Comunitat Valenciana

València ofereix a un artista un espai en blanc després d'esborrar l'empresa de neteja la seua obra sobre Alsasua

  • VALÈNCIA, 13 (EUROPA PRESS)

L'Ajuntament de València ha oferit un espai en blanc a l'artista Elías Taño perquè pinte un nou mural en la ciutat, després que una de les concessionàries de neteja haja esborrat el que va realitzar en el barri del Carmen sense consulta prèvia. Aquesta pintura criticava la condemna del 'cas Alsasua', d'entre dos i 13 anys de presó als huit acusats per l'agressió a dos guàrdies civils i les seues parelles en la localitat navarresa.

Segons han informat fonts de la Regidoria de Gestió de Residus Urbans, l'empresa serà sancionada amb uns 300 euros per prendre la decisió d'esborrar el mural "de forma unilateral". La multa s'ha acordat per no consultar l'esborrat amb l'Ajuntament i "amb absoluta independència del contingut". "Poden haver-hi alguns que ens agraden i uns altres gens", subratllen des del departament que dirigeix Pilar Soriano.

La Regidoria va tindre coneixement dilluns passat, 11 de juny, per un missatge crític en Twitter, amb fotografies i un vídeo del treballador de l'empresa pintant damunt del mural. L'endemà, la concessionària va explicar al departament que van acordar esborrar el mural en rebre l'avís d'un veí que la pintada tenia "al·lusions a ETA", per la qual cosa, per al departament, "en cap cas va justificar l'actuació unilateral que havien tingut".

L'empresa ha infringit així el protocol establit amb l'actual corporació de no esborrar murals amb un mínim contingut artístic -la concessió es va establir fa al voltant de 15 anys, durant l'anterior Govern local del PP-. "Dóna el mateix que siga la sentència d'Alsasua; no té absolutament res a veure amb el contingut", insisteixen des de Gestió de Residus.

Com a exemple, recorden que fa uns mesos es va produir un cas similar en el barri de Benimaclet, on una associació va pintar un mural en el sòl, en una zona per als vianants, i l'endemà va rebre queixes que fóra esborrat "també unilateralment".

Després de conéixer la versió de la concessionària, la Regidoria ha iniciat els tràmits per a imposar la sanció, que podria rondar els 300 euros sobre la base del plec de condicions firmat en el seu moment. També ha respost el veí que va escriure el tuit per a explicar-li la situació.

Pel que fa a l'artista, des de l'Ajuntament li han transmès disculpes per l'esborrat del mural i li han donat els detalls del conflicte, a més d'oferir-li un espai en blanc de València perquè estampe una nova creació. De moment, en el consistori estan a l'espera de la seua resposta, segons les mateixes fonts.

PP

Des de l'oposició, el president de la gestora del PP de València, Luis Santamaría, ha advertit l'alcalde, Joan Ribó, que "ha de decidir si està amb els demòcrates o al costat dels violents", després de denunciar la multa a l'empresa de neteja en relacionar-ho amb la crítica a la sentència d'Alsasua.

En un comunicat, el 'popular' ha lamentat que "amb aquesta decisió, Ribó empare murals que defenen als violents". "No es pot viure amb eixa ambigüitat des d'un lloc de tanta rellevància com el qual ocupa", ha subratllat.

I ha emfatitzat: "Els demòcrates tenim conviccions fortes sobre la base de la tolerància i el respecte a la legalitat, i Ribó ha de triar si està en eixa línia o emparant a els qui, des de qualsevol àmbit, donen abric a les actuacions dels violents".

Per a Santamaría, "el greu és que l'Ajuntament haja decidit penalitzar eixa actuació de l'empresa emparant-se en el protocol que tenen firmat amb ella" i, per contra, "no hagen denunciat el contingut d'eixe mural". Al seu juí, "és clarament atemptatori contra els valors de la democràcia, basats en la independència judicial, entre altres pilars".

També ha destacat el fet de brindar a l'autor un mur en una altra zona, perquè, en la seua opinió, "puga resultar rescabalat". Ha criticat així que el consistori "no haja realitzat ni una mínima reflexió sobre el fet de la indignació que aquesta obra ha provocat entre veïns de la ciutat".

Per tot açò, Santamaría ha reiterat que el Govern local, "amb Joan Ribó al capdavant, ha d'analitzar aquestes qüestions". "El camí que s'ha marcat pot dificultar la convivència en la ciutat", ha advertit, i ha reivindicat que "les institucions han de vetlar pel compliment de la legalitat, la defensa de la llibertat i condemnar expressament actes violents com els quals van succeir a Alsasua, que han d'avergonyir a qualsevol que es considere demòcrata".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento