Comunitat Valenciana

València aflora 10 milions en impostos impagats per grans empreses

  • L'Ajuntament ha recaptat aquest import fruit de les noves inspeccions contra el frau fiscal.
  • Ha ingressat 4,8 milions per Activitats Econòmiques (IAE) i 5,2 milions per Construccions i Obres (ICIO).
  • Les xifres inclouen la recaptació i les sancions imposades a companyies que facturen més d'un milió a l'any.
Fachada del edificio del Ayuntamiento de València.
Fachada del edificio del Ayuntamiento de València.
20MINUTOS.ES
Fachada del edificio del Ayuntamiento de València.

L'Ajuntament de València ha aflorat 10 milions d'euros de frau fiscal en els impostos d'Activitats Econòmiques (IAE) i Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO). Les inspeccions tributàries iniciades al juliol de 2016 en el cas de l’IAE, i al començament de 2018 en el ICIO, han donat com resultat un índex de frau descobert del 74% en el primer cas i del 75% en el segon. És a dir, tres de cada quatre grans empreses (les que facturen almenys un milió d'euros a l'any) no pagaven el que devien.

Segons les dades del Consistori, de la xifra total, 4,8 milions corresponen a l’IAE i 5,2 milions al ICIO, entre recaptació i sancions. Fonts municipals asseguren, en referència a l’IAE, que el Govern local anterior del PP "no inspeccionava aquest tribut, però sí el dels xicotets contribuents, com l'IBI". Pel que es refereix a l'Impost d'Obres, l'equip de Rita Barberá "no ho havia inspeccionat mai", afirmen, i només un semestre el frau fiscal detectat ha suposat l'ingrés extraordinari de 5,2 milions d'euros en les arques municipals.

Quin és la dimensió de la recaptació obtinguda després de les inspeccions tributàries? Per posar-la en perspectiva, l'Ajuntament de València maneja enguany un pressupost de 811 milions, per la qual cosa aqueixos 10 milions d'euros suposen l'1,23% del total. En xifres absolutes, la recaptació obtinguda per les inspeccions tributàries del IAE i el ICIO supera la destinada als pressupostos participatius per districtes (Decidim VLC), una iniciativa a la qual el Consistori dota enguany amb 8 milions d'euros.

L'alcalde de València, Joan Ribó, considera que, a més de la recaptació, les inspeccions tributàries compleixen una funció de justícia distributiva: "No podíem permetre que els xicotets contribuents pagaren els impostos, i sobre els més rics es fera els ulls grossos. Que els que menys tenen paguen menys i els que més tenen aporten el que els correspon", afirma.

Càrrega impositiva "de les més baixes d'Espanya"

En aquesta línia, insisteix en l'absència d'inspeccions a les grans empreses fins a l'actual legislatura. En la seua opinió, l’"objectiu final" és "contribuir entre tota la ciutadania a uns serveis públics que siguen cada vegada millors".

Ribó també replica al "discurs catastrofista de la dreta" sobre la càrrega impositiva a València, que és, sosté, "de les més baixes d'Espanya", assegura citant dades del Ministeri d'Hisenda. Segons afirma el primer edil, la pressió fiscal de la ciutat "està molt per darrere de Madrid i Barcelona, i també per darrere de Saragossa i Màlaga".

Afig que no hi ha hagut "cap gran pujada d'impostos" i subratlla que la "gran diferència" respecte al passat és que s'ha "tirat el fre al frau".

De fet, la potenciació de la Inspecció Tributària municipal va ser una de les primeres decisions de l'edil d'Hisenda, el socialista Ramón Vilar, que ja va assegurar el passat any, en una entrevista amb 20minutos, que se la va trobar "desmantellada" i que el Govern municipal l'ha hagut de refer "pràcticament des de zero" no solament amb reforços de personal, sinó també a través d'una assistència tècnica externa que col·labora amb el Servei d'Inspecció Tributària.

D'altra banda, la Comissió d'Hisenda va aprovar dilluns passat les ordenances fiscals per a 2019, que preveuen novament la congelació dels impostos i taxes municipals i que inclouen bonificacions per a diversos col·lectius, com el de la diversitat funcional, amb una bonificació del 90% en el ICIO per a reformes en llars, en l'IBI per a explotacions agrícoles que es troben conreades i per a recintes culturals com els teatres que fomenten l'ús del valencià.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento