Comunitat Valenciana

El jutge fixa fiança d'1,3 milions d'euros per a les empreses que aniran a juí pel presumpta falsejament del PGOU

  • El magistrat del jutjat d'Instrucció número 5 d'Alacant ha dictat una interlocutòria aclaridora d'obertura del juí oral contra els exalcaldes 'populars' de la ciutat, Sonia Castedo i Luis Díaz Alperi, i per al constructor Enrique Ortiz, entre d'altres, pel presumpte falsejament del Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU), i ordena incloure deu mercantils com a responsables civils subsidiàries, vinculades al constructor alacantí i als seus socis, Pablo Rico i Javier Gutiérrez, entre d'altres. A eixes empreses se'ls demana una fiança d'1,3 milions d'euros.

Segons la interlocutòria, a la que ha tingut accés Europa Press, el magistrat aclarira la interlocutòria d'obertura del juí oral de data 23 de febrer, tal com va dictar l'Audiència Provincial el passat 18 de maig, i ordena que s'adopten mesures cautelars davant la possible

responsabilitat civil subsidiària de les mercantils Enrique Ortiz e Hijos Contratista de Obras S.A; Inmovist Inversiones Inmobiliarias S.L; Ingenieria Urbana S.A. (Inusa); Deproinmed S.L; Ortiz Desarrollos Urbanísticos S.L.; Viviendas del Mediterraneo Orvi S.L.; Asegur Ingeniería del Fuego S.L.; UTE Hospital Elche-Crevillente; Gutiérrez Miguélez Gestión del Suelo S.L. i Salvetti Abogados y Consultores S.L.P.

A més, sol·licita l'obertura de la corresponent peça de responsabilitat civil, així com una fiança de 1.339.249 euros, que hauran de fer efectiva en el termini de deu dies, procedint-se, afig en la interlocutòria, a l'embargament de béns suficients per a cobrir aquestes responsabilitats, si no aporten la quantitat fixada o acrediten la seua insolvència.

El magistrat els dóna un termini de tres dies perquè compareguen en la causa amb advocat i procurador, per a posteriorment donar trasllat de les actuacions a tercers responsables acusats en aquesta causa. Els representants de les empreses tindran un termini de deu dies per a presentar l'escrit de defensa davant de les acusacions formulades.

S'ESMENA L'ERROR

Amb aquestes mesures es dóna trasllat de l'admissió parcial, per part de l'Audiència de la queixa interposada pel ministeri fiscal i el recurs d'apel·lació contra la interlocutòria d'obertura de juí oral, exclusivament pel que fa a l'omissió dels responsables civils subsidiaris.

Així, es deixa sense efecte la providència de 7 de març de 2018, en la qual no es va admetre el recurs d'apel·lació de Fiscalia contra la interlocutòria d'obertura de juí oral de 23 de febrer de 2018 de la causa del presumpte falsejament del Pla General d'Alacant, una de les peces del cas Brugal.

El ponent va indicar que la jurisprudència admetia per la via de l'aclariment la possibilitat que es complete eixa omissió, i així ha sigut ara. Per al magistrat ponent, l'eventual condemna d'eixos responsables civils als quals no se'ls havia donat cap oportunitat d'intervenir "podria incórrer en indefensió".

PRESUMPTE FALSEJAMENT DEL PGOU D'ALACANT

El jutjat d'Instrucció número 5 d'Alacant va obrir al febrer juí oral als exalcaldes Luis Díaz Alperi i Sonia Castedo (PP), i a l'empresari de la construcció Enrique Ortiz, entre altres acusats, per presumptes irregularitats en les adjudicacions vinculades PGOU de la ciutat, una branca del cas Brugal la investigació del qual va arrancar en 2010.

Castedo i Alperi seran jutjats pels delictes de revelació d'informació privilegiada per autoritat o funcionari; suborn i tràfic d'influències. A més, només a Castedo se li suma el delicte de prevaricació.

L'empresari Enrique Ortiz haurà de respondre pels delictes de tràfic d'influències i suborn, en quedar fora amb interlocutòria ferm contra el qual no cap recurs, el delicte d'aprofitament d'informació privilegiada. El ministeri públic i l'acusació particular, exercida per EUPV, demanen per als primers 10 anys de presó i per a l'empresari huit anys el Ministeri Fiscal i l'acusació particular 13 anys.

En la causa, també seran jutjades sis persones més, entre elles, els advocats Francisco Javier Gutiérrez i José Luis Castedo, germà de l'exalcaldessa, pels delictes d'informació privilegiada per autoritat o funcionari, tràfic d'influències continuat i suborn, i el germà del constructor, Virgilio Ortiz, per corrupció d'autoritats o funcionaris públics.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento