Puig incidirà en el finançament en la reunió amb Sánchez a Castelló
Puig incidirà en el finançament en la reunió amb Sánchez a Castelló I. CABALLER/CORTS VALENCIANES

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha avançat que incidirà en la qüestió del finançament autonòmic en la reunió informal que mantindrà aquest divendres a Castelló amb el president del Govern d'Espanya, Pedro Sánchez, abans de la trobada oficial prevista per a setembre. "És evident que amb música o sense música, la lletra és la mateixa: la Comunitat Valenciana ha de tindre el que es mereix", ha dit el cap del Consell.

Així ho ha afirmat en una entrevista a la Cadena SER, recollida per Europa Press, preguntat per si podrà reivindicar un millor finançament autonòmic a Sánchez "amb la música de The Killers de fons", en al·lusió a la coincidència de la reunió amb la segona jornada aquest divendres del Festival Internacional de Benicàssim (FIB), en la qual actua la banda de Las Vegas.

Puig ha remarcat que no assistirà als concerts del FIB perquè coincideix amb el seminari del Consell a Castalla (Alacant), però sí que anirà a Castelló per a la trobada amb Sánchez. En qualsevol cas, ha subratllat que es tracta d'una reunió informal i que l'oficial tindrà lloc "quan correspon, al setembre, i on correspon", en La Moncloa, ja que ha indicat que la ronda de Sánchez amb presidents autonòmics segueixen el criteri de la data de l'aprovació de l'estatut d'autonomia. "Ací no hi ha res a dir, no podem dir res", ha asseverat.

Sí ha saludat el "gest" del president de l'Executiu de programar una reunió al marge de la formal, doncs "el fonamental és parlar". De fet, ha assegurat que ja ha parlat "bastants dies per telèfon" amb Sánchez, per la qual cosa aquest divendres incidirà "sobre el que ell ja sap: necessitem accions concretes per a 2018-2019 i canviar el model (de finançament) perquè garantisca la singularitat dels territoris i la igualtat entre ciutadans".

"Un nou temps i una nova atmosfera"

En aquest context, el cap del Consell ha valorat positivament que els nous objectius de dèficit i deute que marcarà aquest dijous el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) com "un nou temps i una nova atmosfera que ja està demostrant un nou tarannà" del Govern. Ara bé, ha insistit que es concrete més, mitjançant "accions de caràcter immediat".

Per tant, ha garantit que "la lletra va a ser la mateixa que li cantàvem a Rajoy: Ara li la cantem a Sánchez i li la cantarem a qui siga", amb l'objectiu de superar la "fartada" davant el desequilibri de la Comunitat en finançament.

Preguntat sobre si els avanços seran un primer pas per a un major endeutament, ha precisat que el deute es pot veure tant com el que deu la Comunitat com el que deu Espanya a la regió. "El que a algunes comunitats com Galícia se li ha donat com a finançament ordinari, a nosaltres se'ns ha donat com a crèdit", ha lamentat, la qual cosa veu com una "asimetria" i "injustícia de base".

Per a solucionar-la, ha advocat per mutualitzar el deute o que l'Estat l'assumisca directament, "almenys la part que correspon a l'infrafinançament". "Sabem que ací hi ha hagut balafiament, roïna gestió i corrupció, i eixa part evidentment l'hem d'assumir els valencians", ha emfatitzat, per a reiterar que "la part substancial del deute té a veure amb l'infrafinançament". En definitiva, "és d'una lògica indiscutible i èticament irreprotxable que finalment se substancie el seu equilibri".

Irritat per Feijóo

Puig ha tornat a criticar així les declaracions del president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, que seria un error "moral i econòmic la condonació del deute a algunes comunitats". "El que és immoral és mantindre l'estat de desigualtat que vivim a Espanya entre uns ciutadans i uns altres", ha asseverat, i ha afegit que s'"irrita bastant" quan sent al 'popular' en aquests termes.

"El que exigim simplement és respecte als valencians", ha reivindicat, per a posar com a exemple que "si rebérem els recursos per habitant de Galícia hauríem equilibrat el pressupost".

"S'equivoca Catalunya" al no anar al CPFF

D'altra banda, qüestionat pel fet que Catalunya no vaja a estar present en el CPFF, Ximo Puig ha remarcat que "les reunions bilaterals també se'n van a produir per part de la Comunitat amb el Ministeri d'Hisenda", encara que ha valorat com un "error" que no assistisca a l'òrgan.

"Tampoc ens va bé que un aliat possible no estiga en eixe debat multilateral; s'equivoca Catalunya i no afavoreix els ciutadans de Catalunya eixa actitud", ha manifestat, si bé considera que "eixe és el seu problema" i que l'objectiu del Govern valencià segueix sent parlar del "bon inici" que suposen els nous objectius de dèficit. També ha marcat com a meta per al CPFF que aborde els Pressupostos de 2019 i la "generació de confiança" en els mercats.

Consulta aquí más noticias de València.