Comunitat Valenciana

Estañ (Podem): "Ja no hi ha excusa per a no buidar de competències les diputacions"

  • El secretari general de Podem, Antonio Estañ, creu que "ja no hi ha excusa per a no buidar de competències les diputacions" i prendre "mesures de coordinació" per a traspassar-les a nivell autonòmic, local i comarcal.
El síndic de Podem, en una imatge d'arxiu
El síndic de Podem, en una imatge d'arxiu
ARCHIVO
El síndic de Podem, en una imatge d'arxiu

Estañ ha realitzat aquestes declaracions després de reunir-se al costat de la diputada en el Congrés d'Units Podem, Ángela Ballester, amb el delegat del Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Fulgencio, en ser preguntat per la detenció i posada en llibertat del president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, i altres cinc membres de la corporació provincial, en el marc de l'operació Alqueria, dins de la causa oberta per presumpta prevaricació i malversació per irregularitats en la contractació de personal directiu de Divalterra.

Per al diputat autonòmic, es tracta d'una situació "molt greu" que "tindria a veure, a part d'amb un funcionament clientelar de la Diputació, amb hipotètics delictes de malversació". Al seu juí, "ja no hi ha excusa per a no buidar de competències les diputacions", una cosa que segons ha explicat "es pot fer amb una llei de les Corts" i confia que "jurídicament ja no va a ser bloquejada pel PP, que era un dels riscos jurídics que es tenia anteriorment".

Segons Estañ, "s'ha d'avançar en eixe model i en la fiscalització de mesures per a evitar un funcionament clientelar que s'està donant a València amb el mateix epicentre on es van donar les de (l'expresident 'popular' de la Diputació) Alfonso Rus, -Divalterra, antiga Imelsa- i que s'està donant a Alacant, no oblidem que el president de la Diputació (César Sánchez) ha sigut de nou imputat i que està sent protagonista d'un funcionament d'ajudes a dit i que té a veure amb un ús partidista de les institucions", ha subratllat.

En tot cas, el secretari general de Podem espera que tot "es resolga judicialment com més prompte millor i que es prenguen mesurades des de la Generalitat para el que s'esperava del Botànic, que és buidar de competències les diputacions, i contundència i tolerància zero davant la corrupció", ha sentenciat.

Al seu parer, és el moment d'emprendre "mesures de coordinació" per a traspassar algunes competències de les diputacions a nivell autonòmic i unes altres a nivell local i comarcal.

"Eliminar-les no perquè depèn d'una revisió constitucional de la qual som obertament favorables", ha apuntat, però en tot cas, ha defès la idea de "avançar en la mesura que siga possible per a millorar els recursos i el funcionament dels nostres municipis i eliminar també l'opacitat i el funcionament clientelar que han protagonitzat les diputacions en la política valenciana històricament".

"HI HA TEMPS" EN AQUESTA LEGISLATURA

De fet, ha recordat que ja en els pressupostos de l'any passat van pactar algunes "mesures que haurien d'haver-se portat a terme i que es podrien haver fet via decrete-llei". "Entenem que hi ha hagut certa cautela legal sobre els decrets de coordinació que van ser recorreguts però sí que cal buscar una forma". "Amb voluntat política" Estañ creu "si que hi ha temps" d'escometre aquest buidatge de competències en aquesta legislatura.

Finalment, preguntat per si la seua formació recolzarà el candidat proposat per Ximo Puig per a liderar la Diputació de València, Toni Gaspar, ha puntualitzat que "eixa decisió, dins València en Comú, ha de tractar-se i decidir-se però per a nosaltres sí que seria important que anara un candidat o candidata compromès amb aquesta visió de les Diputacions i que ens diga alguna cosa sobre què pretén fer amb Divalterra".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento