Comunitat Valenciana

ANPE adverteix d'un inici de curs "convuls" amb problemes en infraestructures i un "sagnant estalvi" en plantilles

  • VALÈNCIA, 10 (EUROPA PRESS)
Maria Luz Gascó i Laureano Bárcena
Maria Luz Gascó i Laureano Bárcena
EUROPA PRESS
Maria Luz Gascó i Laureano Bárcena

El president de l'Associació Nacional de Professors de l'Ensenyament (ANPE) a la Comunitat Valenciana, Laureano Bárcena, ha advertit aquest dilluns d'un inici de curs "convuls" que arranca amb deficiències en infraestructures i "un pla d'estalvi a costa de retallar plantilles" en els centres públics.

Així ho ha assegurat en roda de premsa després de donar a conéixer els resultats d'una enquesta, sobre 200 centres públics, en la qual el 64% diu tindre la plantilla incompleta, el 74% que la Conselleria no està al dia en els pagaments al centre i el 60% té problemes d'infraestructures. En tot cas, un 64% assegura que no se supera la ràtio màxima en cap unitat i que no s'han retallat recursos extraordinaris de plantilla, i el 51% que els recursos extraordinaris autoritzats cobreixen les necessitats del centre.

Segons Bárcena, hi ha centres que es queixen de deficiències en el mobiliari des de juny o uns altres que asseguren que l'Administració els deu les despeses de funcionament des del passat mes d'abril.

A més, el president d'ANPE ha criticat que el curs arranca i "no totes les aules tenen professor", una cosa que espera que es corregisca aquest mes amb les noves adjudicacions. En aquest punt, ha posat l'accent sobre una "sagnant" retallada de docents d'especialitats que atenen necessitats especials -en Pedagogia Terapèutica i en Audició i Llenguatge- que "minva" l'atenció individualitzada als alumnes i "càrrega de més treball" als docents.

També ha censurat que la Conselleria "utilitza els nous mestres aprovats en les últimes oposicions amb acreditació en B2 en anglés -que no és ser especialista- per a donar àrees en anglés que no són la seua especialitat i complir així amb el decret en plurilingüisme, malgrat que haurien de fer les pràctiques en la seua especialitat".

Quant a les tasques burocràtiques, els centres es queixen no només del seu augment, sinó que a més, les plataformes que ha establit l'Administració perquè completen els equips docents "no funcionen, funcionen malament o els terminis són excessivament curts", ha apuntat Bárcena.

Respecte a les condicions laborals el president d'ANPE ha lamentat que "com a novetat" enguany els funcionaris interins han començat a cobrar a partir del dilluns 3 de setembre, a pesar que el seu nomenament és des del dia 1. D'aquesta manera, "es descompta la nòmina del dia 1 i 2. És que aquests docents no paguen lloguer, llum, aigua, no mengen el dissabte i el diumenge?", s'ha preguntat Bárcena.

"INADMISSIBLE" QUE ELS DOCENTS ADMINISTREN MEDICAMENTS

A més, el president d'ANPE ha recordat que el curs comença amb dos recursos i una reclamació per part d'aquest sindicat. ANPE s'ha unit al sindicat d'Infermeria SATSE per a portar als tribunals la resolució publicada el 13 de juny d'enguany que entra en vigor aquest curs i que estableix les instruccions perquè els professors administren medicaments i cures sanitàries als alumnes amb patologies cròniques.

Segons Bárcena, "els docents no tenim la formació necessària per a administrar medicaments" i és una "responsabilitat molt greu". Així ha defès la necessitat d'un infermer o infermera per centre o, com a mínim, "buscar una solució", amb un professional sanitari que tinga adscrits diversos centres propers i que tracte els xiquets amb patologies cròniques, ja que no es tracta d'atendre casos que es coneixen i es poden planificar, no d'urgències sobrevingudes.

En la mateixa línia s'ha pronunciat la secretària general de SATSE a la Comunitat Valenciana, Maria Luz Gascó, qui considera "inadmissible" aquesta instrucció.

D'altra banda, el president d'ANPE ha recordat també que el sindicat ha interposat un altre recurs per les adjudicacions d'aquest curs, en les quals també "com a novetat", ha puntualitzat, "l'Administració se salta els acords firmats amb els sindicats en 2010 que establien l'ordre d'adjudicar als docents interins" i que el passat mes de juliol s'ha "alterat" de manera que "poden repetir centre".

"CÀSTIG PER APROVAR L'OPOSICIÓ"

A més, ANPE ha interposat una reclamació en la qual exigeix a la Conselleria que aplique des de l'inici del període de pràctiques l'establit en el RD 456/1986 del 10 de febrer que fixa les retribucions dels funcionaris en pràctiques, amb la finalitat de que "els recentment aprovats puguen cobrar els triennis i sexennis de la mateixa forma que ho venien fent quan tenien condició de funcionari interí". En cas contrari, "es castiga per aprovar l'oposició, perquè deixes de cobrar triennis i sexennis", ha lamentat Bárcena.

23 LES HORES LECTIVES EN PRIMÀRIA I 18 EN ENSENYAMENTS MITJANS

El president d'ANPE a la Comunitat Valenciana ha avançat les principals reivindicacions de cara al curs que comença, i en el qual ha recordat, quasi 60.000 docents triaran els seus representants sindicals el pròxim 4 de desembre.

"Ens posem a la seua disposició i esperem que recolzen amb el seu vot" algunes de les principals exigències del sindicat. Entre elles, Laureano Bárcena ha ressaltat "que es torne a les 18 hores lectives en els ensenyaments mitjans". El Ministeri ha detallat els tràmits per a derogar el Reial decret Llei 17/2012 que contempla aquest aspecte però "dóna discrecionalitat perquè les CCAA puguen triar-ho", ha explicat.

Per a Primària, ANPE reclama baixar de 25 a 23 les hores lectives, ja que, segons ha argumentat, les tasques a les quals ara han de fer front els docents s'han incrementat amb els anys i sobre la jornada contínua, Bárcena ha expressat la seua "preocupació" que puga "desaparéixer" i ha reclamat un canvi en el sistema de votació -no votar equival a votar en contra- perquè siga "justa i democràtica i decidisca la comunitat educativa amb la veu dels pares al cap".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento