Comunitat Valenciana

Podem planteja una llei perquè la Generalitat assumisca competències de les diputacions i acabar amb l'"opacitat"

  • VALÈNCIA, 20 (EUROPA PRESS)
Antoni Estañ
Antoni Estañ
Corts Valencianes
Antoni Estañ

Podem ha presentat aquest dijous la seua proposició de llei valenciana sobre les competències de les diputacions provincials, que té com a objectiu superar un model d'"opacitat, corrupció i ineficàcia" i que planteja que la Generalitat assumisca com a pròpies les competències exercides per les corporacions provincials en infraestructures, turisme, cultura i esports, educació, salut i benestar, medi ambient i desenvolupament sostenible, ocupació i seguretat i ordre públic.

El portaveu del grup i secretari general del partit, Antonio Estañ, ha explicat que no poden proposar l'eliminació de les diputacions perquè necessitaria una reforma constitucional -"ara que es parla de modificar-la per a eliminar aforaments seria una bona oportunitat perquè les comunitats puguen decidir el seu model territorial", ha indicat- però la Generalitat pot assumir com a pròpies les competències que li són exclusives segons l'Estatut i que actualment exercir les diputacions.

Així, la seua proposta és que passen a l'administració autonòmica i siga aquesta la que decidisca quals exercirà directament i en quin règim delegar en les entitats locals. Així, podria delegar en les diputacions les competències que no siguen d'interés general per a la Comunitat, sempre de forma expressa, establint en eixe cas cada conselleria els mecanismes de coordinació necessaris.

La llei, que consta únicament de cinc articles i tres disposicions, explica també que les competències que exerceixen les diputacions per la llei de règim local no es poden eliminar, però sí "marcar criteris i establir objectius clars de com executar-les", per exemple amb criteris objectius per a "eliminar la forma partidista d'executar els plans d'obres".

Afig que la Generalitat coordinarà les funcions pròpies de les diputacions que siguen d'interés general per a la Comunitat i planteja crear una Comissió de Transferències creada per la Generalitat i amb presència de les corporacions afectades per al traspàs de servicis, mitjans i recursos de les competències afectades. Eixe traspàs "es farà sempre amb el respecte als drets que corresponguen al personal funcionari o laboral".

Quant al pressupost, segons ha explicat el portaveu de Podem, l'Estat seguirà transferint a les diputacions el pressupost per a les competències que mantinga i la Generalitat rebrà les transferències corresponents a les quals assumisca, com "ha passat en comunitats uniprovincials".

"MOLT SIMPLE I MOLT CONCRETA"

"És molt simple i molt concreta, desenvolupa el que diu l'Estatut i la sentència del TSJ als fallits decrets (de coordinació en turisme i esports)", ha indicat, i "elimina problemes jurídics".

Estañ ha indicat que pensen que "pot ser aprovada" pels partits que ja s'han mostrat disposats a superar l'actual model, i ha recordat la sorpresa que va causar en Podem que el PSPV no recolzara fa una setmana la seua proposta de resolució per a incorporar a la Generalitat el pressupost de les diputacions i que se'ls remetera a la futura llei de governs locals que porten "dos anys esperant".

Davant d'açò, ha defès la seua llei, "molt més concreta, que aclareix competències i que sí podrà dur-se a terme aquesta legislatura". "No entendrem una resposta que no siga votar favorablement", ha asseverat el síndic de Podem.

UNA PROPOSTA "DIFÍCIL DE REBUTJAR"

De fet, ha explicat que han mantingut contactes amb PSPV i Compromís i registraran la iniciativa dilluns per a donar temps a parlar i poder realitzar alguna modificació, sempre que no es modifique el sentit de la proposta. Per açò, creu que "sí votaran favorablement" perquè "és una proposta que és molt difícil rebutjar".

Preguntat sobre si eixe suport podria condicionar la negociació pressupostària, ha assenyalat: "De moment, la nostra posició és dialogar per a aconseguir el vot favorable, si veiem que no respon qüestions legislatives i competencials, ja ens plantejarem més decisions".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento