Comunitat Valenciana

Fiscalia manté la petició de 9 anys per a Alperi i l'exalcalde la seua absolució i dilacions indegudes si hi ha condemna

  • Fiscalia i Advocacia de l'Estat Tributària, han elevat a definitius els escrits de qualificació i mantenen la petició de nou anys de presó per a l'exalcalde 'popular' d'Alacant, Luis Díaz Alperi, per tres delictes contra la Hisenda Pública per presumpte frau fiscal en els anys 2007, 2008 i 2010. A més, per suborn s'enfronta a altres nou mesos de presó al no pagar l'amarratge del seu catamarà en les instal·lacions de la Marina Esportiva del Port d'Alacant de 2008 a 2013.

Per la seua banda, la defensa d'Alperi reclama la seua absolució i ha avançat que demanarà l'aplicació de l'atenuant de dilacions indegudes en cas d'haver-hi condemna.

Per als altres tres encausats, les acusacions sol·liciten tres anys per a l'empresari Antonio Moreno i sis per a Antonio Solana. Per a Javier Palacio, gerent de la Marina del Port d'Alacant, li reclamen 9 mesos de presó.

Després de nou sessions celebrades en el Jutjat penal 6 d'Alacant, per les quals han passat 43 testimonis i quatre pèrits, per al fiscal ha quedat provat que les tres operacions investigades haurien d'haver figurat com a guany patrimonial i, per tant, haurien d'haver sigut ser objecte de tributació.

En 2008, l'empresari Antonio Moreno va avalar l'exalcalde d'Alacant un préstec de 942.687 euros per al pagament d'una multa de l'Agència Tributària que "ni es pretenia pagar, ni es planteava cobrar", la qual cosa podria traduir-se en una condonació del deute. Incideixen en les condicions "immillorables" d'aquest aval en el qual no s'estipula cap tipus d'interés, ni garantia, a canvi, indiciàriament que l'alcalde li facilitara els contactes per a introduir-se en els negocis immobiliaris i comercials de la ciutat.

Assumeixen les tesis dels pèrits de l'Agència Tributària que han assegurat en el transcurs d'aquest juí que es va tractar d'una operació d'aparença "totalment simulada", que va suposar un "guany patrimonial" de 1.004.878 d'euros i que Alperi hauria d'haver abonat 405.351 en concepte d'IRPF, i només va declarar 113.250.

A més, segons les acusacions, al llarg dels anys no hi ha hagut intenció d'assumir els pagaments del deute. Finalment, reiteren que no pot qualificar-se de donació ja que a Díaz Alperi i a Moreno, no els uneix relació de parentiu, amistat o activitat no lucrativa i, tampoc es va tributar com a tal.

També qualifiquen de "simulada" la compra del vaixell en 2008 - 850.000 euros- a través de la societat Andarx Business SL., al 50% entre l'empresari Antonio Solana -va aportar quasi 530.000 euros-

i el propi alcalde, i incideixen en les conclusions en què, dels 187.000 euros aportats per Alperi per a la compra de la seua part, 37.000 són "en negre, fons ocults", ha dit el fiscal, "davant la impossibilitat d'acreditar la seua procedència".

Per aquesta operació, la Hisenda Pública confirma un impagament de 144.862 euros en concepte de regularització. A més, ha quedat acreditat, segons les acusacions, que l'ús majoritari de l'embarcació la va fer l'exalcalde -133 vegades per nou en 2008; Solana va navegar sis en 2010 i no va navegar ni un sol dia en 2011-.

Finalment, ha quedat provat també, per a les dos acusacions, que en 2010 es va simular la realització de diverses operacions de compravenda de la societat Andarx Business SL., entre els dos socis Antonio Solana i Díaz Alperi, la qual cosa va permetre que l'exalcalde es quedara amb l'embarcació i que es facturaren ingressos derivats de l'activitat d'assessorament, la qual cosa li hauria suposat ingressos no declarats de 308.209 euros, empresa a la qual, també, van endossar "despeses prohibides" de l'embarcació. En aquest cas, se li acusa d'un frau a Hisenda de 132.468 euros.

"A VEURE EL QUE ES TROBAVA"

Per la seua banda, la defensa de Díaz Alperi ha assegurat en les seues conclusions que al seu client se li va investigar "per a veure el que es trobava" i ha argumentat que en l'operació de l'aval qui ha resultat beneficiada és l'Agència Tributària, "ja que amb el préstec es paga un deute que es tenia amb Hisenda".

Nega que fóra una operació simulada i que aquesta suposara un increment patrimonial per al seu defès, ja que en extingir Taller de Comptabilitat el deute amb l'ATE, la mercantil es converteix en creditora de Luis Díaz Alperi que segueix devent el mateix import. Respecte el que es podria interpretar com una condonació tàcita del deute, l'advocat defensor parla que ha d'haver-hi un comportament inequívoc del creditor "que no es va donar".

Respecte a la compra del catamarà en 2008, la defensa de l'exalcalde afirma que l'empresa està a nom de tots dos i l'embarcació també i no és una prova ferma "que l'ús major o menor del mateix siga d'Alperi o Solana".

Finalment i respecte a l'amarratge gratuït en la Marina Esportiva d'Alacant, la defensa assegura que perquè es done el suborn ha d'haver-hi un do, i que en aquest cas és inexistent ja que Alperi com a exalcalde i diputat autonòmic "no tenia influències en pertànyer el port esportiu a Ports de l'Estat". A més, conclou, el vaixell estava situat en un lloc en el qual no hi havia un punt d'amarratge oficial i, per tant, no es podia cobrar.

DILACIONS INDEGUDES

La defensa d'Alperi, a la qual s'han adherit els altres tres acusats, segons ha confirmat Europa Press, ha avançat que sol·licitaran, en cas que se'ls condemne, l'aplicació d'atenuant de dilacions indegudes pels retards en la celebració de la vista oral d'aquest juí, ja que l'obertura es va dictar al març de 2014 i no s'ha celebrat fins ara per diverses qüestions processals.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento