Comunitat Valenciana

La Diputació de València injecta altres 35 milions per als 266 municipis

  • En quatre anys ha destinat 140 milions d'euros a projectes que decideixen els ajuntaments.
  • La primera edició va permetre crear o mantenir 1.200 llocs de treball en la província.
  • Els fons procedeixen del superàvit de la Corporació provincial, que no anirà a amortitzar deute.
Jorge Rodríguez
Jorge Rodríguez
DIPUTACIÓN VALENCIA
Jorge Rodríguez

La Diputació de València va aprovar ahir dimarts, en la Junta de Govern, una nova convocatòria del Pla d'Inversions Financerament Sostenibles, la quarta IFS des que es va iniciar la legislatura.

En aquesta ocasió, els 266 municipis valencians disposaran de 35 milions d'euros per a millorar espais i serveis públics en actuacions que hauran d'executar-se abans del 31 de desembre de 2019, i que podran finançar obres ja realitzades des de l'1 de gener d'enguany.

Amb aquest nou IFS, que es prolongarà fins al final de la legislatura, la Corporació ha invertit 140 milions d'euros en les comarques valencianes en aquestes obres sostenibles, en el marc d'un pla que ha sigut valorat amb un 9,1 sobre 10 pels alcaldes i alcaldesses, en l'enquesta recentment publicada per la institució provincial.

En paraules del president, Jorge Rodríguez, “des del primer moment vam tenir clar que el superàvit de la gestió havia de reinvertir-se en les persones abans d'acabar en els bancs per a amortitzar un deute que no hem deixat de reduir, fins a convertir-nos en una de les administracions més sanejades d'Espanya”.

Inversions sostenibles

La vicepresidenta, Maria Josep Amigó, va incidir en aquesta idea en assegurar que tres anys després del canvi polític, “aquesta Corporació ha consolidat una nova forma de governar, basada en la justícia en el repartiment dels recursos, la col·laboració amb la Generalitat, la gestió eficaç que fomenta l'autonomia municipal i la fi del clientelisme».

Rodríguez va destacar els resultats de l'estudi de l’IVIE sobre el primer IFS, que amb 1.581 projectes executats en tota la província “va tenir un impacte econòmic de 148 milions d'euros, més del doble dels 70 milions invertits, i va servir per a crear o mantenir 1.200 llocs de treball a temps complet i any”.

El president va insistir a més en la importància d'aquestes inversions sostenibles a l'hora de “quadrar el cercle del finançament local, dotant als ajuntaments de recursos suficients per a exercir aqueixa autonomia que hem volgut concedir als alcaldes i alcaldesses”.

“Pal·liar el dèficit de finançament”

La vicepresidenta va coincidir que aquests plans “serveixen per a pal·liar el dèficit de finançament dels nostres pobles i ciutats, que ha impossibilitat en molts casos la prestació de serveis bàsics de qualitat”.

Amigó va reivindicar aqueixa justícia social per la qual treballa la Diputació i en aqueixa línia de treball va incloure el pla de Serveis i Obres Municipals (SOM), “que permet igualment que la destinació de les inversions la decidisquen els municipis, amb els mateixos criteris objectius de repartiment que el IFS·.

El diputat de Cooperació, Emili Altur, va destacar que els 266 municipis de la província rebran fons del programa, que destina 33 milions d'euros als 261 municipis de menys de 50.000 habitants i 2 milions d'euros als quatre municipis de més de 50.000 i els pobles de València capital, la qual cosa abans es coneixia com a pedanies.

Criteris per al Repartiment

Entre els criteris de repartiment de les ajudes, Altur va explicar que el 34% es concedeix “pel valor marginal, o el que és el mateix la mera existència com a municipi, el 30% en funció de la població, el 10% segons la superfície i un altre tant en funció del nombre d'aturats, i altres paràmetres com el cost dels serveis, l'existència de nuclis històrics o l'adhesió al Pacte d'Alcaldies, que mesura la implicació de cada municipi amb el medi ambient».

EN XIFRES 

1.581 projectes es van executar en els municipis de la província de València en la primera edició del pla.

9,1 és la nota (sobre 10) que van posar de mitjana els alcaldes i alcaldesses a aquest pla en l'última enquesta feta per la Diputació.

2 milions d'euros aniran per als quatre municipis de més de 50.000 habitants i els pobles de València capital.

70 milions d'euros és el pressupost del Pla de Serveis i Obres Municipals (SOM), un altre dels plans de la Corporació, entre 2018 i 2019.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento