Comunitat Valenciana

Zaplana demana la llibertat per la seua malaltia; el fiscal s'oposa

  • L’excap del Consell va ser portat aquest dimecres a Madrid per a més registres. 
  • La Generalitat Valenciana es personarà per a recuperar els diners.
L'expresident de la Generalitat Valenciana, Eduardo Zaplana
L'expresident de la Generalitat Valenciana, Eduardo Zaplana
ATENEO MERCANTIL DE VALÈNCIA - Archivo
L'expresident de la Generalitat Valenciana, Eduardo Zaplana

Els advocats de l'expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana van demanar aquest dimecres a la jutgessa que va ordenar 24 hores abans la seua detenció que el pose en llibertat a causa de la malaltia que pateix, una sol·licitud a la qual es va oposar després la Fiscalia.

Fonts jurídiques van informar de la petició dels lletrats de Zaplana, a qui li van diagnosticar una leucèmia en 2015 i, després de sotmetre's a un trasplantament de medul·la, rep tractament en l'hospital La Fe de València.

La Fiscalia va decidir oposar-se a aqueixa petició a causa que el dimarts va ser examinat i no es va trobar cap causa que impedira la seua retenció i la seua presència en els registres, segons les fonts consultades.

Zaplana va ser detingut a primera hora del dimarts i des de llavors ha estat custodiat pels agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil. Ha estat present en els registres dels seus domicilis i de la seua oficina, i aquest dimecres va ser conduït a Madrid, concretament al despatx que tenia en Telefónica, empresa que es va desvincular de l’excap del Consell després de conèixer-se el seu arrest.

L’Operació Erial

El també exministre de Treball d'Aznar va ser detingut en el marc de l'operació Erial per suposats delictes de suborn, malversació, prevaricació i blanqueig al costat d'altres sis persones, entre elles dos nebots de Juan Cotino, exdirector general de la Policia, exvicepresident autonòmic i expresident dels Corts.

Per la seua banda, l'actual president de la Generalitat, Ximo Puig, va anunciar que la institució que presideix es personarà en la causa judicial que ha motivat l'operació Erial «perquè ha de recuperar, i açò l'estem fent en altres casos, els diners que haja pogut ser sostret». En la seua opinió, «no és el cas Zaplana, sinó el cas PPCV».

La presidenta d'aquest partit, Isabel Bonig, va afirmar que els tribunals «determinaran la responsabilitat penal, perquè la política ja s'ha assumit». A més, va dir que els fets «són del passat».

La llei contempla un màxim de 72 hores d'arrest 

La llei contempla un termini de 72 hores per al pas a disposició judicial dels detinguts, encara que en el cas de Zaplana i els altres arrestats passaran aquest dijous a la disposició de la jutge d'Instrucció número 8 de València, van informar fonts de la investigació. D'altra banda, l'expresident de Les Corts Juan Cotino també declararà aquest dijous davant la Guàrdia Civil com investigat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento