Comunitat Valenciana

Els habitatges en venda a València freguen de mitjana els 50 anys

  • A Castelló i Alacant no arriben a 40, segons un estudi d’Idealista.
  • El parc immobiliari espanyol "no està suficientment renovat", segons l’empresa.
Piso en venta en Valencia
Piso en venta en Valencia
EUROPA PRESS - Archivo
Piso en venta en Valencia

Els habitatges en venda a València tenen una edat mitjana de 49 anys, mentre que a Alacant és de 38 anys i a Castelló de la Plana de 37, segons un estudi publicat per Idealista sobre l'envelliment de l'habitatge en les capitals de província espanyoles.

En el cas dels habitatges en lloguer, València torna a situar-se al capdavant en el conjunt de les capitals de la Comunitat, amb una edat mitjana de 50 anys, seguida d'Alacant, amb 34, i Castelló, amb 31.

En el conjunt nacional, l'edat mitjana dels habitatges en venda és de 45 anys i la de les de lloguer de 44 anys.

Segons aquest estudi, Barcelona és la ciutat amb un parc de venda i lloguer més envellit: els habitatges en venda tenen una edat mitjana de 69 anys en la capital catalana, mentre que en les de lloguer s'eleva als 72 anys.

Les ciutats que lideren la classificació

Tres ciutats del nord segueixen a Barcelona en la classificació per edat de l'habitatge en venda: Pamplona (64 anys de mitjana), Sant Sebastià (60 anys) i Bilbao (54 anys). A continuació se situa la ciutat de Madrid, on les cases tenen 53 anys de mitjana.

No obstant açò, tal com destaca Idealista, existeixen importants diferències entre les diferents províncies, tant en el cas d'habitatges en venda com de lloguer.

Així, un total de 23 capitals espanyoles té un parc d'habitatges en venda de trenta anys. Els més moderns són els habitatges d'Albacete, amb 31 anys de mitjana. A Lugo l'edat puja fins als 32 anys, mentre que a Almeria, Murcia, Lleida i Guadalajara aconsegueix els 33 anys.

Quant al lloguer, Barcelona concentra també el parc d'habitatges més vetust, ja que tenen 72 anys de mitjana. Li segueixen les de Sant Sebastià (68 anys), Madrid (56 anys), Tarragona (53 anys) i Pamplona (52 anys).

Solament Ciudad Real té uns habitatges per a llogar que baixen de la trentena (29 anys). Les següents ciutats, amb edat ja per sobre de les tres dècades, són Albacete (30 anys), Lugo, Soria i Castelló (31 anys en els tres casos), seguides per Almeria i Guadalajara (ambdues amb 32 anys).

Augmentar la construcció i la reforma d'habitatge

Les dades reflectides en l'estudi demostren que el parc immobiliari espanyol "no està suficientment renovat", segons sosté el cap d'estudis d'Idealista, Fernando Encinar, que incideix en el major cost que comporta viure en un edifici amb més de cinc dècades per reformes, vesses i una mala eficiència energètica.

"El fet que les dues majors ciutats espanyoles estiguen en el grup dels habitatges més antics evidència que el ritme de construcció d'obra nova en les últimes dècades en ambdues no ha sigut similar al de la resta del país", afirma.

En aquest sentit, crida a plantejar "seriosament" la necessitat d'augmentar la construcció en ambdues ciutats en els pròxims anys davant una "necessitat apressant" d'habitatge a Madrid i Baracelona.

"Quan s'argumenta els excessos de la bambolla, clars en la major part d'Espanya, no han de ser excusa per a obviar la necessitat apressant de les dues capitals de facilitar habitatge, ben construïda o reformada que evite tensió en els preus", conclou.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento