Comunitat Valenciana

Puig reivindica el paper de la universitat com a "aliada de la democràcia"

  • Ha qualificat la UPV "un factor clau en la modernització de la Comunitat Valenciana" en el seu 50 aniversari.
  • "Cap fet singular i aïllat pot ni deu posar en qüestió la qualitat, l'excel·lència i el treball constant" de les universitats.
Puig en l'obertura del curs universitari
Puig en l'obertura del curs universitari
GVA
Puig en l'obertura del curs universitari

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha reivindicat aquest dimarts el paper de la universitat com "la gran aliada de la democràcia" pel seu treball per la igualtat d'oportunitats, la transformació innovadora i en "el lideratge cívic per a preservar la democràcia". "Ara, potser més que mai, és imprescindible per a frenar l'avanç de la barbàrie i per a defendre la Il·lustració", ha afirmat.

Així s'ha pronunciat Puig en la seua intervenció en l'acte oficial d'obertura del curs universitari celebrat en la Universitat Politècnica de València (UPV) amb la presència del rei Felip VI, i el ministre de Ciència, Innovació i Universitats, Pedro Duque, entre altres autoritats.

Precisament Puig ha donat la benvinguda "ara i sempre" al monarca, qui al seu torn ha tingut paraules per a la Comunitat Valenciana, que ha definit com "sempre dinàmica, emprenedora i solidària" i amb una UPV que ha qualificat de "referent".

La lliçó inaugural ha sigut pronunciada pel catedràtic Ramón Martínez Máñez, guanyador del Premi Jaume I de Noves Tecnologies i Felip VI ha reconegut la seua dissertació sobre nanotecnologies en la investigació mèdica, agregant que tindrà el gust d'entregar-li pròximament eixe guardó novament a València.

El president també ha reconegut a la UPV en el seu 50 aniversari en assenyalar que ha sigut "un factor clau en la modernització de la Comunitat Valenciana" i serà a partir d'ara "un catalitzador imprescindible per a l'aterratge en la quarta revolució industrial".

"La universitat que ens acull ha sigut una història d'èxit, és una universitat que figura entre les 400 millors del món i entre les quatre més destacades del país, és la universitat que ha generat el 6% de les patents internacionals del conjunt de les universitats espanyoles", ha assenyalat.

Confiança en les institucions universitàries

A més, ha indicat que és "la quarta universitat europea que més Erasmus rep, València és la capital de l'Erasmus, és així, per alguna cosa serà", ha dit davant els riures dels presents. "La UPV ha fet millor la Comunitat", ha agregat.

Puig ha mostrat la seua confiança en les institucions universitàries i ha asseverat: "Cap fet singular i aïllat pot ni deu posar en qüestió la qualitat, l'excel·lència i el treball constant, diari, quotidià de milers de persones, investigadors, treballadors i alumnes de les universitats públiques".

En aquest punt ha advertit que una de les pitjors "hipoteques" de la crisi ha sigut "l'erosió de la confiança en les institucions, i eixa "deslegitimació i descrèdit és paralitzant", per la qual cosa "no podem romandre impassibles si el descrèdit arriba a l'acadèmia".

"Cal preservar els espais de coneixement perquè el futur, el nostre futur, passa per preservar l'espai on habiten la ciència, la raó i l'humanisme", ha indicat, des de la confiança i cooperació per a atendre els reptes del present "i aquells que ja trauen el cap".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento