Comunitat Valenciana

Oltra defèn que el Consell "no aplica la censura" a les "manifestacions artístiques" com la mostra de Miró

  • La vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, ha defès que a la Comunitat Valenciana "no s'aplica la censura, entre altres coses perquè feliçment la Constitució ho prohibeix", al mateix temps que ha dit no entendre "determinades polèmiques". "Hi ha gent a la qual no li agraden" algunes expressions artístiques, ha lamentat, al mateix temps que ha indicat: "Eixa gent haurà de mirar-se els seus problemes de por a la llibertat".
L'artista Antoni Miró davant algunes de les obres de l'exposició
L'artista Antoni Miró davant algunes de les obres de l'exposició
EUROPA PRESS
L'artista Antoni Miró davant algunes de les obres de l'exposició

Així s'ha pronunciat la portaveu del Govern valencià aquest divendres en la roda de premsa celebrada després del ple del Consell, en ser preguntada per la mostra de denúncia política i social d'Antoni Miró, marcada per la polèmica suscitada per les seues escultures de contingut eròtic, que ha inaugurat el nou espai 'La Base' de la Marina.

L'exposició desgrana les seues mirades sobre les marxes polítiques i reflecteix escenes de 'La Primavera Valenciana' i l'àrab, manifestacions independentistes a Catalunya, actes feministes o reivindicacions de col·lectius socials i professionals.

En opinió d'Oltra, "que es done suport a les arts amb diners públics és una cosa molt bona i molt sana", d'igual manera que el Consell "dóna suport a activitats econòmiques". En aquest sentit, ha argumentat que l'àmbit cultural també crea ocupació, genera benestar, formació i educació" i ha posat com a exemple que el "canvi de política en aquesta comunitat i la inversió en cultura fa que la Comunitat guanyara l'any passat 30.000 espectadors".

Per açò, ha indicat que "clar que hi ha correlació entre inversió pública i generació d'ocupació i benestar", a més de que "la cultura ens alimenta l'ànima", ha agregat. Així, ha insistit que la inversió en cultura és "una bona idea en política" perquè "un poble culte és un poble més difícil de dominar o tiranizar i hi ha a qui la cultura no li va bé".

"Ací no s'aplica la censura, entre altres coses perquè feliçment la Constitució la prohibeix", ha posat en relleu la portaveu de l'Executiu valencià, que ha reiterat que el Consell "dóna suport" a manifestacions artístiques "sense censura".

A més, ha explicat que l'exposició de Miró mostra "mobilitzacions en el nostre país en els últims dos anys", com la de les dones el 8M o les de Catalunya. Aquesta última, ha continuat, és "una manifestació del que està passant". O no està passant açò? Hi ha qui potser es pensa que per no explicar-ho no passa, però és que si que passa", ha destacat.

"Ho expliquen els telenotícies i ho explica una expressió artística. No entenc determinades polèmiques, però hi ha gent a la qual no li agrada. Eixa gent haurà de mirar-se els seus problemes de por a la llibertat", ha emfatitzat.

PROJECTES EDUCATIUS "MÉS EXPERIENCIALES"

Inquirida sobre les cartes enviades per la Generalitat als col·legis en les quals s'informa sobre aquesta exposició, ha fet notar que la Conselleria d'Educació té en marxa el projecte 'Motxilla cultural', amb el qual "es vol involucrara els centres educatius en activitats culturals", en projectes educatius "més experienciales, vivencials", ha precisat.

Així, ha explicat que aquestes cartes s'envien "habitualment" amb l'oferta cultural de la Comunitat i ha insistit que "es fa amb tota la programació cultural" amb la finalitat de que els alumnes "isquen més de l'aula". "És més fàcil saber sobre art gòtic si vas a la catedral que si te l'ensenyen en el llibre en l'aula", ha il·lustrat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento