Comunitat Valenciana

El 40% dels valencians s'acatxaria a recollir un paper encara que no siga seu

  • Així es desprèn d’un estudi per LIBERA, un projecte de SEO/BirdLife i Ecoembes.
  • Un 56% dels valencians assegura sentir vergonya cada vegada que troba restes de brossa a la natura.
Recogida de papel
Recogida de papel
LIBERA
Recogida de papel

El 40% dels valencians declara que no tindria cap problema a acatxar-se a arreplegar un paper del sòl, encara que no fóra seu. Aquesta és una de les conclusions de l'estudi sociològic sobre les 'Actituds enfront de la basuralesa' que ha elaborat LIBERA, projecte creat per SEO/BirdLife en aliança amb Ecoembes per a conscienciar i acabar amb la basuralesa.

L'estudi, basat en 5.026 enquestes en tota Espanya, pretén avaluar el comportament de la població espanyola en relació amb les deixalles que genera, els seus hàbits en matèria de reciclatge o el seu comportament quan està en llocs públics.

Segons els resultats de l'enquesta, un 56% dels valencians assegura sentir vergonya cada vegada que es troba restes de brossa en els entorns naturals mentre que al voltant del 45% sent ràbia quan açò succeeix. Dades molt properes a la mitjana espanyola que se situa en un 56% (homes) i un 54% (dones) quant a vergonya es refereix i en un 43% (homes) i un 46,7% (dones) per al sentiment de ràbia.

Escassa preocupació pel medi ambient

Una altra de les dades que ofereix l'informe és el tipus de brossa trobada en la naturalesa pels enquestats. En aquest sentit, el 56% dels valencians afirma que són les bosses de plàstic el residu que més es troben seguit de les burilles, esmentades per un 52%.

A més, el 71% dels valencians considera que l'escassa preocupació pel medi ambient és el principal motiu pel qual la gent tira brossa a la natura. Aspectes com la comoditat i la mandra són també àmpliament citats pels habitants d'aquesta regió, un 48% i un 42%, respectivament.

La responsabilitat que hi haja brossa en la natura també queda reflectida en l'informe. En aquest sentit, el 85% dels valencians considera que tots som culpables.

Conscienciats amb la cura de la natura

Segons l'informe, el 67% dels valencians es considera bastant o totalment conscienciat amb la cura del medi ambient, principalment perquè procura reciclar i utilitzar els poals grocs, blaus i verds, no tirar res al sòl i informar-se sobre com preservar els entorns naturals.

Així ho demostren les dades arreplegades després de l'última edició de la campanya '1m2 per la natura', la gran recollida de brossa col·laborativa, que va congregar a prop de 800 voluntaris repartits en 36 punts de Comunitat Valenciana.

Sobre quines mesures s'han de prendre per a conscienciar sobre aquest problema i reduir la basuralesa, de l'estudi es dedueix que una major acció divulgativa en els col·legis dels problemes ambientals i la realització de labors de caràcter social. Uns factors en els quals des del Projecte LIBERA es treballa amb campanyes de mobilització per a arreplegar basuralesa dels entorns naturals i amb accions de sensibilització en centres educatius per a implicar als més xicotets en la cura del planeta.

"Informar, educar i fomentar la sensibilització des de l'edat més primerenca és una labor en la qual LIBERA posa tots els seus esforços", declara Sara Güemes, coordinadora d’Ecoembes del Projecte LIBERA.

"Les conclusions de l'estudi que hem realitzat ens donen pistes per a seguir treballant en la lluita contra la basuralesa. Des que vam concebir el projecte, vam tenir clar que implicar a la societat i fer-la partícip per a solucionar aquesta catàstrofe ambiental era una de les claus per a aconseguir l'objectiu", afirma Miguel Muñoz, coordinador de SEO/BirdLife del Projecte LIBERA.

Sobre LIBERA

'LIBERA' és un projecte creat per SEO/BirdLife, l'ONG ambiental degana a Espanya, en aliança amb Ecoembes, l'organització mediambiental sense ànim de lucre que promou l'economia circular a través del reciclatge dels envasos.

L'objectiu d'aquesta iniciativa és conscienciar i mobilitzar a la ciutadania per a mantenir els espais naturals lliures de brossa i acabar amb la basuralesa. Per a açò, LIBERA planteja un abordatge del problema en tres dimensions: coneixement, prevenció i participació.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento