Comunitat Valenciana

Acaip denuncia més de 800 incidents greus o molt greus en 6 mesos a Picassent

  • Segons el sindicat s’han registrat nou agressions o intents d’agressió a funcionaris.
  • L’entitat diu que la presó és un dels centres "més conflictius" del sistema penitenciari espanyol.
Vista exterior de la cárcel de Picassent
Vista exterior de la cárcel de Picassent
Europa Press - Archivo
Vista exterior de la cárcel de Picassent

El sindicat Acaip ha xifrat en 808 els incidents greus o molt greus registrats en la presó valenciana de Picassent entre l'1 de gener i el 30 de juny d'enguany, entre ells, nou agressions o intents d'agressió a funcionaris que s'han saldat amb lesions de diversa gravetat i amb alguna baixa mèdica.

Segons l'informe del sindicat, s'han produït a més 122 casos d'amenaces greus, coaccions o insults a treballadors; 24 resistències actives i violentes a compliment d'ordres, el doble que en el segon semestre del passat any; dos intents de plantaments o desordres col·lectius; 71 agressions entre reclusos, de major o menor gravetat; confiscació de 145 objectes prohibits; 58 supòsits d'amenaces greus entre presos; 230 ocasions de resistència passiva d'interns; 19 intoxicacions greus per consum de droga o cinc trencaments de condemna, entre uns altres.

Un d'aquests casos va tenir lloc el passat 15 de maig en la infermeria del centre, on un intern que es negava a prendre la medicació prescrita va propinar a un dels funcionaris que pretenia calmar-lo una cabotada i el va agarrar pels testicles quan va caure al sòl, segons el sindicat.

Quinze dies després, un altre dels interns, que anava a ser traslladat de mòdul per amenaçar de mort al seu company de cel·la, va mossegar en una mà a un treballador -pel que es va activar el protocol per a descartar el contagi d'alguna malaltia- i va colpejar a un altre en un costat, que va haver de romandre de baixa diversos dies.

Un dels centres “més conflictius”

Així mateix, un altre pres, que manifestava haver-se engolit diverses piles, es va intentar evadir durant una eixida a l'hospital extrapenitenciari, per la qual cosa va haver de ser reduït per agents de la Guàrdia Civil, un dels quals va resultar ferit.

Acaip subratlla que la presó valenciana és un dels centres "més conflictius" del sistema penitenciari espanyol, a causa que alberga "una mescla molt diversa d'interns" i entre els quals es troben presos de primer grau, règim que s'aplica als més perillosos, sense que reunisca "les condicions necessàries de seguretat" per a albergar a aquests reclusos, ja que "disposa de menys mesures de seguretat i una pitjor estructura que unes altres".

Acaip, a més, denuncia la falta de personal en el centre de Picassent i assegura que, quan el nombre de funcionaris es redueix, la conflictivitat augmenta perquè els treballadors "no poden dur a terme una adequada vigilància i control del que succeeix en el centre, i és impossible el poder complir amb els objectius constitucionals de reinserció dels interns".

El dèficit de personal va en augment, segons Acaip

Així mateix, el sindicat adverteix que el dèficit de personal va en augment i afirma que en els últims quatre anys la plantilla s'ha reduït en un 15 per cent, ja que les vacants produïdes per defuncions o jubilacions "no es reposen".

Per açò, Acaip indica que actualment en el centre de Picassent falten més de 100 treballadors sobre el nombre mínim establit per la Relació de Llocs de treball del centre, una situació que s'agreuja en període vacacional, quan el nombre de funcionaris està per sota dels serveis mínims establits en cas de vaga -un sol funcionari ha de fer-se càrrec de més de 120 interns-.

Solament agressió si hi ha dany 

Respecte a les dades d'incidents, Acaip denuncia que l'administració penitenciària "solament considera que hi ha agressió a un treballador si hi ha un dany", i assegura que és "inconcebible" que, en cas que un intern amenace a un funcionari amb un ganivet, solament es reflectisca com a agressió si li'l clava.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento