Comunitat Valenciana

Un jutjat investiga a Ribó, denunciat pel PP per no facilitar-li una enquesta

  • L'alcalde de València està citat a declarar el 25 de juny en el jutjat d'Instrucció número 9 de la ciutat. 
  • Un assessor del grup popular va denunciar que se li va negar l'expedient sobre una enquesta fallera de 2017. 
  • L'equip de Ribó assenyala que la denúncia a l'alcalde és per un assumpte administratiu ja resolt.

El Jutjat d'Instrucció número 9 de València ha obert diligències prèvies i ha citat a declarar en qualitat d'investigat a l'alcalde de la capital, Joan Ribó, després de rebre una denúncia d'un assessor del PP per negar a l'oposició la informació que li sol·licitava, en concret, per no facilitar-li l'expedient de l'enquesta sobre les Falles.

El primer edil declararà el dia 25 de juny com investigat per presumptes delictes de prevaricació i impediment de l'exercici dels drets cívics, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV).

La causa està oberta per suposats delictes d'impediment de l'exercici dels drets cívics (article 542 del Codi Penal) i prevaricació administrativa (article 404).

La recerca arranca amb la denúncia interposada per un assessor del grup popular en el consistori contra l'alcalde per negar-li l'expedient administratiu relatiu a l'enquesta sobre la percepció social del col·lectiu faller realitzada en 2017.

La citació de l'alcalde, que haurà de declarar com investigat el dia 25 de juny, és la primera diligència acordada per l'instructor en el marc d'una recerca oberta per a determinar si els fets exposats en la denúncia interposada per l'assessor popular són constitutius de delicte, segons el TSJCV.

Segons fonts de l'equip de Ribó, la denúncia obeeix a un tema administratiu que ja està resolt, en concret, el 9 de març de 2017 quan es va donar accés al grup municipal 'popular' a la informació que reclamava, tres mesos abans que l'assessor portara l'assumpte al jutjat.

Les mateixes fonts subratllen que no es tracta d'un cas de corrupció i no creuen que siga "una casualitat" que s'haja conegut la recerca al primer edil el mateix dia en què s'ha fet pública la nova sentència del cas Gürtel.

Crítiques per l'enquesta fallera

Aqueixa enquesta duta a terme sobre el món faller va generar l'any passat nombroses crítiques des de l'oposició cap a l'equip de Govern (format per Compromís, el PSPV i València en Comú), que denunciaven el contingut d'algunes de les preguntes que es feien en ella.

El passat mes de març, el grup popular ja va denunciar davant els mitjans que Ribó utilitzava recursos públics per a recórrer la fallada de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades per infracció molt greu en enquestar als fallers sense autorització sobre la seua ideologia política, sentiment nacional o creences religioses.

Ribó "mentia deliberadament quan negava als regidors del grup popular l'accés a la informació", que porten reclamant des de 2017, "argumentant que no es tractava d'un expedient municipal", segons va dir llavors el portaveu del grup municipal, Eusebio Monzó.

Els resultats

L'Ajuntament va presentar els resultats de l'enquesta el passat 1 d'agost i en ella s'assegurava, entre altres conclusions, que el major problema per al faller era la convivència veïnal i que encara que la seua tendència política és sobretot d'esquerres, votaria abans al PP que al tripartit actual (Compromís, PSPV i València en Comú).

L'estudi es va fer amb 963 entrevistes a fallers de tots dos sexes majors de 18 anys i residents a València entre maig i juny de 2017 i el cost del qual no va poder concretar en la roda de premsa de presentació el regidor de Cultura Festiva i president de la Junta Central Fallera, Pere Fuset, també de Compromís.

Davant les crítiques de l'oposició a aqueixa enquesta, encarregada després de la declaració de les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, Joan Ribó va assegurar llavors que les preguntes eren "absolutament raonables" i que la polèmica es tractava de "una tempesta en un got d'aigua".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento