Finançament, educació i llistes d'espera, propostes al Debat de Política General
Finançament, educació i llistes d'espera, propostes al Debat de Política General I.CABALLER/CORTS VALENCIANES

L'exigència al Govern central de la reforma del finançament autonòmic i peticions al Consell per a reduir les llistes d'espera, per a "garantir la llibertat" en l'elecció de centre educatiu o l'ampliació del parc públic d'habitatge són algunes de les mesures que plantegen els grups parlamentaris en les propostes de resolució que han presentat el Debat de Política General en Les Corts i que es debatran aquest dijous.

En aquesta nova versió del debat recentment estrenada, els grups comptaven amb un límit de 12 propostes, sense limitació d'extensió, i el PP ha plasmat en eixa dotzena de propostes fins el 948 iniciatives concretes, la qual cosa ha sigut criticat per la resta de formacions, que veuen ací un exercici de "filibusterisme polític" i una "burla" al parlamentarisme que busca encaixar en el nou model de debat les mil propostes que solien presentar en anys anteriors. El PP ha assenyalat que se cenyeix al format establit.

Un any més, PSPV i Compromís han registrat de manera conjunta les seues propostes de resolució, que tenen com a "estrela" la petició al Consell que seguisca reivindicant al Govern, ara amb Pedro Sánchez al capdavant, la reforma del sistema de finançament i unes inversions en els Pressupostos de 2019 concordes amb el pes poblacional de la Comunitat, a més d'un dèficit asimètric que compense l'infrafinançament i la condonació de la part del deute que aquest ha provocat.

També es reclama l'inici de la negociació política per a l'harmonització fiscal en el conjunt del país i que el Consell es dirigisca al Senat per a demanar-li que convoque la Comissió General de les Comunitats Autònomes amb la compareixença del president, Ximo Puig, que va sol·licitar el passat mes de gener.

El portaveu socialista, Manolo Mata, ha explicat que amb aquesta proposta es demostra que el seu grup diu "el mateix en 2015 que en 2018, amb Mariano Rajoy i amb Pedro Sánchez", mentre que la portaveu adjunta de Compromís, Mireia Mollà, ha subratllat que el relat valencià sobre finançament està "molt definit" i ara hi ha un Govern amb el qual estan "més còmodes per a poder negociar" i el que deuen ara és "trobar una reciprocitat a l'hora de calendaritzar com va a ser la reforma d'immediata i urgent del sistema".

Unes altres de les propostes de Compromís-PSPV plantegen l'elaboració d'un pla per a reduir les llistes d'espera en sanitat, continuar recuperant per a la sanitat pública les concessions, realitzar un estudi sobre la posada en marxa d'un consorci únic de bombers, la gratuïtat de l'AP-7, regular el preu màxim dels lloguers o elaborar un pla de residus. Així mateix, reivindiquen polítiques integradores i en defensa dels drets humans enfront del "preocupant avanç de l'extrema dreta a Europa".

Proposta dels 'agermanats'

Aquests dos grups han 'cedit' una de les seues iniciatives als quatre exdiputats de Ciudadanos, els denominats 'agermanats', en la qual demanen al Consell crear unitats d'hospitalització domiciliària per a xiquets malalts crònics altament depenents. Es tracta que puguen participar, si no en veu, per escrit en aquest debat.

El tercer soci del Botànic, Podem, també reivindica eixa reforma "immediata" del sistema de finançament que establisca un nou model amb "recursos suficients i repartits equitativament entre totes les autonomies", així com un repartiment de les inversions sobre la base del pes poblacional i una execució que compense "la insuficiència inversora dels últims anys".

Així mateix, segons ha detallat el seu síndic, Antonio Estañ, planteja qüestions com l'ampliació del parc públic de vivendes, un pla d'infraestructures, establir mecanismes per a alleujar la situació d'afectats per iDental i un pla estratègic per a reduir els retards en les llistes d'espera, per al que proposen augmentar plantilles i la utilització de les infraestructures sanitàries matí i vesprada.

D'igual manera, urgeix a combatre l'obesitat mitjançant l'aplicació d'una taxa a begudes ensucrades que siga finalista i la recaptació de la qual es destine a programes de salut i alimentació. També reclama l'ampliació de la cobertura de les escoles infantils de 0-3 anys per a cobrir el 100% de la demanda, millorar els drets laborals de la cambreres de pis i una revisió "integral" i control de la situació dels residus.

Plurilingüisme "sense xantatges"

Des de Ciutadans la seua portaveu, Mari Carmen Sánchez, ha explicat que són "serioses i ordenades" i aposten, per exemple, per reduir les llistes d'espera quirúrgiques, que abans de realitzar la reversió del departament de salut es faça una auditoria externa, que s'implante "un plurilingüisme real, sense xantatges" començant per derogar la llei actual, garantir la lliure elecció de centre per part de les famílies, tindre en compte la demanda social per a la renovació de concerts o reduir l'impost de successions, apostant al mateix temps per aprimar el sector públic instrumental.

La portaveu adjunta del PP, Eva Ortiz, ha explicat que entre les seues iniciatives es defèn la "llibertat educativa", l'eliminació de llistes d'espera, la baixada d'impostos o la reforma del finançament, perquè des que Sánchez està en Moncloa per a Puig pareix que ens financen millor quan no és veritat".

La defensa del transvasament Tajo-Segura, la reducció d'alts càrrecs del Consell o la petició perquè el Consell es pronuncie "en favor de la unitat nacional i en contra del procés" són unes altres de les reivindicacions que plantegen els 'populars'.

Crítiques al PP

Mata ha criticat el "filibusterisme polític" del PP, que "ha convertit les 12 propostes de resolució pactades en altres 1.000 propostes igual que l'any passat amb la intenció de bloquejar i desprestigiar el Debat de Política General". Per açò, ha avançat que els grups estan estudiant votar en contra de totes elles.

Per la seua banda, Mollà -que ha manifestat que hi ha possibilitat de negociar qüestions amb Podem i fins i tot amb Cs- ha censurat que el PP "sobrepassa els límits de l'ètica parlamentària" i busca "quedar-se absolutament tot sol" en un espai polític "molt perillós" que representa "el sectarisme i expressions d'extrema dreta".

Cs creu que el PP "torna a riure's d'aquest debat" i "l'única cosa que aporta és opacitat i bloqueig al treball que s'està fent", amb propostes de fins a de 25 pàgines en les quals "es barregen temes". "És una burla als valencians i als grups, una mofa al debat", ha agregat.

En resposta, Eva Ortiz ha lamentat "les poques ganes de treballar" d'aquests grups i ha defès que s'han cenyit al nou model, amb les seues 12 propostes, però enumerant en elles detalladament "el que són cadascuna de les situacions", amb 948 "aclariments".

Consulta aquí más noticias de València.