Barcelona es prepara per a una Mercè per recordar

  • El pregó oficial el fa aquest divendres al Saló de Cent l'actriu, directora i escriptora barcelonina Leticia Dolera.
  • El Correfoc de la Mercè arribarà dissabte que ve a Via Laietana a partir de les 20.25 hores.
  • El Festival Pirotècnic Internacional es desenvolupa entre aquest divendres i el pròxim dissabte a l'Espigó del Gas de la platja de la Barceloneta (22 hores).
  • Dilluns, a l 'avinguda Maria Cristina, el Piromusical clourà la festa major barcelonina a les 22 hores.
  • Entre els concerts de la Mercè destaquen els dels catalans La Iaia, Els Catarres, Love of Lesbian, Gertrudis o Dr Calypso.
Els Catarres han actuado en el Arts d'Estiu
Els Catarres han actuado en el Arts d'Estiu
ARTS D'ESTIU COSTA BARCELONA
Els Catarres han actuado en el Arts d'Estiu

Barcelona bullirà durant quatre intensos dies per celebrar les Festes de la Mercè 2018, la festivitat de la seva patrona. Aquest divendres el Saló de Cent acull a partir de les 18.30 hores el pregó oficial, enguany a càrrec de l'actriu, directora i escriptora barcelonina Leticia Dolera, una intèrpret molt vinculada amb el moviment feminista.

Tradició

La vessant més tradicional de la festa omplirà places i carrers fins al pròxim dilluns, dia de la Mercè, amb activitats com ara el matí bastoner i el cercavila que tindrà lloc el pròxim dissabte a partir de les 10.30 hores. El recorregut tindrà inici i final a la plaça Sant Jaume i passarà pel carrer Ferran, La Rambla, Portaferrissa, el carrer de la Palla i la plaça de Sant Felip Neri, entre altres indrets del Gòtic.

La Via Laietana aplegarà també el dissabte que ve el Correfoc dels petits, amb inici a la plaça Antonio López a les 18.30 hores. El Correfoc de la Mercè arribarà al mateix indret a partir de les 20.25 hores i omplirà d'espurnes i bèsties malèfiques la ciutat.

Diumenge vinent, la Festa Castellera Històrica prendrà al migdia la plaça Sant Jaume amb els Castellers de Barcelona i els seus convidats, els Minyons de Terrassa i la Colla Joves Xiquets de Valls.

Dilluns que ve, igualment a Sant Jaume, serà el moment d'assistir als Balls de l'Àliga i dels Gegants de la Ciutat (12.15 hores) amb la música en directe de la Banda Municipal de Barcelona.

I a les 12.15 hores, Diada Castellera de la Mercè amb les colles de la ciutat com a protagonistes: les de Sants, la Vila de Gràcia, la Sagrada Família, el Poble-sec i la Colla Jove, així com els Castellers de Sarrià.

Piromusical

Els focs artificials tindran dos vessants. Per una part, el XXI Festival Pirotècnic Internacional, que es desenvolupa entre aquest divendres i el pròxim dissabte a l'Espigó del Gas de la platja de la Barceloneta. Avui actuarà a les 22 hores el Grupo Luso Pirotecnia de Lisboa, la ciutat convidada d'enguany per la Mercè. Dissabte intervindran els libanesos Nazih Tabbara Fireworks, amb prop de 120 anys d'història.

El moment àlgid però serà dilluns que ve a l'avinguda Maria Cristina, quan el Piromusical de la Mercè clogui la festa a les 22 hores. L'espectacle recordarà la banda sonora del maig del 68, els 50 anys de jazz a Barcelona i les millors músiques que hagin passat per aquesta Mercè. També sonaran músiques relacionades amb Portugal.

Arts de carrer

La llera del riu Besòs a l'alçada del barri del Bon Pastor pren per primer cop protagonisme com a gran escenari a l'aire lliure de la Festa Major barcelonina. I ho fa de la mà de la programació de la Mercè Arts de Carrer (MAC). Les actuacions itinerants, atraccions i espai per al gaudi a la gespa i per a fer pícnic s'aniran succeint dissabte, diumenge i dilluns de les 12 a les 20 hores.

Entre els grups artístics participants hi ha els etíops Fekat Circus amb la proposta Move in, la Companyia Ciclicus amb La tartana, més d'un mitjà de transport, la banda de swing Masnou Orleans o l'arquitectura de fira dels catalans Antigua i Barbuda, amb els seus aparells exòtics entremig de l'estètica vintage i de la futurista.

El fossat de Santa Eulàlia del Castell de Montjuïc també cedirà el seu espai al circ amb artistes singulars que aniran desfilant-hi de dissabte a dilluns en dos horaris, a les 12 i a les 16 hores.

El Parc de la Ciutadella, per la seva banda, tindrà una doble vida cultural diürna i nocturna que compartirà amb el passeig Lluís Companys. Hi haurà propostes de dansa, titelles i espectacles per a tots els públics de dia, de dissabte a dilluns de 12 a 21 hores. A la nit, aquest divendres, dissabte i diumenge de 20.30 a les 2 de la matinada, artistes de la llum aplicaran la seva creativitat al voltant del parc i del passeig.

Les cultures urbanes es faran amb el Parc de la Trinitat amb propostes de dansa, música, tallers, exhibicions, esports, grafits i activitats familiars (dissabte, diumenge i dilluns de 12 a 22 hores).

Música

La banda sonora en viu d'aquesta Mercè donarà cabuda a la tradició de fado portuguesa donat que Lisboa és la ciutat convidada. La d'aquest divendres serà doncs una nit de fados a l'avinguda de la Catedral amb Cuca Roseta (22.30 hores). Maria Isabel Rebelo de Couto Cruz Roseta és una de les dones més representatives de les noves veus del fado. El 2017 va editar el seu quart disc, Luz. A les 00.15 hores serà el torn de Camané, figura masculina del gènere i batejat com "el Sinatra del fado".

Hi haurà canvi de terç estilístic a la Catedral diumenge vinent amb la cantaora catalana Mayte Martín (00.15 hores) qui presentarà l'espectacle alCANTARa Manuel on posa música als versos del poeta malagueny Manuel Alcántara.

La d'aquest divendres serà una nit africana a l'escenari a l'aire lliure del Moll de la Fusta, amb l'actuació especial de Seun Kuti, fill d'un mite de la música africana, el nigerià Fela Kuti (01.30 hores). Compromès socialment i políticament, igual que el seu progenitor, el jove Seun continua aprofundint en la tradició musical africana. Una mostra, el disc Black Times, editat enguany.

Dr Calypso

El Moll de la Fusta es passarà dissabte al reggae amb els catalans Dr. Calypso, que porten a Barcelona la seva gira de 30 aniversari i comiat (22 hores). I diumenge és per a la rumba amb El Kanka (23.45 hores), un cantautor malagueny que barreja rumba, pop i sons llatins amb lletres iròniques i poètiques.

La Iaia

A la platja del Bogatell, La Iaia trenquen tres anys de silenci musical amb Tornar a ser u (2017) un treball que consideren el més íntim i introspectiu de la seva carrera (dissabte a les 21.30 hores). A les 23.30 hores prendran el relleu els Love of Lesbian. Santi Balmes i els seus repassen 20 anys de discografia impecable. Ja de matinada, la Fundación Tony Manero desfermarà la festa disco i funk i presentaran un disc diferent del que ens tenen acostumats, Lugares comunes (01.30 hores).

Els Catarres

Diumenge, els músics d'Aiguafreda i Centelles Els Catarres reprenen la carretera després d'una parada temporal del grup i ho fan amb el treball Fins que arribi l'alba. Al Bogatell també sonaran temes que ja en són clàssics del trio com Tokyo, El món és teu o Vull estar amb tu (23 hores). A la una de la matinada, els Getrudis es retroben amb el seu públic després de cinc anys i gràcies al disc Ara volo alt.

Les emissores musicals se sumen un any més a la Mercè. RAC1 ho fa aquest divendres al Passeig de Lluís Companys amb els concerts de Nil Moliner, Animal, Ramon Mirabet i Buhos (a partir de les 20.30 hores). Cadena 100 porta les actuacions de Lakaste, Amaia Montero i Manu Guix aquest divendres, a partir de les 21 hores, a l'avinguda Maria Cristina.

I al mateix indret, dissabte, Europa FM convida els artistes Halldor Mar, Isla Iglú, Sense Sal, Obeses i els Dj d'Europa FM (a partir de les 21 hores). Diumenge, a Maria Cristina, sonaran Filippo Landini i Sidecars amb Cadena Dial i a les 22.35 hores els Celtas Cortos de la mà de M80 Radio. Des de les 23.55 hores, Projecte Mut, La Pegatina i els Dje de Los40 Live Sessions centraran el concert Pop La Mercè de Los40.

Tota la informació al web www.barcelona.cat/lamerce.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento