Ribó declara "molt tranquil" davant el jutge per l'enquesta fallera
Ribó declara "molt tranquil" davant el jutge per l'enquesta fallera EUROPA PRESS

L'alcalde de València, Joan Ribó, s'ha mostrat "molt tranquil" aquest dilluns després de declarar com a investigat arran d'una denúncia d'un assessor del PP per negar a l'oposició la informació que li sol·licitava perquè creu que la causa té "una clara voluntat política".

Així s'ha pronunciat Ribó a les portes de la Ciutat de la Justícia de València, on ha acudit a prestar declaració com a investigat en el Jutjat d'Instrucció número 9 per presumptes delictes de prevaricació i impediment de l'exercici dels drets cívics.

Aquest jutjat va obrir diligències i va citar el primer edil a declarar després d'una denúncia d'un assessor del PP per negar a l'oposició la informació que li sol·licitava, en concret, per no facilitar-li l'expedient de l'enquesta sobre les Falles.

A la seua eixida dels jutjats, Ribó ha explicat que ha respost les preguntes del jutge i el fiscal, però ha rebutjat fer el propi amb les acusacions, tant de l'assessor municipal, com dels regidors del PP en l'Ajuntament de València i del partit a l'àmbit autonòmic.

L'alcalde s'ha negat a respondre aquestes parts perquè considera que estan fent una "utilització espúria" de la Justícia i ha sostingut: "El jutge ha de decidir, però estic molt tranquil perquè és un tema que està molt clar".

Al seu juí, es tracta d'una denúncia amb la "clara voluntat política" d'"intentar demostrar davant la societat una cosa impossible, que tots som iguals". Així, ha recordat que l'assessor del PP que va presentar la denúncia està investigat pel presumpte 'pitufeo' del cas Taula, el suposat blanqueig de capitals dut a terme pel grup municipal popular.

A més, ha posat en relleu que l'assessor del PP ja ha presentat al voltant d'una vintena de denúncies contra membres del govern local: "Fins ara totes arxivades i espere que aquesta també".

No es planteja dimitir

Ribó ha defés que "en el màxim dels casos" el que s'investiga en aquesta causa és "una cosa del món administratiu" perquè, ha continuat, la negativa inicial a facilitar la documentació que sol·licitava el grup popular "és una qüestió basada jurídicament en un informe del secretari de l'Ajuntament. Per açò, ha asseverat que "en cap moment" s'ha plantejat dimitir.

Així, ha destacat que els actuals secretaris del consistori, que són "els responsables de donar validesa jurídica a les decisions de l'alcalde i els regidors" són "els mateixos que estaven quan governava el PP". "Es pot haver equivocat el secretari? Jo crec que que no, sincerament", ha agregat.

També ha assenyalat que es va retardar donar la informació sol·licitada pel grup popular perquè "el reglament preveu que en alguns casos es pot retardar quan per exemple no està acabat un expedient" i ha explicat que en aquest cas es va fer així "per a facilitar la defensa davant una denúncia de Protecció de Dades". "És una cosa prevista pel reglament del ple i perfectament avalada per l'informe del secretari", ha argumentat.

Així, ha respost als periodistes sobre si veu "mala fe" en la denúncia que aquest "no té res a veure amb un cas de corrupció".

Finalment, els periodistes han preguntat a Ribó pel fet que haja acudit prop d'una hora i mitja abans de l'hora en la qual estava citat, amb el que la presència de mitjans encara era molt limitada. Sobre açò, ha apuntat, amb to d'humor, que normalment esmorza abans de posar-se a treballar. "En comptes d'esmorzar en l'Ajuntament he esmorzat ací, que està bo", ha bromejat.

"Hi ha una flagrant negativa sense justificació"

Després de Ribó, l'advocat del PPCV, personat en la causa, Jorge Carbó, ha explicat davant els mitjans que demanaran noves diligències i que presten declaració tant el secretari del consistori com el regidor delegat perquè "l'alcalde diu que no té cap informació".

El lletrat ha criticat que "no hi ha cap justificació perquè retarde l'accés a un expedient electrònic", del que "solament cal facilitar les claus d'accés".

"No té cap sentit, ell deia que no volia desvetlar l'estratègia de defensa de l'Ajuntament quan l'escrit d'al·legacions davant Protecció de Dades ja estava presentat i l'estratègia ja era coneguda per l'òrgan administratiu", ha valorat, per la qual cosa considera que l'alcalde "no va voler facilitar la informació al grup municipal popular per a evitar que puga fer una tasca d'oposició".

Igualment, ha dit no compartir l'opinió de Ribó sobre que la denúncia busca fer veure que tots són iguals: "És una opinió personal que no compartisc. Hi ha una flagrant negativa sense cap justificació".

Carbó ha negat que es tracte d'una qüestió administrativa: "És penal i (Ribó) ha declarat com a investigat a decisió del jutge instructor, que si ho haguera vist administratiu l'haguera rebutjat", ha conclòs.

Consulta aquí más noticias de València.