Comunitat Valenciana

Fiscalia demana absoldre 13 consellers de la CAM i manté l'acusació a la cúpula per les dietes de Crespo

  • La Fiscalia ha sol·licitat la lliure absolució per a 13 membres del Consell d'Administració de la CAM i manté, en el seu escrit de conclusions definitives, l'acusació contra la cúpula de la caixa alacantina en la recta final del juí pel cobrament de dietes de 600.000 euros per part de l'aleshores president de l'entitat, Modesto Crespo, que se celebra en la Secció 10 de l'Audiència Provincial.
Modesto Crespo entra als jutjats, imatge d'arxiu
Modesto Crespo entra als jutjats, imatge d'arxiu
Europa Press
Modesto Crespo entra als jutjats, imatge d'arxiu

Per al ministeri fiscal, ha quedat provat que Modesto Crespo mai va treballar en Tinser, "no va ser president ni va ser res", i que tan sol en 2010 va mantindre una reunió d'una hora relacionada amb l'empresa participada per la caixa. Segons el fiscal, no s'ha pogut acreditar "ni un sol escrit, ni correu electrònic o testimoni" que Crespo actuara com a president de Tinser. Es tracta, ha afegit en la seua exposició, d'un "palmari frau de llei".

Uns fets que s'han reflectit en l'escrit de conformitat de l'expresident Modesto Crespo, i que per al fiscal anticorrupció s'han convertit en una prova de càrrec contra els altres 7 acusats ja que, "en cap moment, aquests han posat en dubte la versió de l'expresident", ha dit.

Quant als 13 vocals del Consell d'Administració de la CAM, que van aprovar la proposta en la sessió del 27 de novembre de 2009, defèn fiscalia que el seu paper va ser merament "administratiu".

Al·ludeix a la complexitat "premeditada" d'eixa sessió del Consell i de com es va plantejar una proposta ja resolta. A açò cal sumar, indica el fiscal, que "no tenien un fàcil accés ni a les actes ni a les preactes del Consell".

DISSENY IL·LEGAL I SIBIL·LÍ

El ministeri fiscal responsabilitza directament al director general de la CAM, Roberto López Abad, d'idear un pla per a burlar l'article 9 dels Estatuts de la CAM que establien el caràcter honorífic i gratuït de la Presidència.

La fiscalia manté la petició de quatre anys de presó per inductor i cooperador necessari, per dissenyar "de forma il·legal i sibil·lina", i a través de "filigranes" una estratègia que permetera que Modesto Crespo rebera com a president de Tinser "unes dietes prohibides" com a president de la CAM.

Així, segons el fiscal, es va preocupar que en la preacta del Consell que va aprovar la presidència figurara en lloc de la quantitat de les dietes, "punts suspensius", per a evitar un "escàndol" en el Consell.

També manté la qualificació com a autors, i una petició de tres anys de presó, per als membres de la Comissió de Retribucions de l'entitat: l'ex-vicepresident de la CAM, Antonio Gil-Terrón; l'expresident de Terra Mítica, Luis Esteban; i l'exministre socialista, Martín Sevilla, dels quals assegura hi ha base certa que "allí es va parlar de tot". "Sabien i havien de saber que el que es va dir no havia sigut aprovat perquè estava prohibit", assegura el fiscal.

Finalment, manté les penes de dos anys per als vicepresidents del Consell d'Administració de l'entitat com a autors, a Ángel Martínez i a Armando Sala, així com per al secretari del Consell, José Forner. Argumenta fiscalia que els vicepresidents "no eren vocals de base, eren delegats el paper de la qual havia d'haver sigut "summament actiu i responsable". "Ells eren la CAM", ha conclòs.

Per la seua banda, l'acusació particular-popular que s'ha adherit a l'escrit de conformitat de Modesto Crespo i de qualificació de la Fiscalia Anticorrupció per als acusats Roberto López Abad i José Forner. Respecte a la resta dels acusats, ha modificat el seu escrit inicial i ha demanat la lliure absolució.

CRESPO DEMANA LA SUSPENSIÓ DE LA CONDEMNA

La defensa de Modesto Crespo ha sol·licitat que es ratifique l'acord de conformitat del 14 de maig de 2018, i que posteriorment se suspenga la condemna.

L'expresident de la CAM va reconéixer la seua culpabilitat dels delictes d'apropiació indeguda agreujada i administració deslleial, acceptant l'acord de 9 mesos de presó i la devolució a terminis dels 600.000 euros cobrats, dels quals ja ha ingressat 200.000 euros.

Per la seua banda l'advocat de López Abad, ha assegurat que els fets no són constitutius de delicte. "No hi ha prova, ni per a afirmar que el meu participat ordira un pla, ni tan sols que hi haguera pla".

Nega l'advocat que hi haguera hagut un frau, alhora que ha afirmat que els testimonis han demostrat la veracitat de la presidència del Modesto Crespo en Tinser. Assegura que López Abad en tot moment ha complit amb les seues funcions de director general i reitera que va ser un "oblit", que no informara de la retroactivitat de les dietes en la Comissió del Retribucions.

La resta de les defenses dels acusats han sol·licitat la lliure absolució. Les conclusions de les defenses de la resta dels acusats es reprenen el 2 i 3 de juliol.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento