Comunitat Valenciana

El Govern central no preveu cedir Capitania a la Generalitat Valenciana

  • "Segueix sent d'interés per a la Defensa Nacional i no està inclosa en cap de les actuacions", expliquen.
  • Per a Carles Mulet, que havia preguntat per la qüestió, "ara el Govern torna a tirar una poalada d'aigua freda".
Capitania General
Capitania General
CGTAD - Archivo
Capitania General

El Govern central no preveu la cessió a la Generalitat Valenciana de l'edifici del Convent de Santo Domingo de València, seu de Capitania General, ja que la propietat "segueix sent d'interés per a la Defensa Nacional" i "no està inclosa en cap de les actuacions de racionalització d'infraestructures" que està duent a terme el Ministeri.

Així consta en una resposta del Govern, de data 29 de juny, al senador de Compromís Carles Mulet, qui s'havia interessat per aquesta qüestió, després que el passat mes de maig Les Corts Valencianes aprovaren exigir la "desmilitarització" de l'edifici amb els vots de Compromís, PSPV-PSOE i Podem. Segons el parer de Mulet, "ara el Govern torna a tirar una poalada d'aigua freda".

Carles Mulet va preguntar per escrit al nou govern "quin mesures pensava adoptar respecte a la tornada a la gestió autonòmica o local" del Convent de Santo Domingo, seu de Capitania. En la resposta, l'executiu central assenyala que el conjunt és "una propietat demanial afectada al Ministeri de Defensa i adscrita a l'Exèrcit de Terra, en la qual se situa la Caserna General Terrestre d'Alta Disponibilitat".

"La propietat, per tant, segueix sent d'interés per a la Defensa Nacional i no està inclosa en cap de les actuacions de racionalització d'infraestructures que està duent a terme aquest Departament, per la qual cosa no està prevista la seua cessió al Consell de la Generalitat Valenciana", agrega.

Per a Mulet, "costava poc adquirir un compromís per a estudiar la seua cessió, sense més pretensions, però el Govern del PSOE ha preferit descartar directament qualsevol canvi, deixant en evidència el seu partit en el País Valencià, que va votar a favor d'aquesta cessió".

"Pot ser un revulsiu turístic"

El portaveu de Compromís considera que són "positius" els avanços produïts entre el Consell i l'administració militar que han permés un increment de visites i, per tant, "el coneixement d'aquesta joia arquitectònica".

No obstant açò, recalca que la voluntat de les Corts, "o siga, del poble valencià representat en elles, era que es desmilitaritzara el convent i es garantira l'accés al públic com exigeix la llei en ser un Monument Històric Artístic Nacional i BIC, i que se cedira la seua titularitat a la Generalitat".

Segons Mulet, l'ús militar "pot tindre qualsevol emplaçament a València o comarca, i un convent com aquest pot ser un revulsiu turístic de primer ordre per a la ciutat".

El passat 15 de maig els partits que sustenten l'Acord del Botànic -PSPV, Compromís i Podem- van aprovar una iniciativa que insta el Consell a demanar al Govern que inicie els tràmits per a la cessió a la Generalitat Valenciana del convent de Santo Domingo, conegut com Capitania General, i reclamava la seua "desmilitarització" i que l'espai tinga ús públic.

Les Corts van aprovar sol·licitar la cessió

Així ho va aprovar la Comissió de Cultura de les Corts on es va debatre aquesta Proposició No de Llei (PNL) de Compromís que va tirar endavant amb el suport de PSPV i Podem, l'abstenció de Cs i el rebuig del PP.

En el text, la cambra instava el Consell a sol·licitar al Govern de l'Estat que "inicie tots els tràmits" per a la cessió a la Generalitat del convent, situat en la ciutat de València, amb l'objectiu que "s'incorpore al patrimoni públic valencià".

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, va assegurar amb posterioritat, el Consell "treballarà per a veure com pot complir el mandat de les Corts Valencianes" perquè "el Convent de Santo Domingo" de València "estiga a l'abast dels valencians com a patrimoni de primera magnitud que és".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento