les Arts Escèniques Valencianes

Els espectacles 'La Celestina', de Bambalina Teatre Practicable, i 'Mulïer', de Maduixa Teatre, han sigut els grans triumfadors de la gala dels Premis de les Arts Escèniques Valencianes en aconseguir quatre guardons cadascun.

Les distincions es van entregar aquest dilluns en una cerimònia celebrada en el Teatre Principal de València que ha suposat el renàixer d'aquestes distincions, que van desaparéixer l'any 2010 i que ara tornen per a donar més "visibilitat" al sector.

A la gala, que es va retranmetre en directe per À Punt, van assistir el president de les Corts, Enric Morera; la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, qui va entregar el Premi d'Honor a Manuel Molins; el conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà; el president de la Diputació de València, Toni Gaspar, i l'alcalde de València, Joan Ribó.

Amb el títol de 'Tots a escena', la cerimònia va estar conduïda per l'actor i humorista Rafa Alarcón i dirigida per Santiago Sánchez. Va comptar amb el grup Melòmans, amb intervencions a cappella, i convidats del món de l'escena i d'altres camps de la cultura, la societat i l'esport -entre ells el xef Ricard Camarena, l'exfutbolista David Albelda, la presidenta del Patronat del Palau de les Arts, Susana Lloret, la pirotècnica Reyes Martí o el dissenyador Francis Montesinos- que van entregar premis, o l'actor i diputat de Cs Toni Cantó i el dj Chimo Bayo com a peculiars 'taxistes' en un vídeo humorístic.

Les grans triomfadores

En el palmarés destaca 'La Celestina', una adaptació del clàssic de Fernando de Rojas al teatre de titelles i d'objectes de Bambalina Teatre Practicable, que s'ha imposat en les categories de millor direcció escènica; millor versió, adaptació o traducció, els dos per a Jaume Policarpo; millor actriu per a Àgueda Llorca; i millor espectacle de teatre.

Per la seua banda, l'exploració femenina que Maduixa Teatre proposa en forma d'espectacle de carrer en 'Mulïer' va rebre els guardons a la millor direcció coreogràfica, per a Mamen García; millor ballarina, per a Laia Sorribes; millor composició musical, per a Damián Sánchez; i millor espectacle d'arts de carrer.

Josep Manuel Casany fou reconegut com a millor actor pel seu treball en la comèdia 'Nadal en casa els Cupiello' i Toni Aparisi va obtindre el premi al millor ballarí per 'Divines paraules'. 'Medul·la', de La Coja Dansa, va rebre el guardó al millor espectacle de dansa per a aquesta revisió dels estereotips de la masculinitat des d'una òptica eminentment femenina dirigida per Eva Zapico.

El premi al millor text fou per a 'Síndrhomo', la tencadora tragicomèdia de María Cárdenas que parla de la resistència contra els desnonaments i l'especulació immobiliària. 'Les 7 diferències', producció del Teatre Escalante creada per El Pont Flotant, va resultar guanyadora en la categoria de millor espectacle per a xiquets i xiquetes, mentre que la companyia alacantina La Trócola Circ es va portar el premi al millor espectacle de circ per 'Emportats'.

Pascual Peris, per la seua banda, va recollir el premi al millor vestuari pel seu treball en el muntatge de dansa 'Amèlia' i Luis Crespo va ser reconegut amb el guardó a la millor escenografia pel drama sobre les migracions 'Els nostres'. Per últim, el premi a la millor il·luminació ha sigut para Juanjo Llorens per l'espectacle de dansa contemporània per a xiquets 'PI', d'OtraDanza.

Guardons "necessaris"

Al llarg de la vetlada hi van haver diverses referències per part dels premiats a la recuperació d'aquests premis "necessaris", tal com va asseverar Mamen García -millor direcció escènica-, així com a la reobertura de la radiotelevisió valenciana, "la nostra", ha recalcat el presentador. Els guardons a 'Mullïer' van estar marcats per missatges feministes, com el de la millor ballarina, Laia Sorribes, dedicant la seua distinció a totes les dones que pateixen en una societat "on existeix la paraula 'manada' i jutges que la defenen".

El discurs de major contingut "social", com ell mateix el va definir, fou el del millor actor, Josep Manuel Casany, qui va exclamar un "Visca el teatre i la democràcia" i va al·ludir als qui es van comportar "de manera pacífica" el passat 1 d'octubre, a la lluita de l'Associació de Víctimes del Metro de València i al desaparegut dramaturg Josep Lluís Sirera, al mateix temps que ha criticat casos de corrupció com Gürtel o Nóos.

També va intervindre el director adjunt d'Arts Escèniques de l'Institut Valencià de Cultura (IVC), Roberto García, qui va animar els espectadors a acudir a les sales i "posar-li les banyes" a la vida avorrida, a més de considerar que el sector es mereix un premi per "aguantar l'inaguantable en eixos temps que ens va tocar viure".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento