Comunitat Valenciana

La reparació del mur caigut de Les Sitges de Burjassot serà “immediata”

  • Els treballadors podrien començar aquest dimecres mateix a escombrar la part afectada.
  • El primer que es farà serà evitar que l'aigua seguisca entrant en el mur.
Imatge de part del mur del Pati de les Sitges de Burjassot que ha caigut
Imatge de part del mur del Pati de les Sitges de Burjassot que ha caigut
CEDIDA
Imatge de part del mur del Pati de les Sitges de Burjassot que ha caigut

Les pluges torrencials caigudes durant la matinada d’aquest dimarts en diferents localitats de la província de València han deixat greus conseqüències. Una de les més importants va ser l'ensulsiada de part del mur del Pati de les Sitges de Burjassot, que es troba en la part del monument que dóna al passeig Concepción Arenal.

Després de comprovar l'envergadura de l'esfondrament, l'alcalde de la localitat, Rafa García, va explicar que –malgrat que les sitges no s'han vist afectades– la situació “és greu” i la seua reconstrucció haurà de ser immediata. Tant és així que, al tancament d'aquesta edició, estava previst que la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat aprovara un procediment per a reparar i frenar la deterioració de la zona.

Amb aquesta mesura d'urgència, els treballadors podrien començar a desenrunar aquest dimecres mateix la part afectada per l'ensulsiada (al voltant de 20 metres) “de manera precisa i cuidant de tots i cadascun dels elements que s'han després”.

En una primera acció, els tècnics procediran a dur a terme mesures per a evitar, amb mitjans físics, que l'aigua seguisca entrant en el mur, ja que la previsió meteorològica anuncia més pluges a Burjassot. Aquesta serà la primera i més urgent de les actuacions que es realitzaran, al costat de la retirada dels enderrocs i la seua classificació.

"Monument històric molt important"

Aquest conjunt, Monument Històric Artístic Nacional des de 1982, està situat en la comarca valenciana de l'Horta Nord i data del segle XV. Actualment és propietat de l'Ajuntament de València, encara que està en el centre de Burjassot, municipi que té cedit el seu ús.

A més, el responsable municipal va explicar que València “té un conveni amb Burjassot de cessió d'activitats” de les Sitges pel qual aquesta localitat “es compromet al manteniment” de la construcció. Precisament aquest dimarts van acudir al lloc afectat tant l’alcalde de València, Joan Ribó, com el president de la Generalitat, Ximo Puig, per a valorar els danys ocasionats.

Ribó va mostrar la seua “total predisposició” a “fer el necessari” per a “agilitar la reparació del mur”, ja que considera que Les Sitges són “un monument històric molt important que mereix fer un esforç”.

La rehabilitació ja estava prevista

Joan Ribó va recordar que la passada setmana va mantenir una trobada amb representants de l'associació Amics de Les Sitges de Burjassot, una reunió durant la qual ja es va comprometre a donar suport a la rehabilitació del monument. Igualment, Ribó es va referir a la visita que el juliol passat va realitzar a aquest conjunt el ministre de Foment, José Luis Ábalos, que va acordar amb l'alcalde de Burjassot la possibilitat d'iniciar les gestions perquè Les Sitges opten al programa de subvencions de l'1,5% Cultural de l'Executiu central.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento