Comunitat Valenciana

Natxo Costa, sobre Intu Mediterrani: "No som fans però si compleixen la norma, el primer és fer complir la llei"

  • VALÈNCIA, 17 (EUROPA PRESS)

El director general de Comerç, Natxo Costa, s'ha reunit aquest dilluns amb els responsables d'Intu Mediterrani als qui ha traslladat que "no som fans (del projecte) però si compleixen la norma el primer és fer complir la llei". En la seua opinió, el seu model que "va en contra dels interessos de la majoria de les empreses valencianes, fins i tot de les grans superfícies ja implantades", atés que "l'àrea metropolitana de València té ja una sobresaturació comercial que impedeix que tots els centres comercials funcionen a ple rendiment" i l'arribada d'Intu "aniria en detriment" d'uns altres.

Costa ha realitzat aquestes declaracions després de mantindre una trobada amb els promotors d'Intu Mediterrani, a petició de l'empresa, en la qual li han explicat les "bondats" del seu nou projecte, després de modificar el que fóra rebutjat per la Generalitat fa tres anys.

Per al director general de Comerç es tracta d'un model que "no ens representa i no estem d'acord", ha insistit. Des del Govern valencià cal ser "coherents" amb la defensa del xicotet comerç i del comerç tradicional, un dels punts arreplegats en el Pacte del Botànic, ha recordat Costa. "No podem donar diners a un model de negoci amb una mà i amb l'altra legislar en contra", ha puntualitzat.

Encara així, Costa ha volgut deixar clar que la Conselleria d'Economia "té poques competències" a l'hora d'autoritzar la instal·lació d'Intu Mediterreni "i menys encara en l'estadi actual, amb una modificació del PGOU de Paterna que s'ha de tramitar amb la Conselleria de Territori i de Medi ambient".

Segons ha explicat, la Conselleria d'Economia "no té capacitat per a oposar-se". Si es vol obrir un establiment en un espai que té la qualificació urbanística adequada, els requisits que s'han de complir està taxat, no hi ha capacitat d'oposar-se de forma arbitrària".

A dia de hui, en la fase actual de tramitació de modificació del PGOU de Paterna, "no es podria instal·lar" perquè "no compleix la qualificació urbanística dels terrenys". Si ara les dos Conselleries implicades autoritzen la modificació del PGOU i després el ple del consistori de Paterna -"d'ací mesos o anys"- ho aprova i la zona es requalifica com a zona terciària comercial, complirà. A data de hui no es podria perquè no està qualificat com a àrea terciària", ha subratllat.

A més caldrà veure si mentrestant canvia el govern municipal a Paterna i si el consistori que isca després de les eleccions dóna el vistiplau a aquesta requalificació, ha apuntat, al mateix temps que ha expressat la seua "incertesa" davant l'empresa brtánica per la possible influència que puga tindre en el projecte el "dur Brexit" que s'està promovent al Regne Unit.

EL PATSECOVA ESPECIFICA L'ÚS TERCIARI "COMERCIAL"

A més, Costa ha anunciat que per a finals de mes tenen previst presentar la nova versió del Pla d'Acció Territorial Sectorial del Comerç de la Comunitat Valenciana (PATSECOVA), la redacció del qual va ser aprovada en 2011 amb el PP en la Generalitat i va ser represa en 2015 per l'actual Govern del Botànic. El document, que haurà de passar un tràmit per la Conselleria de Medi ambient, serà sotmès a informació pública i hi haurà un període d'al·legacions. La previsió és que puga aprovar-se dins de l'actual legislatura.

El PATSECOVA "no pot posar limitacions des del punt de vista econòmic ni de saturació comercial", una cosa que està expressament prohibida per la directiva europea de servicis. El que sí fa és posar "limitacions des del punt de vista de la saturació quant a la mobilitat i de l'impacte ambiental que tenen aquests grans instal·lacions", ha precisat Costa.

En aquest sentit, "si Intu Mediterrani aspira a rebre milions de visitants a l'any això té un impacte en la mobilitat i mediambiental" que haurà de tindre's en compte, ha apuntat Costa, ja que la idea és que el PATSECOVA puga aprovar-se en aquesta legislatura i "quasi segur entrarà en vigor abans que presenten el seu projecte definitiu, abans de la requalificació urbanística, i com qualsevol norma s'haurà d'adaptar al que marca la llei si volen tirar avant".

Una de les coses que estableix el document és que a l'hora de modificar un PGOU s'especifique i es diferencie entre l'ús terciari i l'ús "terciari comercial", ha avançat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento