Comunitat Valenciana

José María Ángel "no veu causes" per a dimitir i nega falta de coordinació

  • Assegura que “respecta i entén” les crítiques en l'incendi de Llutxent i que va haver-hi "més mitjans que mai".
  • El director general d’Emergències diu que "cap polític va estar coordinant com en un tauler d'escacs".
Incendio en Llutxent
Incendio en Llutxent
CONSORCIO PROVINCIAL DE BOMBEROS
Incendio en Llutxent

El director general de l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, José María Ángel, ha afirmat que "no veu causes" per a dimitir , -una decisió que depèn d'ell mateix i del president de la Generalitat, Ximo Puig-, encara que "respecta i entén" les crítiques d'alguns sindicats de bombers que havien reclamat el seu cessament per la descoordinació en les tasques d'extinció de l'incendi de Llutxent.

El foc va quedar extingit el diumenge, una setmana després de declarar-se, amb 3.000 desallotjats i 3.200 hectàrees afectades de set termes municipals.

Ángel ha defensat que la coordinació dels operatius que van participar en l'extinció de l'incendi "va funcionar bé" i que va haver-hi "més mitjans que mai" en les tasques, enfront de les declaracions dels sindicats, que asseguraven que hi havia més coordinadors que bombers.

Així ho ha manifestat aquest dijous José María Ángel durant la presentació del balanç anual del servei del telèfon d'Emergències 112 Comunitat Valenciana i les dades de la campanya d'estiu, preguntat sobre les crítiques dels bombers, que van denunciar el "desastre" en la gestió de l'incendi i van reclamar la unificació dels cossos de bombers.

Criteris tècnics “en mans de tècnics”

José María Ángel ha subratllat que "accepta les crítiques" i "tothom té dret a expressar la seua anàlisi", però ha negat que, com van apuntar els sindicats, hi haguera problemes en el funcionament de les emissores o que el material estiguera obsolet.

El director d'Emergències ha defensat que hi ha una "coordinació claríssima en la llei" i que "tots els criteris tècnics van estar en mans de tècnics", per la qual cosa "cap polític va estar coordinant com en un tauler d'escacs". "La coordinació no és un ens intangible i si els actors han funcionat bé, la coordinació també", ha remarcat.

En tot cas, ha indicat que els sindicats de bombers poden portar les seues crítiques a les juntes de personal i "utilitzar els mecanismes de participació per a traslladar queixes laborals". "Hi ha mecanismes per a participar en aquestes anàlisis postemergència", ha recordat, abans de ressaltar que "els comentaris tècnics s'han de fer entre experts" i "hauran de ser els tècnics els que avaluen" la gestió.

Al seu judici, aqueixa acusació, que rebutgen els propis tècnics, és una frase "recurrent" cada vegada que hi ha un incendi i ha precisat que cada foc "té una sèrie de condicionants que marquen com ha de ser la resposta". A més, ha subratllat que la perfecció "no existeix", però admet que es necessiten les crítiques per a millorar.

"Més mitjans que mai"

Així mateix, ha insistit que "no s'ha detectat falta de mitjans, sinó que hi ha hagut més mitjans que mai". D'aquesta manera, ha afirmat que es van emprar "tots els recursos possibles", però el dia que va començar el foc "hi havia diversos incendis al mateix temps". No obstant açò, ha ressaltat que els recursos eren "suficients" i la "resposta tècnica ha sigut qualificada i proporcional".

Així, ha dit que en quatre minuts de declarar-se el foc ja estaven els primers dispositius mobilitzats. Entre el diumenge i dilluns va haver-hi més de 50 incidències de "diversa tipologia", onze d'ells el dilluns a la vesprada i únicament un va acabar sent incendi. A més, més de 800 persones van treballar en torns i es van mobilitzar més de 30 mitjans aeris i la "sincronia" entre ells va ser un "treball d'orfebreria".

José María Ángel ha destacat la "tremenda complexitat" de l'incendi, sobretot pel "canvi brusc" en el vent, per la qual cosa es van prendre "mesures complicades i difícils de comprendre per a la ciutadania", com les evacuacions. El responsable d'Emergències ha insistit a qualificar com "encomiable" el treball dels tècnics.

"Impossible" unificar els cossos aquesta legislatura 

El director de l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, preguntat per la unificació dels diferents cossos de bombers de la Comunitat, una de les reclamacions principals dels sindicats, ha afirmat que és "impossible" dur-la a terme abans de la fi de legislatura. "No és la improvisació d'una nit d'estiu", ha dit, abans d'apuntar que és un "tema complex" i "necessita consens".

Així, ha assegurat que la Generalitat "no solament està per la labor", sinó que el cos únic de bombers està arreplegat en la llei per la qual es va crear l'Agència. No obstant açò, ha assenyalat que "cal escoltar primer als ajuntaments i a les diputacions", per a, "una vegada escoltats, i després d'un debat, començar a treballar cap al consorci únic".

Bombers forestals

En un altre ordre de coses, José María Ángel s'ha referit a la vaga indefinida convocada pels bombers forestals a partir del 7 de setembre amb l'objectiu que es complisquen els acords pactats amb Tragsa.

El director d'Emergències ha subratllat que "el legislador valencià va decidir que deixaren de ser brigades i passaren a ser bombers", amb "canvi conceptual i no terminològic" pel qual "canvien les funcions, però no les competències".

"S'ha fet un reglament fruit del treball de dos anys" i que ha estat obert a debat", ha dit. Amb el canvi de funcions tenen un augment salarial al que la Generalitat s'ha compromés en els pròxims pressupostos, i espera que en els pròxims dies done el vistiplau l'administració que ha de donar-ho.

La subrogació de Tragsa, ha apuntat, serà abans del 31 de desembre. "Estem en negociacions", que van "bé", diu i s'ha creat una comissió mixta de sindicats i Generalitat "amb la vocació de fer cas al legislador".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento