Comunitat Valenciana

El Museu d’Etnologia analitza en una exposició la vida en el franquisme

  • La mostra pretén mostrar, a través dels objectes quotidians, l’adoctrinament per part del règim.
  • Estarà oberta al públic fins al 6 de gener de 2019 al Centre Cultural La Beneficència.
El Museu d’Etnologia analitza la vida quotidiana durant el franquisme a través de l’exposició “Prietas las filas”
El Museu d’Etnologia analitza la vida quotidiana durant el franquisme a través de l’exposició “Prietas las filas”
Museu Etnologia de València
El Museu d’Etnologia analitza la vida quotidiana durant el franquisme a través de l’exposició “Prietas las filas”

El diputat de Cultura, Xavier Rius; el director del Museu Valencià d’Etnologia, Francesc Tamarit; i els comissaris José María Candela i Andrea Moreno, han presentat en roda de premsa l’exposició “Prietas las filas. Vida quotidiana i franquisme”, que es podrà visitar fins al 6 de gener de 2019 al Museu d’Etnologia, al Centre Cultural La Beneficència.

La mostra aborda el franquisme com a règim i ideologia, però també com una manera de viure, analitzant els mecanismes d’adoctrinament, la política de propaganda i la construcció d’un sentiment i una memòria nacional nova, basada en els tres pilars del règim: la Falange, l’exèrcit i la religió.

Així ho ha explicat el director del Museu Valencià d’Etnologia, Francesc Tamarit, que ha destacat que “els texts i els objectes són els protagonistes d’aquesta exposició, el reflex de l’adoctrinament al què va estar sotmesa la població”. Tamarit també ha valorat la importància d’una exposició com aquesta, ja que “els museus han parlat poc o gens del franquisme, malgrat que és un període polític i social importantíssim per a Espanya”.

Per la seua banda, Xavier Rius, diputat de Cultura de la Diputació de València, ha destacat la importància d’una mostra com aquesta “per a recuperar la visió objectiva de les maneres de viure i conviure dins d’un règim paternalista, cruel i repressiu”.

Malgrat que la inauguració de la mostra coincideix amb un període com l’actual, Rius ha volgut deixar clar que aquesta proposta “va nàixer fa ja dos anys, sense interés per forçar la coincidència amb l’actualitat política”, així com que “els professionals del Museu d’Etnologia han treballat amb total autonomia, sense ingerències”. “Prietas las filas. Vida quotidiana i franquisme” inaugura la campanya de promoció d’activitats i exposicions de l’Àrea de Cultura.

L’objectiu principal de l’exposició és oferir una visió didàctica i transversal de la cultura material del franquisme per a donar a conéixer, especialment a les generacions que ja han nascut en democràcia, els mecanismes que va posar en marxa la dictadura per a reescriure la història del nostre passat més recent i per a legitimar-se.

Mostra l'adoctrinament i la repressió

En eixa línia s’han manifestat els comissaris de l’exposició, José María Candela i Andrea Moreno. Per a Candela és fonamental analitzar “els motius pels quals una part de la població va acceptar els principis del règim com habituals a través de l’adoctrinament i la repressió, especialment exercits per part de dues institucions com l’Església i l’escola, així com perquè encara hui hi ha gent nostàlgica d’un règim profundament antidemocràtic i repressiu”.

Pel que fa a Moreno, ha insistit en la importància d’apropar “a la ciutadania el franquisme com a règim i ideologia, amb l’objectiu d’aportar un pensament crític que els i les ciutadanes valoren”.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento