Comunitat Valenciana

Compromís inicia una campanya de pressió per la gratuïtat de l'AP-7 i demana a Ábalos que "diga clar què farà" amb ella

  • Compromís ha engegat una campanya per a reivindicar la gratuïtat de l'AP-7 i pressionar al ministre de Foment, José Luis Ábalos", perquè "diga clar què farà" amb el vial després d'acabar la seua concessió. La coalició ha assegurat que serà "insistent" perquè no vol "cap sorpresa" després del venciment de la concessió i ha advertit que els vots de Compromís en el Congrés "se circumscriuen a la capacitat de negociació del Govern estatal".
Peatge Martorell, AP-7.
Peatge Martorell, AP-7.
SCT - Archivo
Peatge Martorell, AP-7.

Així ho han manifestat aquest dilluns la coportaveu de Compromís Águeda Micó; el portaveu de la coalició en el Senat, Carles Mulet, i la diputada nacional Marta Sorlí, en una roda de premsa per a presentar la campanya que ha emprès la formació perquè l'Executiu central es comprometa de forma "clara" a no implantar peatges en l'ombra, eurovinyetes o altres alternatives que impliquen el cobrament per l'ús de l'AP-7 després que acabe el termini concesional de la via, al gener de 2019.

També han demanat que es construïsquen les connexions que ha proposat la Generalitat entre aquesta via i determinats municipis, a més d'altres cinc enllaços que la coalició reclama després d'un estudi que ha elaborat: a Calp, Gata de Gorgos (Alacant), Tavernes de la Valldigna (València), Almenara i Alcalà de Xivert (Castelló).

Mulet ha instat el ministre de Foment, José Luis Ábalos, al fet que "diga clar què va a fer amb l'AP-7". "Sabem el que vol la Generalitat, no Madrid", ha indicat, abans de lamentar que l'explotació privada d'aquest vial ha sigut una "vella constant" durant legislatures del PP i PSOE, perquè "sempre" s'ha renovat la concessió amb alguna "excusa". "No volem més sorpreses i greuges", ha subratllat.

Segons ha explicat, a tres preguntes registrades per Compromís en el Senat sobre este tema, les respostes rebudes han sigut "ambigües" i es limiten a contestar que no es prorrogarà el termini concesional, es revertirà a l'Administració General de l'Estat i se suprimirà el peatge, sense comprometre's de forma explícita al fet que no hi haja cap tipus de gestió privada com a peatges en l'ombra, eurovinyetes o altres alternatives que impliquen el cobrament per l'ús de la via.

De la mateixa manera, ha recriminat que l'Executiu, qüestionat sobre "garantir l'accés des dels municipis a l'AP-7", assenyale que "analitzarà la mesura una vegada es finalitze en termini concesional". Per a Mulet, es tracta d'un problema seriós" que no s'ha de "postergar".

MOCIÓ APROVADA EN EL SENAT

Mulet ha explicat que Compromís va presentar abans d'estiu una moció en el Senat que va comptar amb el vot favorable de totes les forces excepte els socialistes, en la qual es demanava que no es prorrogara la concessió "en cap concepte"; que es diguera "clar que no hi hauria cap tipus d'explotació privada"; s'exigira que l'empresa entregara l'autopista en condicions "òptimes", una cosa que "no s'està complint" perquè hi ha zones en "estat lamentable"; que es garantisca com a mínim el "rescat" dels punts negres i que es redacten "urgentment" els enllaços de la via amb els pobles que encara no compten amb ells.

Compromís està "molt preocupat" per la "postura" del PSOE, que és "pareguda a la del PP" i "deixa la porta oberta a la gestió privada", no de peatges però sí mitjançant altres modalitats que són "injustes" i "agravien als valencians". "No sabem com més pressionar", ha assenyalat, abans d'indicar que instar Ábalos a "que seguisca clar què va a fer amb l'AP-7".

CAMPANYA "CONTUNDENT" EN ELS MUNICIPIS

El senador ha remarcat que "cal una campanya contundent i seriosa per a deixar clar el PSOE" que Compromís "no transigirà". En aquest sentit, Àgueda Micó ha detallat que la coalició traslladarà la moció que va presentar Mulet a les tres diputacions i a tots els ajuntaments en els quals està present, perquè la "ciutadania veja el seu compromís amb la gratuïtat i les connexions" de la via.

A més, organitzarà rodes de premsa amb els alcaldes de les comarques "més afectades": La Safor, Marina Alta, Baix Maestrat i Plana Alta. De la mateixa manera, se celebraran "actes explicatius" per als ciutadans.

Igualment, ha posat el focus en la visita del secretari d'estat d'Infraestructures, Pedro Saura, dimecres que ve per a reunir-se amb a consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, la socialista María José Salvador. Compromís exigirà "que diga quina solució aportarà" per a l'AP-7.

També s'ha referit a la reunió del cap del Consell, Ximo Puig, amb el president del Govern central, Pedro Sánchez. "Reclamem que tinga l'actitud d'un president de tots i no d'un membre del comité del PSOE", ha emfatitzat Micó.

CONNEXIONS AMB ELS MUNICIPIS

La diputada Marta Sorlí ha insistit que Compromís va recolzar la moció de censura per a "revertir els tripijocs del PP" i que, per a la formació, "un dels temes fonamentals" en aquest sentit és la liberalització de l'AP-7, que ha de ser "gratuïta" i, alhora, "útil per als pobles".

Sota aquesta premissa, ha urgit el Govern central al fet que "es comprometa" a construir les connexions amb els pobles que la Generalitat ha presentat. No obstant açò, ha dit que el Consell "s'ha quedat curt" i que Compromís, després d'un estudi de les necessitats dels pobles, afig a aquesta llista cinc enllaços més en a Calp, Gata de Gorgos (Alacant), Tavernes de la Valldigna (València), Almenara i Alcalà de Xivert (Castelló). Són propostes complementàries, "raonables" i "assumibles", ha remarcat.

EL PSOE "HA DE TINDRE VALENTIA"

"Ara, més que mai, hem de prendre mesures" i Ábalos "s'ha de comprometre a aquestes connexions", ha subratllat, abans d'incidir que el PSOE "ha de tindre valentia, que no és una de les seues màximes fortaleses".

En la mateixa línia, Águeda Micó ha indicat que Compromís va donar suport al Govern de Sánchez per a "desfer-se del Govern de la corrupció i ser part del canvi", però "no és gratuït", ja que els seus vots "se circumscriuen a la capacitat de negociació del Govern estatal".

Al seu juí, la formació es troba davant un "moment històric" pel paper que pot jugar un "projecte estrictament valencianista", que a més té al davant un Govern amb el qual es pot parlar". "Pressionarem al Govern de Madrid per a tindre el que ens toca", ha conclòs.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento