Comunitat Valenciana

El Consell declara Bé d'Interés Cultural la tradició musical popular valenciana

  • A la Comunitat Valenciana hi ha un total de 549 societats musicals federades, amb més de 600 escoles de música.
  • La Generalitat ha aprovat aquesta declaració aprofitant el 50 aniversari de la Federació de Societats Musicals.
Imagen de archivo de una banda de música
Imagen de archivo de una banda de música
FSMCV
Imagen de archivo de una banda de música

El ple del Consell ha aprovat el decret pel qual es declara Bé d'Interés Cultural (BIC) Immaterial la tradició musical popular valenciana, materialitzada per les societats musicals de la Comunitat.

A més de la declaració, el decret estableix una sèrie de mesures de protecció i salvaguarda, com la de realitzar labors d'identificació, descripció, recerca, estudi i documentació del bé, entre unes altres, per a garantir la seua protecció i preservació o vetlar pel normal desenvolupament i la pervivència d'aquesta manifestació cultural, explica el Govern autonòmic.

La tradició musical popular de la Comunitat Valenciana està materialitzada principalment per les societats musicals, que són entitats de caràcter privat, sense ànim de lucre, formades per músics, socis i simpatitzants i constituïdes legalment i inscrites en un registre públic.

Les societats musicals estan presents en pràcticament tot el territori valencià i són un exemple d'èxit que perdura en el temps i que creix constantment. A la Comunitat Valenciana hi ha un total de 549 societats musicals federades, amb més de 600 escoles de música i escoles de educands.

50 aniversari de la federació

El pes d'aquestes societats en tot el territori i la interacció entre aquestes es va plasmar amb la creació de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, que enguany compleix 50 anys. Compta amb 549 societats musicals associades, que aglutinen 40.000 músics, 60.000 alumnes i 200.000 socis.

La "passió" per l'ensenyament i la pràctica de la música, la transmissió cultural o la creació d'espais de convivència i d'oci, així com la realització personal, són algunes de les característiques que les societats musicals conserven des de l'origen de les primeres bandes, fa més de dos-cents anys.

A més, estan arrelades amb força en el municipi com a estructura de dinamització, cohesió social i de representació col·lectiva. També ofereixen un servei com a agrupació musical i com a centre educatiu en el municipi.

"Dia històric"

El president de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), Pedro Rodríguez, ha celebrat aquest reconeixement: "Hui vivim un moment únic i de màxima importància per a les nostres societats. Amb aquesta declaració es veu reconeguda per fi la seua labor durant tants anys així com la seua gran aportació a la nostra cultura i a la nostra societat. La declaració com BIC ha sigut una reivindicació històrica de la FSMCV que s'ha basat en la repercussió social d'aquest moviment associatiu i en la qualitat i quantitat de músics que ha donat i dóna la nostra terra dia després de dia".

"Estem realment emocionats. Pensem que és el reconeixement al moviment bandístic que les Societats Musicals esperaven des de fa molt temps. Volem agrair a aquest Govern i als Grups Parlamentaris de Les Corts Valencianes que s'haja pogut portar a terme. Un altre camí comença ara. I haurem de negociar amb Conselleria, amb Patrimoni i amb qui faça falta, per a constituir una mesa que porte el seguiment d'aquest nou BIC que tenim tots els valencians i tothom i que són les nostres Societats Musicals", ha afegit.

Les bandes “vertebren el nostre territori”

Per la seua banda, el conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha declarat que per a l'Executiu valencià "també és una grandíssima satisfacció". "Era evident que era necessari i fa molts anys que hauria d'haver-se fet. Des d’aquest govern hem pogut arribar a fer BIC la tradició popular i musical valenciana de les bandes, a les diferents Societats Musicals que vertebren el nostre territori, i que fan una grandíssima labor, més enllà del cultural o musical".

"Per tant, és un bé que per fi té la catalogació de Bé d'Interés Cultural. És una grandíssima satisfacció, a més, fer-ho coincidir amb el 50 aniversari de la FSMCV. Pensem que és també un reconeixement per a la pròpia Federació que ha estat treballant tantíssims anys fent una labor encomiable i que just aquesta setmana celebrarà un gran esdeveniment a Mestalla per a commemorar aqueixos 50 anys", ha conclòs.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento