Peixos del delta de l’Ebre no són aptes pel consum

Superen els nivells de mercuri i s’hi podria prohibir la pesca, tot i que l’aigua del riu és de bona qualitat per regar i beure. Els ocells també estan afectats.
«La majoria de peixos analitzats», en el tram del riu Ebre entre l’embassament de Flix i la desembocadura, tenen «un contingut de compostos organoclorats i mercuri (essencialment en la forma de metilmercuri) per sobre de les normatives acceptables per al consum humà». Així ho conclou un macroestudi, en el que hi han treballat 50 investigadors, sobre els nivells de contaminació.Aquesta situació afecta a peixos molt comuns a la zona, com les carpes i els silurs, però també «d’altres organismes, com el crac americà», que «també presenta nivells molt alts d’aquests contaminants». Això podria fer que s’hi prohibís la pesca. A més a més, «els ocells situats a l’entorn de l’embassament de Flix, dins de la reserva de Sebes i aigües avall en el delta de l’Ebre, també mostren un impacte clar per mercuri i compostos organoclorats».

En el mateix estudi, encarregat pel Ministeri de Medi Ambient i l’Agència Catalna de l’Aigua, «s’han observat igualment efectes genotòxics». L’origen d’aquest problema ambiental és «la contaminació dels fangs procedents de l’embassament de Flix», amb origen a l’antiga fàbrica d’Erkímia, ara Ercros (que va recórrer una sentència judicial). S’ha detectat «un impacte clar dels contaminants abocats sobre la cadena tròfica del riu i els peixos per concentracions elevades de compostos organoclorats i mercuri». Tot i així, l’aigua és «de bona qualitat» i apta per al consum humà (no s’ha trobat «cap increment de risc per a la salut de la població»).

Això és així perquè els fangs, que el corrent del riu s’endú fins al mar, han tingut un impacte «escàs» sobre la qualitat de l’aigua.

No hi ha cap risc per a l’agricultura

L’estudi fixa que «tots els productes agrícoles compleixen amb escreix les normatives». El consum d’arròs, fruites i hortalisses locals «no té cap risc». El conseller de Medi Ambient, Frances Baltasar, va destacar «la important massa crítica» de l’informe. Com a solució, es recomana «retirar els fangs», operació que s’iniciarà abans de l’estiu. Ja s’hi han invertit 39 milions, amb millores a la planta potabilitzadora de l’Ampolla. I posaran dues línies de decantadors i un dipòsit d’aigua crua.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento