Comunitat Valenciana

El Govern central no veu "justificada" la "major restricció" en horaris comercials de la Generalitat Valenciana

  • VALÈNCIA, 6 (EUROPA PRESS)
El director general de Comerç i Consum, Natxo Costa
El director general de Comerç i Consum, Natxo Costa
EUROPA PRESS
El director general de Comerç i Consum, Natxo Costa

La Secretaria del Consell per a la Unitat de Mercat (Secum), òrgan del Ministeri d'Economia i Empresa, ha emès un informe, amb motiu del recurs del centre comercial MN4 d'Alfafar (València) davant el pacte d'horaris comercials de la Comunitat Valenciana, en el qual considera que "caldria qüestionar" la "necessitat i proporcionalitat" de la "major restricció" en la regulació d'horaris comercials, que assegura que no està "justificada".

En l'informe, de data cinc de setembre, s'assenyala que la Comissió Bilateral Estat-Generalitat ha acordat iniciar negociacions per a resoldre les "discrepàncies" manifestades sobre determinats articles de la Llei de Comerç i de la de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera i d'organització de la Generalitat.

El centre comercial MN4 va presentar un recurs a la Secum en el qual informava sobre l'"existència d'obstacles a la llibertat d'establiment en l'àmbit del règim d'horaris d'obertura comercial a la Comunitat Valenciana", ja que amb les modificacions en la normativa valenciana el centre continua "sotmès a un règim d'horaris d'obertura més restrictiu que el que gaudeixen altres centres comercials propers, situats en zona de gran afluència turística (ZGAT)".

Davant aquest recurs, la Secum ha emès un informe en el qual analitza la situació d'aquest centre comercial i de la normativa valenciana. "La Secum considera que caldria qüestionar la necessitat i proporcionalitat de la major restricció a l'exercici de l'activitat econòmica que suposa la nova regulació d'horaris comercials aplicable als comerços situats en les ZGAT declarades en la Comunitat, en la mesura que eixa major restricció no estiga justificada per l'existència d'una RIIG que siga necessari protegir, ni es demostre la seua proporcionalitat".

Davant aquest informe, el director general de Comerç i Consum de la Generalitat, Natxo Costa, ha defès en roda de premsa que el document dóna la "raó" a la Generalitat perquè, segons ha considerat: "No pots restringir una cosa que estàs ampliant".

ANÀLISI EQUIVOCADA

Costa ha sostingut que la Secum s'equivoca en l'anàlisi, ja que ha assegurat que "no és cert" que es produïsquen restriccions en horaris comercials, perquè la norma general és que els municipis no tinguen llibertat horària en festius, excepte les ZGAT.

"Si la norma general és una i tu estàs habilitant que puguen obrir alguns diumenges, no estàs restringint. No pots restringir una cosa que estàs ampliant. Parteixen de la base que estem restringint una llibertat horària que no existeix, perquè a Espanya no regeix el règim de llibertat horària per a tots", ha defès.

Així mateix, el responsable autonòmic de Comerç ha explicat que l'informe diu que les comunitats autònomes tenen la competència per a decidir si les causes "són o no suficients" per a declarar els municipis com ZGAT.

En aquest sentit, l'informe assenyala que "les propostes dels municipis de declaració de ZGAT que continguen limitacions territorials o temporals hauran d'estar justificades i si la comunitat autònoma considerara que la justificació no és suficient, pot declarar com a tal la totalitat del municipi".

Per açò, Costa considera que la Secum es contradiu quan diu en l'informe que "en les normes analitzades, que han introduït una major restricció horària per als comerços situats en la ZGAT de la Comunitat, no es justifica la mesura en termes de la seua necessitat i proporcionalitat".

"Qui és la Secum per a dir que no ha sigut suficientment justificada? Si ha sigut la pròpia secretaria la que reconeix que la competència per a determinar si està suficientment justificada o no és de la comunitat autònoma. Una llei aprovada per les Corts, pel legislatiu, on es diu que la llei haja de tindre justificació? Els criteris de necessitat i proporcionalitat serien únicament i exclusivament aplicables als actes administratius, però açò ho han Les Corts, la seu de la sobirania popular", ha sostingut Costa.

En la mateixa línia, el director general de Comerç ha apuntat que la justificació és "suficient perquè és política" i la majoria de les Corts han aprovat la llei, i ha afegit que la "pràctica unanimitat" d'actors està d'acord amb la llei, ja que ni operadors, ni representants d'operadors ni Ajuntaments afectats han presentat recursos.

"EL TIR PER LA CULATA"

Quant al recurs del centre comercial, Costa ha defès que l'informe és "contrari" als interessos d'MN4, ja que "la zona d'Alfafar (València) és diferent i es poden aplicar criteris diferents". "A MN4 li ix el tir per la culata en aquest recurs. Entenem que no els estan donant la raó", ha ressaltat.

D'altra banda, en referència al recurs d'inconstitucionalitat que va presentar el Govern de Mariano Rajoy i que el de Pedro Sánchez encara no ha retirat, Costa s'ha mostrat confiat que ho retiraran abans que es produïsca la reunió bilateral o durant el transcurs d'aquesta.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento