Comunitat Valenciana

València cobrarà impostos a edificis de l'Església catòlica amb ànim de lucre

  • El regidor d'Hisenda anuncia el gir de rebuts enguany de l’ICIO, IBI i IAE després de la fallada de la UE a Getafe.
  • Assegura que es tracta de garantir la lliure competència i que no afectarà a llocs de culte ni d'assistència social.
El concejal de Hacienda, Ramón Vilar, junto a las ediles de Protección Ciudadana, Anaïs Menguzzato (i), y la portavoz socialista, Sandra Gómez (d).
El concejal de Hacienda, Ramón Vilar, junto a las ediles de Protección Ciudadana, Anaïs Menguzzato (i), y la portavoz socialista, Sandra Gómez (d).
20MINUTOS.ES
El concejal de Hacienda, Ramón Vilar, junto a las ediles de Protección Ciudadana, Anaïs Menguzzato (i), y la portavoz socialista, Sandra Gómez (d).

L'Ajuntament de València girarà enguany per primera vegada els rebuts de l'Impost de Béns Immobles (IBI), Construccions Instal·lacions i Obres (ICIO) i Activitats Econòmiques (IAE) a edificis propietat de l'Església catòlica que desenvolupen activitats econòmiques lucratives.

Segons ha anunciat el regidor d'Hisenda, Ramón Vilar (PSOE), el seu departament ha pres aquesta decisió després del pronunciament del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, (TJUE), que ha donat la raó al municipi de Getafe en la seua exigència del cobrament de l’ICIO a l'Església en entendre que l'exempció fiscal era una "ajuda d'Estat".

Segons Vilar, la justícia europea "ja ha dictaminat que la lliure competència està per sobre de les legislacions nacionals" com la Llei de Mecenatge, per la qual cosa ha decidit reclamar el pagament d'impostos a edificis com a universitats o clíniques propietat de l'Església, en entendre que desenvolupen una activitat lucrativa. "No vaig a intentar cobrar l'IBI de centres de culte o d'assistència social", ha remarcat.

La intenció del titular municipal d'Hisenda és "girar tot el que puga i els quatre anys de retroactivitat, perquè ho deuen". Tal com ha explicat, el Govern local de València ha augmentat la recaptació en els últims tres anys "perquè intentem que paguen tots els que han de pagar".

Segons ha relatat, "solament posant en funcionament la Inspecció Tributària, que estava desmantellada, i amb la signatura d'un conveni amb la Generalitat per a arribar a altres municipis, hem aconseguit augmentar la recaptació d'una forma bastant acceptable".

Els seus càlculs apunten al fet que solament amb el cobrament a la Universitat Catòlica de València, a la qual no ha citat de forma expressa, i a un hospital propietat d'una congregació religiosa, la recaptació passarà del milió d'euros.

Tres anys de gestió

Vilar ha realitzat aquest anunci en un desdejuni informatiu dels regidors del PSPV-PSOE que integren el Govern municipal tripartit. En ell, els edils han fet balanç de les àrees que gestionen i han posat en valor "la capacitat de gestió, la resolució de problemes i l'evitació de conflictes innecessaris", en paraules de la tinent d'alcalde i portaveu socialista, Sandra Gómez.

Segons ha manifestat, després d'haver atès les "emergències socials" en un primer moment, "València està millor que fa tres anys" i, encara que queda solament un any de legislatura, aquesta "no ha acabat". També ha reconegut que integren l'Executiu local al costat de "partits diferents amb models de ciutat diferents".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento