Comunitat Valenciana

Les Naus instal·la 71 bancs de material 100% reciclat per tota València

  • El projecte pilot 'Life Future' de la Unió Europea compta amb el suport de diverses institucions.
  • La iniciativa inclou l'eina 'GUF TOOL', que ajudarà als consistoris a licitar amb criteris sostenibles.
Uno de los bancos
Uno de los bancos
LAS NAVES
Uno de los bancos

L'Ajuntament de València, a través de les Naus, ha instal·lat 71 bancs de material 100% reciclat per tota la ciutat que pretenen ser la primera "compra pública verd pilot" que incentive altres processos de compra del consistori.

La iniciativa s'emmarca dins del projecte pilot 'Life Future' de la Unió Europea, en col·laboració amb Institut Tecnològic del Plàstic Aimplas, la Universitat Jaume I de Castelló, el Centre Tecnològic del Joguet AIJU, els socis europeus ACR+ (Associació de Ciutats i Regions per al Reciclat i la Gestió Sostenible dels Recursos) i l'Ajuntament de Koprivnica (Croàcia), segons han informat Les Naus.

A més, s'ha creat ex profeso per al projecte l'eina 'GUF TOOL', que facilita que el consistori valencià puga escollir en les seues licitacions aquelles ofertes de compra de mobiliari urbà que complisquen criteris mediambientalment sostenibles. Els 71 bancs instal·lats en la ciutat compleixen amb aquests criteris i la ciutadania podrà conèixer el projecte accedint amb els seus mòbils a través d’un codi QR dibuixat en una placa en els propis bancs.

GUF TOOL està dirigida als responsables de compres d'aquest mobiliari, als quals guia durant el procés de licitació, des de l'elaboració dels requisits ambientals que han d'incloure en els seus plecs de condicions, fins a l'avaluació ambiental comparativa entre els diferents productes per a aconseguir una compra pública verda.

Sobre aquest tema, el regidor d'Energies Renovables i Canvi Climàtic, Berto Jaramillo, ha destacat que aquesta eina "permet que els processos de licitació de l'ajuntament complisquen amb la sostenibilitat i la transparència que tenim com a prioritat".

Segons l'edil, "les empreses s'han animat a complir els criteris sostenibles exigits i volem que aquests siguen un model per a instal·lar-se de manera definitiva; que l'eina tinga un ús intensiu en tota l'administració municipal".

En aquest sentit, Jaramillo ha ressaltat que la compra pública verda permet "la reducció del consum d'energia, del volum de residus generats i de contaminació" i que el projecte Life Future, atén a la "necessitat de compra pública de productes respectuosos amb el medi ambient i impulsa la seua competitivitat a través de l'ecoinnovació".

A més, aquesta iniciativa "permet el foment de l'economia local, incentivant a les empreses de proximitat a treballar amb aquests criteris i potenciant des de l'administració pública un transport més net i proper", ha argumentat.

Guia de compra verda

El projecte acabarà el pròxim mes de desembre de 2018, però abans s'elaborarà una guia de compra verda que s'incorporarà als processos d'adquisició de mobiliari urbà dels consistoris. Aquesta eina estarà a l'abast tant de les administracions públiques encarregades de realitzar aquestes compres com dels seus proveïdors.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento