Puig confia que Compromís vote a favor de la senda de dèficit
Puig confia que Compromís vote a favor de la senda de dèficit GVA

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha assenyalat aquest dilluns que Compromís sap que ell no està d'acord amb l'abstenció de la coalició el passat mes de juliol en la votació del sostre de despesa perquè no és "coherent" amb els interessos valencians i sobre aquest tema ha confiat que en la pròxima que es faça després d'estiu el seu soci en el Consell vote a favor perquè és "un partit que està treballant d'una manera lleial amb nosaltres per la Comunitat Valenciana".

Puig, en una entrevista a la cadena SER, ha garantit sobre aquest tema que faran "el possible per dialogar" per a arribar a un acord. Per açò, s'ha mostrat "convençut" que poden "veure com es millora" la proposta del Govern central però "en la mesura del possible".

Així, ha recalcat que ha de fer-se "un exercici de pragmatisme" perquè al PSPV "també ens agradaria que hi haguera un nou sistema i que de debò el problema valencià, que no és solament finançament, també és inversió i deute, es puga resoldre".

Puig ha assenyalat que Compromís sap que no està d'acord amb l'abstenció perquè no és "coherent" amb els interessos de la Comunitat Valenciana. No obstant açò, ha explicat que no li ha demanat explicacions perquè respecta "absolutament les decisions que pren cada formació política".

“No es pot crear més confusió”

En aqueix sentit, ha apuntat que la decisió en el Congrés "no era entre si teníem més de 200 milions, que no era possible, sinó entre res o 220 milions". Puig ha destacat així que "l'avanç" aconseguit pel Govern sobre el sostre de despesa davant la Unió Europea és "positiu" i per açò no veu "coherent" l'abstenció de Compromís.

Amb tot, ha matisat que aquest vot es va produir en "un context en el qual el PP ja havia anunciat que ho anava a derrocar" i ha mantingut que creu  “sincerament que no es pot crear més confusió a la ciutadania".

En aqueix sentit, ha afirmat que el Govern de Pedro Sánchez "va a fer tot el possible perquè es complisca amb la llei" perquè la reforma del sistema de finançament hauria d'haver-se aprovat en 2013 i l'actual és "profundament desigual" i "sobre tots mesures de transitorietat mentre es treballar pel nou model".

"Itinerari al nou model"

"El que m'ha dit Sánchez és que va a treballar perquè hi haja un nou sistema", ha assenyalat Puig sobre què va a fer el president del Govern. En qualsevol cas, ha destacat que el "canvi d'atmosfera" en les relacions ja és "extraordinàriament positiu" perquè "almenys ara hi ha un diàleg franc i obert".

Així, ha ressaltat que ara es parla de les reestructuració del deute, que suposa "un llast de 44.000 milions, i de "mesures abans de l'aprovació del sistema". "S'obri una porta a la transitorietat i un itinerari al nou model que és irrenunciable", ha postil·lat.

Consulta aquí más noticias de València.