Comunitat Valenciana

Oltra diu que el Govern no va plantejar en les reunions aplicar la llei d'estrangeria als passatgers de l'Aquarius

  • La vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, ha assenyalat aquest divendres que en les tres reunions de coordinació celebrades fins al moment davant l'arribada de la flotilla de l'Aquarius els representants del Govern central no van plantejar que se n'anava a aplicar la llei d'estrangeria a aquestes persones.

Ha indicat que la representació del Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social va assenyalar que es permetria l'entrada d'aquestes més de 600 persones a Espanya per raons humanitàries i, seguidament, se'ls oferiria la possibilitat de declarar la seua voluntat de sol·licitar asil, amb la qual cosa aconseguirien la protecció i el pla d'acolliment associat.

Així s'ha pronunciat en la roda de premsa posterior al ple de l'Executiu valencià en ser preguntada pel futur de les persones que viatgen a bord de l'Aquarius, després que la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, assenyalara que algunes podrien anar a centres d'internament d'estrangers (CIE).

Segons Oltra, eixa sol·licitud d'asil "té tota la lògica" perquè no s'està parlant d'un vaixell "que arriba a aquest país" i es troba en aigües nacionals, sinó que "venen al port de València perquè hi ha hagut una intervenció política de les institucions espanyoles perquè es done ajuda humanitària a aquestes persones i puguen arribar a un port segur".

"El tractament, ja d'inici, no és el mateix: és el Govern el que ha determinat que aquests vaixells vinguen al port de València", ha dit, per la qual cosa considera que "no és una qüestió d'estrangeria, és una qüestió de dret humanitari".

"No han arribat ací i ens les hem trobat en el port, a aquestes persones les ha cridat el Govern d'Espanya", ha incidit, assenyalant que aquest fet marca la diferència entre optar per una via o una altra a nivell legal.

Oltra ha explicat que, encara que l'estatus que es done a aquests migrants no és competència autonòmica, en tot moment els responsables del Govern central van plantejar que "hi havia diverses solucions" i una d'elles era acollir-se al pla d'asil, davant la "situació d'emergència i excepcionalitat" que s'ha produït.

"Això és el que s'ha parlat en les reunions", ha dit, precisant que en la reunió amb Calvo, en la qual ella va estar present, aquesta no va dir davant seua que alguns d'eixos migrants anirien a un centre d'estrangers. Sobre els plans del Govern, ha dit, no pot dir "més enllà del que expressa en les reunions, si veuen alguna contradicció no sóc jo la persona que pot donar claredat a això".

Ha subratllat que la posició del Consell sobre els CIE és la que li marquen Les Corts Valencianes, que van emetre al setembre de 2017 una declaració en la qual demanaven instar el Govern a tancar aquests centres i posar fi "al racisme institucionalitzat" que representen.

Preguntada sobre si considera que podria haver-hi un greuge entre aquestes persones que arribaran diumenge a València i els qui són interceptats procedents de pasteres, ha assenyalat que anar a un CIE és "un greuge per a tothom" que és portat a algun d'aquests centres.

"ESPEREM AL FET QUE ARRIBEN"

En tot cas, ha destacat que l'Aquarius "està en camí" i això "fa un mes hauria sigut impossible". "Esperem al fet que arriben, estem plantejant-nos què passarà d'ací a dos setmanes o un mes", ha dit, quan s'està ultimant l'operatiu de recepció, assistència sanitària, psicològica i jurídica, i ha incidit que aquestes persones "van a tindre tota la protecció que necessita un ésser humà que ha passat pel que han passat".

Ha indicat que ara s'estan abordant "les pròximes 72 hores" i ha destacat que "abans el Govern es negava a acollir persones i ara ho ha permès, això és una bona notícia". Ha destacat que el fet que en 2015 la Generalitat ja preparara una operació per a l'acolliment, en eixe cas de refugiats sirians i que no es va dur a terme al no autoritzar-la el Govern, ha fet que en tres dies es puga tindre ara "tot preparat". "És com de justícia poètica", ha dit.

Respecte al cost de l'operatiu, ha assenyalat que Creu Roja té un conveni marc amb el Govern d'Espanya amb una dotació econòmica en virtut del qual se sufragaran les despeses, més enllà del que puguen aportar entitats privades. La part que afecta xiquets i adolescents sí l'assumirà el govern valencià.

ESTARÀ COORDINANT

Finalment, sobre les paraules de Carmen Calvo en les quals assenyalava que no havia d'haver-hi presència de polítics a l'arribada de l'Aquarius i si considera que era necessària eixa telefonada, ha afirmat no saber si era o no necessària però si va tindre la necessitat d'expressar això "és perquè sí era necessària, no ho sé".

En tot cas, ha indicat que "el que s'ha d'estar és coordinant i no molestant, no destorbant". Per la part que li toca, ha agregat, ella estarà en la base operativa del Centre de Coordinació Operativa Integrada (CECOPI) en un edifici de la Marina.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento