Comunitat Valenciana

El 34% dels joves valencians fuma i les xiques s'inicien abans dels 14 anys

  • AECC València calcula que 14.000 joves comencen a fumar cada any a la Comunitat Valenciana.
  • El 21,7% de la població valenciana és fumadora, segons ha informat aquest dijous l'entitat.
  • Les mesures de la llei antitabac han aconseguit reduir quasi un 40% el consum.
Una Jove Sosté Un Cigar
Una Jove Sosté Un Cigar
Europa Press - Archivo
Una Jove Sosté Un Cigar

El consum de tabac s'ha reduït a la Comunitat Valenciana però encara així el 34 per cent dels joves valencians d'entre 14 i 18 anys fuma i les xiques són les que abans s'inicien en aquest consum, abans dels 14 anys.

Així ho ha donat a conéixer aquest dijous l'expert en tabaquisme i responsable de l'àrea de Prevenció de l'Associació Espanyola contra el Càncer de València, Javier García, en roda de premsa amb motiu del Dia Mundial Sense Tabac.

En concret, el 37,5% de les adolescents valencianes reconeix haver consumit tabac en l'últim any davant del 30,3% dels xics. García ha aclarit que les xiques proven el tabac abans que els xics, "potser pels seus models de referència", però després fumen una quantitat similar. En total, l'Associació calcula que 14.000 joves comencen a fumar cada any a la Comunitat Valenciana.

Sobre aquest tema, ha apuntat que aquesta alta incorporació dels joves suposa que "alguna cosa falla" perquè tenen "informació, fins i tot massa", però tal vegada "no es canalitza de forma adequada".

Per açò, ha apostat per, una vegada prohibida la publicitat directa, seguir treballant en la indirecta per a evitar que els personatges referents dels joves, com els actors de les sèries i cantants, no isquen fumant i fins i tot llancen missatges contra el tabac.

García ha assenyalat que el perfil de fumador encara segueix sent un home d'entre 25 i 55 anys, però ha advertit que si segueix la tendència actual en un futur les dones fumaran més. En total, el 21,7% de la població valenciana és fumadora.

Reivindicacions

En eixe sentit, ha aplaudit les mesures de la llei antitabac, que han aconseguit reduir quasi un 40% el consum, però ha recalcat que encara falta "molt per fer" a Espanya com fixar el paquet neutre, el mateix embalatge per a totes les marques com ha s'ha aprovat en altres països d'Europa, encara que la mesura "més efectiva" és seguir augmentant el preu del tabac.

No obstant açò, ha destacat la major conscienciació social de la població, que ha portat els pares a no fumar davant dels fills i de fet ha disminuït "moltíssim" l'exposició al fum en les llars. Encara així, es calcula que el 50% dels joves viu en llars en els quals es fuma diàriament.

A més, ha reclamat que es prohibisca fumar dins del cotxe, en el que ja estan treballant algunes comunitats autònomes, perquè el fum de tercera i fins i tot quarta mà, que és el que queda impregnat en la tapisseria dels cotxes, segueix sent "molt nociu" fins i tot per a les persones que vagen a viatjar després.

Concurs antitabac

L'AECC ha entregat durant l'acte els premis del concurs 'Per 7 raons no fume' en el qual més de 200 escolars de l'ESO han reflexionat sobre els motius per a no iniciar-se en aquest hàbit ja que només 4 de cada 10 fumadors que volen deixar-ho ho aconsegueix, segons García.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento