Comunitat Valenciana

Jutgen dos policies acusats de lesionar un estranger a Oropesa i falsejar la nota en què es va basar l'atestat

  • CASTELLÓ, 19 (EUROPA PRESS)
JUÍ A DOS POLICIES NACIONALS
JUÍ A DOS POLICIES NACIONALS
Europa Press
JUÍ A DOS POLICIES NACIONALS

La secció primera de l'Audiència Provincial de Castelló ha jutjat aquest dimecres dos policies nacionals acusats de lesionar un estranger que estava en situació irregular a Espanya i falsejar la nota sobre la qual es va fer l'atestat, que posteriorment van ratificar. Els fets es van produir en les dependències de la Policia Local d'Oropesa en 2016.

Tots dos agents han declarat que quan van comunicar a l'home que anava a ser detingut per la seua situació irregular i anaven a posar-li el grilló, es va resistir i va caure al sòl, on es va fer una ferida. Un dels policies ha negat els fets: "En cap moment se li va colpejar", ha declarat.

El fiscal, que ha modificat la petició de condemna en les seues conclusions definitives, sol·licita per als acusats quatre anys de presó per falsedat en document oficial, en concurs ideal amb acusació i denúncia falsa i un altre de fals testimoniatge; una multa de 600 euros per un delicte lleu de lesions; i cinc anys i sis mesos de presó per detenció il·legal. Així mateix, ha suprimit la responsabilitat civil al no reclamar res la víctima.

El ministeri públic manté en el seu escrit d'acusació que els acusats es van desplaçar el 8 d'agost de 2016 a les dependències de la Policia Local d'Oropesa per a comprovar la situació administrativa d'un jove i, després de comunicar-li que li anaven a detindre per estar de forma irregular a Espanya, aquest, en un moviment reflex es va tirar cap a arrere, moment en què els agents "de manera totalment desproporcinada i sobre pretext d'una suposada resistència" van procedir a reduir-ho i va caure al sòl.

Una vegada immobilitzat i emmanillat, el fiscal sosté que un dels acusats li va propinar un colp en el cap, ocasionant-li lesions. Arran de l'anterior, aquest mateix policia va redactar una nota interior, subscrita també per l'altre acusat, en la qual, "sabent la seua inexactitud", va manifestar que després de comunicar-li a l'home que anava a ser detingut, aquest es va mostrar "molt agressiu", resistint-se activament a la seua detenció, amb crits i espentes violentes cap als policies, per la qual cosa van haver de reduir-ho en el sòl i detindre-ho per un presumpte delicte de resistència i desobediència.

JUÍ RÀPID

El ministeri públic assenyala que, sobre la base d'aquesta nota, es va confeccionar l'atestat, imputant-li al detingut un presumpte delicte menys greu de resistència i desobediència, tramitat en un procediment de juí ràpid sense detingut, la qual cosa va donar lloc al fet que, "de manera totalment injustificada", la detenció es perllongara des de les 17.30 hores del 8 d'agost fins que se li va posar en llibertat, a les 13.35 hores de l'endemà.

Posteriorment, en prestar declaració en el jutjat instructor, com a testimoni en aquest juí ràpid, un dels acusats i sotsinspector del Cos Nacional de Policia va dir, "sabent la seua inexactitud" que, mentre comprovaven la seua situació administrativa, l'home, amb escarafalls, va manifestar que volia marxar-se, li va espentar, va cridar i va forcejar amb tots dos agents, per la qual cosa van haver de reduir-ho tirant-ho al sòl, mentre que l'altre policia va assenyalar que va dificultar la seua detenció i que, com no podien emmanillar-li, ho van portar al sòl per a reduir-ho.

Davant tot l'anterior, el ministeri fiscal va formular un escrit d'acusació imputant el detingut un delicte de resistència. En prestar declaració com a testimonis en l'acte del juí oral, tots dos van ratificar íntegrament l'atestat. El ministeri públic va retirar l'acusació a la vista del resultat de la prova practicada i l'immigrant va ser absolt.

Un dels acusats ha assenyalat que el jove que estava en situació irregular a Espanya es va anar posant nerviós i que, quan li van comunicar que seria detingut per infracció la Llei d'Estrangeria i anaven a procedir a emmanillar-li "es va resistir, va bracejar i va espentar, i es va posar rígid", impedint la seua detenció, fins que va caure al sòl. L'agent ha assenyalat que estava "molt violent", per la qual cosa van demanar un vehicle uniformat amb mampara per a protegir-se.

"DOS TIRETES"

Posteriorment, ho van portar a l'Hospital General, on li van posar "dos tiretes", segons l'acusat, qui ha assegurat que "en cap moment se li va colpejar".

El segon acusat ha declarat en termes similars al seu company i ha aclarit que quan l'altre acusat va redactar la nota li va preguntar a què es referia quan va escriure "espentes violentes", i ha subratllat que entén que es referia al forcejament. Aquest agent ha manifestat que el detingut "en cap moment va escometre cap a nosaltres ni va intentar agredir-nos, i va ser quan anàvem a detindre-li quan es va resistir".

LA VÍCTIMA DIU QUE LI VAN AGAFAR DE LES CAMES

Per la seua banda, la víctima ha declarat que va caure al sòl després que els agents li agafaren de les cames i que no li van colpejar, mentre que ha afegit que ell no va oposar resistència, no va intentar agredir-los, ni els va espentar.

Dos agents de la Policia Local d'Oropesa també han manifestat que el detingut es va resistir a la detenció. En el seu dret a l'última paraula, un dels acusats ha assenyalat que "sempre" ha considerat que el seu treball estava "ben realitzat" i que en cap moment ha tingut intenció de perjudicar el detingut.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento