Comunitat Valenciana

L'Audiència rebutja el recurs de Zaplana i confirma la presó provisional acordada per la instructora

  • L'Audiència de València ha rebutjat el recurs de l'expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana, a la presó provisional pel cas 'Erial', i ha confirmat la decisió de la jutgessa d'Instrucció 8, encarregada d'investigar aquesta causa, de mantindre-li a la presó de Picassent, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana.
Eduardo Zaplana en imatge d'arxiu
Eduardo Zaplana en imatge d'arxiu
Europa Press - Archivo
Eduardo Zaplana en imatge d'arxiu

La defensa de Zaplana havia presentat un recurs d'apel·lació contra l'orde d'empresonament provisional del 24 de maig i un altre posterior, d'1 de juny, en el qual va rebutjar el recurs de reforma presentat per l'exministre de Treball. Aquest dimarts s'ha celebrat una vista en la secció cinquena de l'Audiència provincial, després de la qual, la sala ha decidit mantindre la seua situació de privació de llibertat. Contra aquesta decisió no cap recurs.

Eduardo Zaplana està sent investigat pels delictes de blanqueig de capitals, suborn, prevaricació, malversació de cabals públics, tràfic d'influències, frau en la contractació, delicte fiscal, falsedat documental, associació il·lícita per a delinquir i grup criminal.

A principis de mes, la instructora va rebutjar la petició de l'exministre de quedar en llibertat per raons humanitàries o, subsidiàriament, passar a arrest domiciliari, sol·licitud que l'expresident basava en la malaltia que pateix.

La defensa de Zaplana havia presentat un recurs de reforma contra l'orde d'empresonament, en el qual al·legava que la mesura era "innecessària i desproporcionada", sostenia que no existia "cap risc objectiu de destrucció de proves" ni de fugida, tant per l'"arrelament personal i familiar" com per la "greu malaltia" que pateix des de fa anys -leucèmia- i que requereix cures "contínues i periòdiques".

Per a les raons humanitàries es basava en dos informes mèdics, un d'ells forense, en els quals s'apuntaven que Zaplana presenta un greu risc de patir "infeccions oportunistes" donat el "quadre profund d'immunosupressió" que pateix l'exministre.

No obstant açò, la jutgessa va rebutjar el recurs amb l'argument que "qui comet presumptament un delicte ha d'assumir les conseqüències dels seus actes sent ell l'únic responsable" i perquè que les vigilàncies a les quals s'ha sotmès a Eduardo Zaplana des de l'any 2015 -quan va començar la investigació- reflecteixen una vida "molt activa".

A més, apuntava que Zaplana ha sol·licitat l'ús del gimnàs de la presó de Picassent en la qual es troba, la qual cosa, segons el parer de la magistrada, "evidència que es troba en perfecte estat independentment de la malaltia que pateix". La defensa va recórrer aleshores a l'Audiència, que ha confirmat ara la decisió de la instructora.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento