Comunitat Valenciana

IIS La Fe porta a Fiscalia "irregularitats" en dos obres del centre sanitari

  • El Ministeri d'Economia reclama ara la devolució de 3,7 milions concedits en préstecs.
  • Ho ha explicat la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, en una roda de premsa.
  • Es va remetre la informació sobre aquestes subvencions a la Fiscalia perquè "determine si hi ha responsabilitats".
  • Barceló atribueix aquestes suposades anomalies a la "nefasta gestió dels diners públics" del PP.
Vista aèria de l'Hospital la Fe de València
Vista aèria de l'Hospital la Fe de València
HOSPITAL LA FE DE VALÈNCIA
Vista aèria de l'Hospital la Fe de València

El Patronat de l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe de València (IIS La Fe) remetrà a Fiscalia les presumptes irregularitats detectades en dos expedients relatius a subvencions del Ministeri d'Economia a aquest centre per a les obres de construcció d'una sala de cultiu cel·lular i la finalització de la Torre A i del 'Biopolo', que suposen un "crebant" de 3.700.000 euros que ara el Govern central reclama al Consell.

Així ho ha explicat la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, en una roda de premsa en la qual ha detallat els acords adoptats pel patronat en una reunió extraordinària aquest dijous. L'organisme va decidir remetre la informació sobre aquestes subvencions i les construcció d'aquests espais a la Fiscalia perquè "determine si hi ha responsabilitats" i "qui són els responsables".

Barceló ha avançat que si s'obrira una investigació, la Conselleria es personaria en la mateixa, i ha atribuït aquestes suposades anomalies oposades a la "nefasta gestió dels diners públics" en l'anterior etapa de govern del PP.

Segons ha indicat, una auditoria pública de regularitat comptable de l'any 2016 "revela certes irregularitats relacionades amb les subvencions públiques sol·licitades al Ministeri per a l'execució d'obra de la Torre A i el 'Biopolo'". En concret, afecten dos expedients.

Dos expedients

El primer versa sobre la subvenció sol·licitada i atorgada el 2009 per la Secretaria d'Estat d'Investigació, per valor d'1.100.000 euros per a la construcció d'una sala de cultiu cel·lular. El Ministeri va fixar un termini execució des de l'1 novembre del 2009 a l'1 de novembre del 2012.

"A escassos dies que es concloguera el termini", a partir del 25 d'octubre i en un període de temps de només sis dies, "es firma la contractació, es construeix, se certifica i s'abona l'import", del qual el Ministeri reclama ara la devolució.

En el segon expedient, es tramita amb el "mateix modus operandi" l'execució d'obres d'acabat d'instal·lacions i condicionament de la torre de l'Hospital Universitari i Politècnic de la Fe, en concret, la primera fase de la finalització de la Torre A i del 'Biopolo'.

Dos préstecs

Les obres es van finançar amb dos préstecs, el primer per import de 3.185.430 euros, el 2010; i un altre préstec de 1.375.570 euros concedits pel Ministeri d'Economia el 15 de desembre del 2010, "distingint per a cada any la part corresponent a préstec i la part de bestreta reemborsable".

Després de sol·licitar diverses pròrrogues que van ser concedides, "allò curiós", ha destacat Barceló, és que la firma del contracte va tindre lloc al desembre del 2012, quan els treballs havien d'haver estat executats entre 2010 i 2011. El Ministeri reclama ara la devolució de 2.600.000 euros.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento