Comunitat Valenciana

Veto públic a contractar amb empreses en paradisos fiscals

  • Les Corts aproven la Llei de Responsabilitat Social, que inclou criteris socials, ètics i ambientals. 
  • Tots els grups excepte el PP, que va votar en contra, recolzen el text que pretén fomentar les bones pràctiques.
Ple de les Corts Valencianes EN IMATGE D'ARXIU
Ple de les Corts Valencianes EN IMATGE D'ARXIU
INMA CABALLER/CORTS VALENCIANES - Archivo
Ple de les Corts Valencianes EN IMATGE D'ARXIU

L'administració pública valenciana no podrà contractar amb empreses que operen en paradisos fiscals. El Ple de les Corts va aprovar aquest dimecres la llei de Foment de la Responsabilitat Social, que incorpora criteris socials, ètics i mediambientals en la contractació pública, i impedeix treballar amb empreses que operen en paradisos fiscals.

L'objectiu d'aquesta norma -que va comptar amb el suport de tots els grups menys el PP, que va votar en contra- és afavorir pràctiques socialment responsables en les administracions públiques i en les organitzacions públiques i privades.

Es tracta del primer text legal d'aquestes característiques d'aplicació a la Comunitat Valenciana i el segon d'Espanya, “la qual cosa ens converteix en model per a altres comunitats autònomes”, va dir el conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz.

El conseller va destacar que “amb la nova Llei Responsabilitat Social posem les bases per a avançar en un canvi en el model social i econòmic més just, sostenible i igualitari”.

Entre les principals qüestions que incorpora la llei està una reivindicació històrica, pactada amb sindicats i patronal, quant a l'exigència de subrogació en matèria de contractes públics per a garantir els drets laborals en l'adjudicació i execució d'aquests contractes.

Condicions de treball

En aquest sentit, es protegeixen les condicions de treball durant l'execució dels contractes públics i quan es produïsquen canvis de contractista, respectant el conveni que establisca les condicions més beneficioses i mantenint la plantilla mínima compromesa durant tota l'execució del contracte, així com l'obligació del contractista de subrogar-se com ocupador en les relacions laborals entre el nou i el vell contractista per a garantir l'estabilitat en les condicions dels treballadors.

Entre les principals novetats de la llei destaca la incorporació de la transparència en les clàusules de responsabilitat social que inclouran les administracions públiques en els plecs dels contractes públics i al seu torn entre els aspectes a tenir en compte per a qualificar a una entitat com socialment responsable.

“La nova llei ens permet anar un pas més enllà, establint un marc jurídic apropiat per a incloure clàusules socials, ambientals i ètiques en la contractació pública”, va afirmar Alcaraz.

Territoris Socialment Responsables

Dins de la contractació socialment responsable, la llei introdueix l'obligació de regular reglamentàriament l'aplicació de clàusules de responsabilitat social en la concessió de subvencions. El nou text normatiu incorpora el concepte de Territoris Socialment Responsables, del que formaran part aquells municipis que estiguen duent a terme polítiques de responsabilitat social, creant un distintiu que els visualitze.

Així mateix, es regula la responsabilitat social en les entitats i en les empreses establint el concepte d'Entitats Valencianes Socialment Responsables per a totes les organitzacions que vulguen realitzar exercicis de transparència i fer visible el seu bon govern corporatiu.

D'igual manera, es crea el Consell Valencià de Responsabilitat Social, un òrgan col·legiat i de participació en matèria de responsabilitat social i que, també, es constitueix com a Observatori Valencià de la Responsabilitat Social en matèria de consulta amb funcions com fomentar i potenciar iniciatives de responsabilitat social en l'àmbit empresarial i col·laborar en l'execució de les polítiques del Consell en aquesta matèria, entre uns altres.

Al ple d'aquest dimecres van assistir al voltant de 40 representants de diverses associacions o empreses com la Coordinadora Valenciana de ONGD, Etnor, Consum, València Port, UGT-PV, CC OO-PV, Balearia o FAES.

D'igual manera, van estar presents personalitats com el president de la Confederació Empresarial Valenciana (CEV), Salvador Navarro; el president de la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana, Emili Villaescusa, o la vicerectora de Responsabilitat Social de la UPV, Rosa Puchades.

També en el sector privat 

Bones pràctiques. La nova llei inclou aspectes per a donar visibilitat a les bones pràctiques i el seu foment també en el sector privat.

Àrees. Cita el turisme sostenible, l'impuls de l'economia circular, la promoció de l'estalvi energètic i la disminució de recursos en les empreses.

Cooperació. Estableix que les actuacions de cooperació internacional que realitzen empreses no podran estar subvencionades amb fons públics.

Inclusió. La nova llei fa una major èmfasi en l'accessibilitat universal, el disseny inclusiu i els drets de les persones amb diversitat funcional en àmbits com l'ocupació en el sector públic i en el privat o en la prestació de serveis públics.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento