Comunitat Valenciana

Hisenda i sindicats acorden com accedir a les borses temporals de treball i superar l'"opacitat i el clientelisme"

  • La Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic ha aconseguit un acord, qualificat d'"històric", en la Comissió de Diàleg Social del Sector Públic Instrumental de la Generalitat, per a regular l'accés a les borses d'ocupació pública de les empreses i entitats i establir els seus criteris bàsics de funcionament.
Firma de l'acord entre Hisenda i sindicats
Firma de l'acord entre Hisenda i sindicats
GVA
Firma de l'acord entre Hisenda i sindicats

L'acord permet superar l'"opacitat absoluta" del passat i acabar amb el "clientelisme i l'arbitrarietat" que existia en el passat en l'accés del personal al sector públic, segons ha destacat el titular d'Hisenda, Vicent Soler, al final de la reunió a la qual han assistit càrrecs del seu departaments i els representants econòmics i socials.

A partir d'ara, la selecció de personal laboral per a la provisió temporal de llocs de treball en el sector públic instrumental de la Generalitat haurà de seguir els principis d'igualtat, mèrit, capacitat, publicitat, celeritat i eficàcia i es durà a terme mitjançant la constitució de borses d'ocupació temporal. Per tant, s'elimina l'entrevista en els processos.

L'accés a les borses estarà regulat mitjançant la realització d'unes proves selectives i la baremació de mèrits i experiència, amb l'objectiu d'assegurar la major participació i transparència en un procés caracteritzat en el passat per una "opacitat absoluta", segons ha assenyalat a Europa Press Soler.

Preguntada per aquesta qüestió en la roda de premsa posterior al ple del Consell, la portaveu, Mónica Oltra, ha assenyalat que aquest acord no afecta À Punt perquè s'està parlant del sector públic instrumental, que "no és el cas de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació", la qual cosa "no vol dir que no es faça la selecció d'acord als principis de mèrits, igualtat i capacitat". Per tant, "afecta estrictament el sector públic instrumental", ha dit.

Aquest acord "tanca" el període més important de pactes entre Hisenda i representants dels sindicats sobre les relacions laborals del sector públic instrumental i que han permès, en el primer, establir els criteris per a la reducció de la temporalitat i l'oferta pública d'ocupació 2017-2019 i en el segon, establir els criteris generals per a l'OPO del sector públic instrumental i de les seues convocatòries per a la provisió definitiva de personal laboral fix i aquest últim. Ara, s'incorporaran a l'avantprojecte de llei del sector públic instrumental

L'objectiu dels tres acords és que amb vista al futur "tothom tinga uns requisits de mèrit, capacitat i d'igualtat d'oportunitats", ha assegurat Soler. L'acord estableix els supòsits en què un lloc de treball es podrà proveir amb una borsa d'ocupació i es prioritzarà la creació de borses de treball associades a una OPE. D'elles, formaran part aquelles persones que hagen participat en les proves selectives d'accés a eixe grup o categoria professional i hagen aprovat algun exercici.

CASOS D'URGÈNCIA

De no existir borsa amb aquestes característiques, es podrà crear una específica amb la realització de proves selectives i de baremació de mèrits i experiència. L'examen tindrà un pes del 60% i el concurs de mèrits un 40% (20% formació i el restant, experiència). L'acord també estableix un mecanisme excepcional per a casos d'urgència, quan no existisquen les borses previstes en aquests casos. Quan el perfil del lloc ho aconselle, es podran constituir "exclusivament pel sistema de baremació de mèrits "prèvia autorització de la Comissió de Seguiment".

En aquest supòsit, haurà d'haver-se convocat prèviament una nova borsa que incloga proves selectives i que haurà de resoldre's en una any des de la convocatòria de la urgència. Per a aquest, el 60% de la puntuació final serà per a mèrits de formació i el 40% per a experiència. Per tant, l'acord elimina l'entrevista.

Concretament, els treballs que es podran cobrir a través de borsa temporal corresponen a: llocs temporalment vacants que no hagen pogut proveir-se de forma immediata i definitiva per personal laboral fix propi de l'entitat; quan existisquen posats que precisen de substitució transitòria del titular; llocs per a l'execució de programes de caràcter temporal i de durada determinada per un termini màxim de tres anys i llocs per a l'acumulació de tasques amb caràcter excepcional o circumstancial per un termini màxim de 6 mesos, dins d'un període de 12, ampliables a 18.

"PUNT I APART"

Tant administració com a sindicats coincideixen en la importància d'aquest acord que "tanca el període més important del pacte amb els representants sindicals" i amb el qual es vol posar "punt i apart" a l'"opacitat absoluta que ha caracteritzat a aquest sector en el passat", segons Soler. Des d'UGT PV, Gonzalo Fernández ha qualificat aquest acord d'"importantíssim", ja que "és fruit de moltes sessions de treball i de diàleg entre la pròpia administració i les organitzacions sindicals".

Per la seua banda, el representant de CCOO, Juan Cruz, malgrat mostrar-se satisfet amb els acords perquè "aconsegueixen marcar les regles del joc", ha criticat la falta de compliment dels tres acords subscrits.

Cruz ha lamentat una "autèntica política d'insubmissió per part de les direccions de les diferents entitats" i la reticència per part de les entitats a oferir "totes les places que podrien traure's a Oferta Pública d'Ocupació". "El Consell ha d'assumir i exigir a totes les entitats que complisquen els acords que estem firmant", ha instat el representant sindical.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento