Comunitat Valenciana

Puig sobre l''Aquarius': "La reputació de la Comunitat ha augmentat simplement per fer allò que ens correspon"

  • VALÈNCIA, 12 (EUROPA PRESS)
El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, en una imatge d'arxiu
El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, en una imatge d'arxiu
GVA
El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, en una imatge d'arxiu

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha destacat aquest dimarts que l'"operació de país" per a rebre a València els immigrants a bord de l'Aquarius és "una qüestió d'humanitat" i ha destacat "la riquesa espiritual extraordinària" que representa per a la Comunitat Valenciana participar en una acció solidària com aquesta: "La reputació de la Comunitat d'ahir a hui ha augmentat extraordinàriament no només a Espanya, sinó en tota Europa, simplement per fer allò que ens correspon".

Així s'ha pronunciat en declaracions als mitjans en ser preguntat per les últimes informacions sobre el vaixell Aquarius, que navega amb més de 600 immigrants i refugiats rescatats en el mar Mediterrani i que atracarà en la capital valenciana després de la negativa d'Itàlia al fet que ho faça en algun dels seus ports.

Després de posar en valor el "canvi de paradigma" amb l'Executiu de Pedro Sánchez, atés que fa uns anys la Comunitat Valenciana es va oferir a participar en una operació humanitària amb un vaixell de Baleària i no va rebre el vistiplau del Govern espanyol, Puig ha explicat que al llarg de dilluns va parlar amb el president del Govern, la vicepresidenta i els ministres d'Exteriors i Interior per a abordar aquesta acció d'emergència.

Es tracta d'una operació que té a veure amb els millors sentiments de la societat valenciana, que connecta absolutament amb la manera d'entendre el món per part dels valencians". "No podem permetre que el nostre mar, el Mediterrani, siga un cementeri", ha ressaltat.

Puig ha recordat que hi ha "un treball fet prèviament" per part de la Generalitat, precisament enfocat a aquella operació que no es va produir fa dos anys, i hi ha també "iniciatives múltiples d'ajuntaments de tota la Comunitat que ja estaven organitzats" i, a més, "estan creixent les aportacions d'organitzacions socials, empreses que s'estan dirigint per a facilitar recursos".

Totes eixes aportacions, ha dit, busquen "donar suport a aquesta operació solidària de país, que va molt més enllà de l'actuació d'una administració o d'una altra", agraint "l'extraordinari exercici de solidaritat i de cooperació de totes les comunitats" que s'han oferit a col·laborar: "Serà bo per als qui més ho mereixen, les persones que han passat un calvari aquests dies".

Segons ha incidit, l'acció s'està organitzant per part del Govern central "perquè van a entrar persones que han de tindre una certa seguretat de què va a ser d'ells en el futur i cal veure què estatus se'ls dóna".

"La Comunitat té principis, els valencians tenen principis i no anem a deixar ningú al marge perquè podem entre tots donar cobertura a aquells que estan en la pitjor situació", ha indicat, ja que "com a persones no podem mirar per a un altre costat".

CANVIS EN LES POLÍTIQUES MIGRATÒRIES

Ximo Puig ha destacat que aquesta és una iniciativa d'emergència, però ha ressaltat la necessitat de mesures estructurals a Europa per a evitar l'"atomització de polítiques migratòries" quan les fronteres no són de cada país, sinó d'Europa.

"Cal articular una resposta que tinga a veure amb els valors europeus, que estan basats en l'humanisme, la justícia social, la llibertat, la solidaritat, la fraternitat. Europa no pot romandre impassible davant l'horror que passa en el Mediterrani", ha afirmat, per a advertir que "Europa serà si se sent fidel als seus principis, si se'n va d'eixos principis, desapareixerà".

Segons ha dit, fins que eixes polítiques arriben "calia acudir al rescat d'unes persones que tenen uns drets" i això és el que ha fet Espanya, complint amb la legalitat. "No es pot fer el que ha fet el Govern d'Itàlia perquè això va contra la legalitat internacional", ha agregat, lamentant una resposta basada en "la xenofòbia".

CRITICA QUE S'INTENTE FER "ALARMISME"

"El que cal fer és que Europa desperte", ha incidit el president, qui ha reclamat també suport des del conjunt d'Europa als països del Mediterrani, i ha criticat que "s'intente fer alarmisme de futur".

"Quan algun sector de la dreta més radical espanyola es refereix a l''efecte crida' jo simplement vull parlar que la crida és la crida als principis, a la solidaritat, la crida és simplement a ser persones, a tindre un sentit de la humanitat", ha assenyalat.

Ha agregat que ha sentit "un portaveu del PP parlant del mercadeig d'immigrants" i ha admès que no sap "què pensa alguna gent" però "estan molt allunyats de l'humanisme cristià que ells a vegades prediquen". "Del que es tracta és de fer respostes conjuntes, no polèmiques estèrils, intentar ajudar les persones i res més", ha agregat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento