Comunitat Valenciana

Els centres de salut tripliquen la detecció de conductes suïcides

  • El Pla de Prevenció iniciat fa uns mesos permet abordar més casos en fase primerenca a la Comunitat.
  • Actualment es detecten ja una mitjana de 350 conductes suïcides al mes (prop de 4.000 a l'any).
  • Un dels objectius és reduir un 10% les taxa de suïcidi, que se situa en 6,8 casos per cada 100.000 habitants.
Sala De Espera En Ambulatorio
Sala De Espera En Ambulatorio
EUROPA PRESS
Sala De Espera En Ambulatorio

La detecció de les conductes suïcides (idees o temptatives) en atenció primària s'ha triplicat en els últims mesos, gràcies a la implantació del Pla de Prevenció del Suïcidi i Maneig de la Conducta Suïcida iniciat per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública. Fins a la implantació d'aquest pla, que ja està funcionant en tots els departaments de salut de la Comunitat Valenciana des del passat mes d'abril, es detectaven cada any una mitjana 1.000-1.200 conductes suïcides, la qual cosa es tradueix en uns 100 casos al mes.

Ara, i gràcies a les eines de valoració que inclou aquest pla, es detecten ja una mitjana de 350 conductes suïcides al mes (prop de 4.000 a l'any). D'aqueixes 350 conductes suïcides que es detecten ara, el 25% activen el Codi Suïcidi, una de les mesures estrella del Pla de Prevenció, i que es va crear amb l'objectiu de donar una resposta ràpida a les persones amb major risc d'acabar cometent suïcidi.

En concret, les dades dels últims mesos indiquen 367 diagnòstics relacionats amb suïcidi al maig, 374 al juny, 367 al juliol i 383 a l'agost. Es va activar el Codi Suïcidi en 65 casos al maig, 77 al juny, 94 al juliol i 80 a l'agost. A més de la detecció i valoració del risc, incloent factors com el consum d'alcohol, la malaltia mental o les patologies cròniques, el Codi Suïcidi té com a eixos l'atenció abans de 72 hores i el seguiment telefònic des de les Unitats de Salut Mental de cada departament (al mes, als tres mesos, als sis mesos i a l'any de la consulta), per a comprovar la situació del pacient.

Un dels objectius d'aquest pla és reduir un 10% les taxa de suïcidi, que en la Comunitat se situa en l'actualitat en 6,8 casos per cada 100.000 habitants, si bé la taxa se situa ja per sota de la mitjana d'Espanya (7,68 per cada 100.000), i de la Unió Europea de 12 per cada 100.000.

Una altra de les novetats és la recent constitució com a associació, a Alacant, del primer grup de supervivents format per familiars de persones afectades, que compten amb el suport del servei de Salut Mental de l'Hospital General d'Alacant. “La idea és estendre aquesta mesura a les tres províncies i que també els afectats de les províncies de València i Castelló puguen comptar en breu amb aquest tipus de suport”, va avançar la consellera de de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló.

Denuncien falta d'assistència 

Odusalud, l'Observatori del Dret Universal a la Salut integrat per 87 entitats (col·legis de metges, ONG, associacions científiques...), va denunciar aquest dilluns 173 inassistències sanitàries a immigrants en situació irregular malgrat el decret de Sanitat Universal valencià.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento