Comunitat Valenciana

El litoral valencià acumula sis 'Banderes Negres' d'Ecologistes en Acció

  • A la província de València les han concedit a la platja dels Peixets d'Alboraia i al 'Manhattan de Cullera'.
  • L'organització ecologista ha presentat aquest divendres l'informe anual 'Banderes Negres 2018'.
Ecologistes en Acció publica el seu informe 'Banderes negres'
Ecologistes en Acció publica el seu informe 'Banderes negres'
ECOLOGISTAS EN ACCIÓN
Ecologistes en Acció publica el seu informe 'Banderes negres'

El litoral de la Comunitat Valenciana acumula un total de sis 'Banderes Negres' -dos per província- que atorga Ecologistes en Acció per a denunciar el mal estat d'alguns punts de la costa. La desembocadura del riu Segura, el 'Manhattan de Cullera' o les platges de Surrach-Aiguadoliva i Els Peixets són alguns dels paratges que figuren en aquesta llista.

L'organització ecologista ha presentat l'informe anual 'Banderes Negres 2018', en el qual s'analitza la situació ambiental de l'entorn litoral del territori espanyol. Continuant amb el format usat des de l'any 2016, s'han seleccionat dos banderes per a cada província litoral, més Ceuta i Melilla.

Les dos banderes es corresponen a casos de contaminació i de roïna gestió ambiental i donen com a resultat un total de 48 banderes a tot l'Estat, que ofereixen una visió homogènia d'aquestes dos "problemàtiques recurrents en els quasi 8.000 quilòmetres de costa".

Casos nous i reiterats

En el cas de la Comunitat Valenciana, l'informe reflecteix casos tant nous com a reiterats. A la província d'Alacant, la bandera per contaminació es dóna a la desembocadura del riu Segura a causa de la quantitat de residus i abocaments que s'acumulen en aquesta franja des de fa dècades, al principi amb restes orgàniques, i d'un temps a ara, amb residus plàstics d'origen domèstic en la seua majoria.

La distinció per la gestió ambiental és per a "la manca de planificació de l'ampliació de la piscifactoria de la Vila Joiosa, que pretén augmentar la producció intensiva a 3.800 tones de peix anuals, i l'activitat del qual es desenvolupa a només 1,5 km de la costa", expliquen.

Pel que fa a la demarcació de Castelló, per contaminació repeteix bandera la platja de Surrach-Aiguadoliva (Benicarló), "ja coneguda com la més bruta de litoral de Castelló, a causa de la insuficient depuració d'aigües i la deixadesa en la cura de la costa, ja que per norma sistemàtica, no es realitzen tasques municipals de neteja", segons els ecologistes.

"Contra tota lògica"

Quant a la gestió ambiental, es destaca el projecte de regeneració costanera que es pretén desenvolupar en la platja de Casablanca, en el municipi de La Llosa-Almenara, últim tram sense espigons entre València i Castelló, "projecte que, contra tota lògica, contempla la construcció d'espigons i el farciment artificial, la qual cosa destruirà les dinàmiques naturals i les espècies associades que es desenvolupen en aquesta àrea", critiquen.

Finalment, a la província de València es concedeix la Bandera per contaminació a la platja dels Peixets, a Alboraia, com a "exemple d'espai periurbà maltractat que hauria de ser un espai natural de gran biodiversitat, i que actualment es troba molt degradada a causa del mur de runes que substitueix el cordó dunar i les aigües contaminades que rep de l'activitat agrària".

La Bandera per la gestió ambiental recau en el projecte d'urbanització PAI de la Bega-Port, "conegut com Manhattan de Cullera, en el qual, s'insisteix en el model de 'balearització', regalant-li a la desembocadura del Xúquer un megaprojecte de gratacel i port que el riu no podrà assumir". "La construcció del Manhattan de Cullera, farà que se supere la capacitat de càrrega que té el riu per a regenerar aigües i platges", agreguen.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento