Comunitat Valenciana

L'Audiència decreta llibertat provisional amb mesures cautelars per a sis condemnats fins a sentència ferma

  • La Secció Cinquena de l'Audiència de València ha decretat llibertat provisional amb mesures cautelars -retirada de passaport, prohibició d'eixir del territori nacional i compareixença en el Jugat els dies 1 i 15 de cada mes- per a sis dels 24 condemnats pel cas Emarsa fins que la sentència siga ferma. Tant la Fiscalia com la resta d'acusacions havien sol·licitat presó provisional.
Cuesta, a l'esquerra, a la seua arribada a la vistilla
Cuesta, a l'esquerra, a la seua arribada a la vistilla
EUROPA PRESS
Cuesta, a l'esquerra, a la seua arribada a la vistilla

Es tracta de Vicente Ros, condemnat a 6 anys i sis mesos de presó, i Enrique Sena, pena de 6 anys i un dia, tots dos relacionats amb Notec; l'exgerent de l'Epsar José Juan Morenilla, 9 anys; l'exvicepresident 'popular' de la Diputació de València, exalcalde de Manises i expresident d'Emarsa Enrique Crespo, 10 anys; l'exdirector financer de l'entitat Enrique Arnal, 8 anys i sis mesos, i, finalment, l'exgerent, Esteban Cuesta, condemnat a 12 anys i mig de presó.

Per la seua banda, el seté dels citats a les vistetes d'aquesta jornada, l'exinformàtic Sebastián García Martínez 'Chanín', -condemnat a 7 anys i sis mesos- també s'ha presentat, però la seua compareixença s'ha posposat perquè el seu advocat no ha pogut estar present.

Així ho ha decidit l'Audiència després de celebrar les vistetes en les quals les acusacions han pogut sol·licitar la presó provisional o altres mesures cautelars per a set dels 24 condemnats en el cas Emarsa. Tots els citats en aquesta jornada tenen penes superiors als sis anys de presó.

El saqueig de 24 milions d'euros en la depuradora de Pinedo (València), la qual cosa s'ha conegut com el cas Emarsa, deixa 10 anys de presó per a Enrique Crespo, exvicepresident 'popular' de la Diputació de València, exalcalde de Manises i expresident de l'entitat, i altres 9 anys per a José Juan Morenilla, exgerent de l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals de la Comunitat (Epsar), segons consta en la sentència feta pública divendres passat.

Les penes imposades oscil·len entre els 9 mesos i els 12 anys i mig de presó per als 24 acusats i, a més, considera partícip a títol lucratiu a l'exdona d'un ells. Així mateix, fixa indemnitzacions a pagar de forma solidària fins als 23,5 milions d'euros, així com unes altres de menor quantia a títol particular. La resolució pot ser recorreguda i, de fet, Enrique Crespo ha confirmat a l'eixida del jutjat que va a recórrer.

La resolució considera que els principals responsables de l'empresa pública que va gestionar la depuradora de la pedania valenciana de Pinedo van articular un sistema fraudulent de facturació amb el qual van aconseguir el desviament de 23,5 milions d'euros de diners públics. Per a açò es van concertar amb diversos empresaris que emetien factures per servicis no prestats o per un import molt superior al cost real. D'aquesta manera, van incorporar al seu patrimoni o al de familiars i amics els diners defraudats.

L'Audiència ha convocat aquest dimecres la compareixença en la qual les acusacions han pogut sol·licitar la presó provisional o altres mesures cautelars. S'ha celebrat una visteta per cadascun dels condemnats.

En concret, el primer a comparéixer ha sigut Vicente Ros, condemnat a 6 anys i sis mesos de presó; després Enrique Sena, pena de 6 anys i un dia; José Juan Morenilla, 9 anys; Enrique Crespo, 10 anys; Enrique Arnal, 8 anys i sis mesos, i, finalment, Esteban Cuesta, condemnat a 12 anys i mig de presó.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento